Merlot – Elegancja i Zmysłowość w Świecie Wina: Poznaj Charakterystykę, Smak i Najlepsze Regiony Uprawy
Merlot to kolejny bardzo popularny, choć bywa że niedoceniany ciemny szczep. Często używany jako partner dla ważniejszego i lepiej postrzeganego cabernet sauvignon. Obaj wywodzą się z francuskiego regionu Bordeaux i mają wspólnego ojca, którym jest cabernet franc.
Merlot dojrzewa wcześniej i daje wina, które są mniej aromatyczne, z mniejszą intensywnością, lżejszą taniną i niższą kwasowością niż cabernet sauvignon. Dlatego często bywa postrzegany jako ten uboższy członek rodziny. Może się jednak pochwalić pełniejszym ciałem i wyższą zawartością alkoholu, czego czasami brakuje cabernetowi. Obaj idealnie więc potrafią się uzupełnić.
Profil aromatyczny Merlot
Uprawiany w chłodniejszym klimacie – eleganckie wina:
- owoce – truskawka, malina, śliwka
- nuty ziołowe – mięta
Uprawiany w gorącym klimacie:
- ciemne owoce – jeżyna, ciemne śliwki, wiśnia
Jeśli dojrzeje bardziej, pojawią się aromaty:
- ciasto owocowe, czekolada
Po użyciu beczki:
- wanilia, kawa
Merlot uprawa w Europie
Jako drugi najczęściej uprawiany szczep na świecie, ciężko znaleźć region gdzie się go nie uprawia. Jednak jak zwykle istnieją regiony, gdzie wyrósł na prawdziwą gwiazdę.
Francja, Bordeaux
Jako partner, z którego właściwości czerpie cabernet sauvignon, Merlot uprawia się również w Bordeaux. Jest on uprawiany na obu brzegach, ale jednak to „prawy brzeg” jest miejscem, gdzie warunki do uprawy pozwalają mu ukazać swoją prawdziwą, intensywną twarz. Tutaj też produkuje się wina 100% merlot, czego nie zobaczycie po drugiej stronie rzeki.
Prawy brzeg
Wina stąd są delikatne, ze średnią kwasowości i taniną. Przejawiają aromaty czerwonych owoców (śliwka, maliny). Często poddawane wpływowi beczki, gdzie nabywają nut drewna i tytoniu. Do apelacji wartych uwagi zaliczamy Saint-Émilion AC i Pomerol AC.
Côtes de Bourdeaux
Jeśli jednak nie chcecie wydawać sporych sum pieniędzy na te prestiżowe wina, polecam przyjrzeć się tym mniej znanym apelacjom. Regiony, które nie zostały uznane za aż tak prestiżowe, postanowiły połączyć się i razem pod nazwą Côtes de Bourdeaux produkować, nieskomplikowane wina na bazie merlot, przeznaczone do wczesnej konsumpcji.
W skład Côtes wchodzą apelacje: Blaye, Cadillac, Castillon i Francs. Wina te przejawiają doskonały stosunek jakości do ceny.
Merlot uprawa na świecie
Australia i jej Margaret River produkuje warte uwagi blendy cabernet-merlot. Charakteryzują się wysoką zawartością tanin i aromatami ciemnych owoców z ziołowymi niuansami. Warto również sprawdzić wina z Nowej Zelandii, z regionu Hawke’s Bay na wyspie północnej. Powstają tu zarówno blendy, jak i wina jednoszczepowe, typowo ze średnimi/wysokimi taninami i aromatami ziołowymi (liście czarnej porzeczki, cedr).
Kalifornia i Dolina Napy jest źródłem całkiem dobrych win z tego szczepu. Najlepsze kalifornijskie merloty mają pełne ciało i przejawiają aromaty ciasta owocowego, ciemnych owoców i oczywiście beczki. Ekstremalnie ciepły i suchy klimat Columbia Valley we wschodnim Waszyngtonie, zapewnia idealne warunki do uprawy i produkcji ciemnych, intensywnych win.
Chile i historia Carmenére
W Chile Merlot ma swoje specjalne miejsce w historii winiarstwa tego kraju. Dlaczego? Otóż szczep ten przywieziony z Bordeaux został nasadzony w całym kraju i rozpoczęto produkcje wina na szeroką skalę. Nic dziwnego prawda? Jednak po jakimś czasie i licznych zdziwionych minach testerów, zaczęto coś podejrzewać.
Dziwili się oni bowiem, dlaczego ten merlot smakuje jak żaden inny. I co się okazało? Że to wcale nie jest merlot! Zamiast niego posadzono inny, również wywodzący się z Bordeaux szczep – carmenère.
Badania genetyczne nie były wtedy jeszcze możliwe, więc rozpoznawanie szczepów, dokonywane było jedynie dzięki wprawnym osobom, rozpoznającym kształt liści, owoców, gron i oczywiście smak. Jednak w tej historii coś poszło nie tak. Ale przecież nie ma tego złego!
Dzięki tej pomyłce możemy dzisiaj nadal cieszyć się winami z carmenère, pochodzącymi z dala od jego rodzinnego domu. Po ataku filoksery zaprzestano ponownego nasadzania tego szczepu w miejscu jego narodzin, czyli Bordeaux.
Znany ze swojej kapryśności i umiłowania do wysokich temperatur, często nie osiągał tam odpowiedniej dojrzałości i przejawiał niekorzystne ziołowe aromaty. Natomiast na ziemi Chilijskiej tak dobrze się przyjął, że jest uprawiany do dzisiaj, a nawet został mianowany szczepem narodowym.
Ale wracając do merlot. Też się go tutaj uprawia – już tego prawdziwego – często również blendując z cabernetem. Maipo, Colchagua i Cachapoal to najważniejsze regiony.
Podsumowanie
Merlot jest szczepem, często używanym do blendowania z cabernet sauvignon. Mimo powszechnie niższej reputacji, to on w tym blendzie daje więcej – daje alkohol, daje czerwone owoce, dojrzałość, ale przede wszystkim wygładza taninę. Bez tego, wina z caberneta nie nadają się do szybkiej konsumpcji.
Dzięki niemu zaś, mogą być pite od razu. W mojej ulubionej książce o winach „Wine Bible” autorka użyła najlepszego, jak do tej pory dla mnie określenia merlot – „to taki kowboj, który ubrał na siebie garnitur”. Dokładnie tak, niby elegancki, ale dalej swój chłop!