Sauvignon Blanc – zielony szczep

Sauvignon Blanc to szczep uwielbiany chyba przez każdego miłośnika świeżych i orzeźwiających win. Kojarzy się z czystą, niczym nie zmąconą, naturalną ekspresją winogrona. Jest to odmiana bardzo aromatyczna, z wysoką kwasowością i zwykle średnim ciałem. Potrzebuje chłodnego klimatu, ale da też radę przy średnich temperaturach. Wino wtedy będzie miało wyczuwalnie mniej świeżości i tego charakterystycznego zielonego charakteru. Produkuje się z niego wina do szybkiej konsumpcji, nie nadające się do dłuższego leżenia w butelce. Mają bowiem tendencje do bardzo szybkiej utraty świeżości. Wysoka kwasowość sprawia, że w niektórych regionach, jest nieodłącznym elementem przy produkcji win słodkich.

Profil aromatyczny Sauvignon Blanc

W zależności od strefy klimatycznej przechodzi od bardziej zielonych do owocowych.

– zielone warzywa – zielona papryka, zielony groszek, szparagi

– nuty ziołowe – trawa, liście czarnej porzeczki, pokrzywa

 

– kwiaty – biały bez

Kwiat bzu

– nuty owocowe  – agrest, passiflora

– z beczki – tost, wanilia, lukrecja

Niewielu winiarzy decyduje się przy produkcji na użycie dębu, w obawie przed utratą rozpoznawalnych charakterystyk wynikających z grona samego w sobie. Gdy już jednak tak się dzieje, wino będzie przejawiało tostowo – przyprawowe aromaty.

Sauvignon Blanc – uprawa w Europie

Jednym z krajów, w których uprawa jest znacząca jest Francja. Tutaj Sauvignon Blanc znalazł dom w kilku regionach, tworząc znane na cały świat wina.

Francja, Dolina Loary

To tutaj, w dwóch leżących na przeciw siebie wioskach, wzdłuż rzeki Loara, znajdziemy najbardziej charakterystyczne przykłady win zrobionych z sauvignon blanc. Sancerre i Pouilly-Fumé przez zimny klimat produkują wina z charakterystyczną wysoką kwasowością oraz wyraźnymi zielonymi i warzywnymi aromatami. Przez swój metaliczny posmak, często porównywane z winami z Chablis. Jeśli chcecie spróbować tego szczepu z Francji, ale nie macie dużych funduszy na wina z drogich apelacji, dajcie szanse innemu winu, również z Doliny Loary, z apelacji Touraine. Są one napewno prostsze i mniej ekspresyjne, ale warte spróbowania.

Francja, Bordeaux

Większość win klasy premium z tego regionu zawiera w sobie, czasami dominującą, domieszkę innego szczepu – sémillon. Pomaga on winom osiągnąć większą kompleksowość i przetrwać dłużej w butelce. Sam w sobie jest dość neutralnym szczepem, więc korzysta z aromatyczności jaką daje sauvignon blanc. Najlepsze przykłady wytrawnych win pochodzą z Pessac-Léognan AC i Graves AC. Zwłaszcza te pochodzące z najwyższych apelacyjnie Châteaux z Cru Classé, potrafią długo dojrzewać i przejawiać  z czasem miodowe niuanse.

Winnice w Bordeaux, Francja Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc – uprawa na świecie

Na świecie szczep ten jest uprawiany w wielu krajach, w niektórych został wyniesiony do rangi narodowego dobra eksportowego.

Nowa Zelandia

Krajem, który chyba najbardziej rozsławił siebie dzięki temu szczepowi jest Nowa Zelandia. Zimny klimat w Malborough na wyspie południowej, okazał się idealnym dla uprawy zimnolubnego sauvignon blanc. Wina stąd są niezwykle ekspresyjne, wytrawne, z wysoką orzeźwiającą kwasowością i rozpoznawalnymi aromatami agrestu i passiflory. Są zazwyczaj bardziej aromatyczne niż te z Doliny Loary. Zarzuca się im również, że każde wino smakuje tak samo. Otóż winiarze na fali popularności, zaczęli dodawać do swoich win ten sam rodzaj drożdży, przez co faktycznie każda butelka, niezależnie od producenta smakowała podobnie. Czy jest to minus? Dla niektórych pewnie tak, ale napewno pomogło to również stworzyć wizytówkę Nowej Zelandii na mapie światowego wina.

Kalifornia

Przez cieplejszy klimat, szczep ten nie jest już tak intensywnie świeży. Producenci z Napa Valley wpadli więc na pomysł aby poddawać je wpływowi beczki, w celu uzyskania zupełnie innego stylu win. Nazwali je Fumé Blanc. Mogą to być wina bardzo beczkowe, lub jedynie z delikatnie zintegrowanymi aromatami z dębu. Jeśli producent nie przesadził, warzywne aromaty szczepu będą wciąż się przebijać spod przypraw i wanilii.

Chile i Południowa Afryka

W Chile uprawia się go głównie w chłodniejszych regionach dolin Casablanca i San Antonio. W tej drugie, wina z regionu Leyda Valley zasługują na specjalną uwagę. Afryka Południowa znana jest przede wszystkim z uprawy tego szczepu w regionach Constantia i Elgin. Produkuje się tu również świeże wina, ale i takie które miały kontakt z beczką.