Ribera del Duero - winnice

Ribera del Duero – hiszpański region warty odkrycia

Region Ribera del Duero jest jednym ze stosunkowo młodych, ale dobrze znanych i najważniejszych regionów winiarskich w Hiszpanii. Mimo to wciąż uważany za nowicjusza w zdominowanym przez Rioja świecie hiszpańskiej produkcji wina. Znajduje się w samym sercu Kastylii i León i biegnie od Aranda del Duero na wschodzie, po Valladolid na zachodzie. Jego nazwę tłumaczy się jako brzegi rzeki Duero.

Region odpowiedzialny za uprawę i produkcję wina rozciąga się na ponad 160 km, podążając szlakiem Alto Douro. Obejmuje 19 gmin Valladolid, 5 gmin Segovia, 5 gmin Soria i 59 Burgos. Ta ostatnia posiada 85% winnic.

Historia regionu 

Podobnie jak w wielu innych regionach Hiszpanii, jest bardzo prawdopodobne, że to już Rzymianie sadzili winnice w Ribera del Duero. W tamtych czasach produkowano wino dla ich legionów (armi). Pierwsze pisemne wzmianki na ten temat pochodzą z 1143 i 1252 roku. W starożytności region ten był nawet używany jako przystanek dla karawan handlowych podróżujących z Francji do Portugalii.  Jednak to dopiero zakony klasztorne zajęły się szerzeniem kultury picia i produkcją wina w tej części płaskowyżu iberyjskiego. Uznaje się, że mnisi z Cluny produkowali wino w Valbuena de Duero już w XII wieku.

Na sławę było trzeba Riberze jednak jeszcze trochę poczekać. W XIX wieku dzięki pionierom – rodzinie Lecanda, rozpoczęła się dla Ribery wielka zmiana. Założyli oni winnicę nad brzegiem rzeki Duero, gdzie użyli międzynarodowych odmian winorośli, co w tamtych czasach było bardzo niezwykłe w Hiszpanii. Posadzono szczepy takie jak cabernet sauvignon, merlot, czy malbec. Z tych winnic powstało później wyjątkowe wino, będące wizytówką regionu – Vega Sicilia.

Od 1982 roku region winiarski Ribera ma swoją własną apelację. Jak na hiszpańskie standardy wydaje się to dość późno. W 2008 r. region został zatwierdzony do uzyskania statusu Denominación de Origen Calificada (DOCa). Nigdy jednak nie dążył do uzyskania tej klasyfikacji, więc pozostaje wciąż DO. W Ribera del Duero nie ma regionalnych podapelacji, chociaż można znaleźć różne cechy i style win.

Mapa regionu Ribera del Duero

Jaki jest klimat w regionie Ribera Del Duero?

Klimat regionu można określić jako śródziemnomorski, z wpływami Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Z drugiej jednak strony region ten charakteryzuje się również wysokim stopniem kontynentalizmu. Przejawia się to długimi chłodnymi zimami oraz gorącymi i suchymi latami. Opady deszczu są niskie do umiarkowanych i występują zwykle zimą i wiosną. Wahają się od około 350 do 450 mm rocznie, a śnieg jest bardzo rzadki. Temperatura w ciągu roku może wahać się od około 5°C do ponad 20°C, ze średnią wynoszącą zwykle około 16°C. Uprawia się tu nie tylko winorośl, ale także oliwki, migdały i pomarańcze.

Jakie rodzaje wina się produkuje?

Obszar uprawy winorośli Ribera del Duero znajduje się głównie w głębi prowincji Burgos. Głównym szczepem regionu jest tempranillo, tutaj występujące pod nazwą tinto fino lub tinta del pais. Odmiana musi być podstawą win w regionie i stanowić co najmniej 75% składu. Innymi szczepami są cabernet sauvignon, merlot lub malbec, a także do 5% albillo (biała odmiana). Wina to najczęściej pełne czerwienie z intensywnymi owocowymi smakami, takimi jak dojrzałe ciemne wiśnie lub jeżyny. Charakteryzują się wysoką kwasowością, wysokim poziomem dojrzałych tanin, koncentracją i nierzadko aromatami pochodzącymi ze starzenia w dębie. W regionie produkuje się również niewielkie ilości win różowych. 

Wytyczne dotyczące starzenia win 

Oznaczenia wskazujące, jak długo wina z Ribera del Duero DO leżakowały w dębie i butelce, wzorowane są na oznaczeniach z innych uznanych regionów winiarskich. Mogą pojawić się na przedniej lub tylnej etykiecie lub na szyjce butelki. I tak wyróżnia się tutaj:

  • Cosecha (“zbiór”) – wskazuje czerwone wino, które nie spełnia określonych wymagań dotyczących leżakowania, ale spełnia lub przekracza wymagania by zostać sklasyfikowanym. Jest to więc wino dobrej jakości, które spędziło w beczce jakiś czas, ale nie na tyle długi by zostać nazwanym crianza. Może to być też wino, które nie widziało beczki wcale. 
  • Crianza – minimalny okres dojrzewania 24 miesiące, z czego jeden rok musi być w beczce w przypadku czerwieni; minimum 18 miesięcy leżakowania i co najmniej sześć miesięcy w beczce na rosado.
  • Reserva – minimalny okres dojrzewania 36 miesięcy, z czego co najmniej rok w beczce, a reszta w butelce. W przypadku rosado min. 24 miesiące leżakowania i z tego co najmniej sześć miesięcy w beczce.
  • Gran Reserva – min. pięć lat starzenia, z czego co najmniej dwa lata muszą być w beczce, a reszta w butelce. W przypadku rosado minimum 48 miesięcy leżakowania i co najmniej sześć miesięcy w beczce.

Co sprawia, że wina z Ribery są tak wyjątkowe? 

Klimat i warunki naturalne. Przede wszystkim jego położenie na wysokościach dochodzących do 850 m n.p.m., co daje nam spore różnice temperatur między dniem a nocą. To zaś sprawia, że winogrona nie dojrzewają zbyt szybko, dzięki czemu mają czas na rozwijanie związków chemicznych wzbogacających aromat i smak wina. Często mówi się, że wina takie są elegantsze i lżejsze – mają delikatniejszą taninę i nierzadko kwiatowe aromaty.

Jak dostać się do regionu Ribera del Duero z Madrytu?

Region ten jest popularnym miejscem turystycznym. Znajduje się na wschód od Madrytu, a podróż samochodem zajmuje około 2 godzin. Jeśli chcecie odwiedzić niektóre z najsłynniejszych wiosek produkujących wino w Hiszpanii, ten region powinien znaleźć się na waszej liście. Na stronach internetowych znajdziecie wiele zorganizowanych wycieczek po regionie, zawierających także degustacje win. 

Zobacz także: Ribera – moje odkrycie 

Dodaj komentarz