Cabernet Sauvignon – Król Czerwonych Win: Charakterystyka, Smak i Najlepsze Regiony Uprawy

Bez dyskusji cabernet sauvignon to jedno z najbardziej rozpoznawalnych ciemnych gron na świecie. Daje ono głębokie, ciemno zabarwione wina, zawierające duże ilości tanin, wysoką kwasowość i silne aromaty. Aby dojrzeć potrzebuje klimatu umiarkowanego lub gorącego. Te z gorącego, będą pełniejsze, z gładką, przyjemną taniną i aromatami ciemnych owoców. Jeśli rok będzie chłodny, co nie pozwoli gronu dojrzeć, rozwiną się w nim nieprzyjemne, cierpkie nuty warzywne. Picie takiego wina, nie będzie niczym przyjemnym.

Grono to posiada wszystkie właściwości potrzebne do wyprodukowania wina, które można długo przechowywać i które przede wszystkim z tego przechowywania skorzysta. Bardzo często używa się dębowych beczek do wygładzania struktury tanin w nim zawartych oraz dodania pożądanych aromatów z tego kontaktu wynikających.

Jest on również doskonałym partnerem do blendów. Często zobaczycie go zmieszanego z innymi szczepami, najczęściej z merlotem. Dodaje on wtedy ciało, kwasowość, intensywny kolor i aromaty ciemnych owoców.

Profil aromatyczny

  •  ciemne owoce – czarna porzeczka, wiśnia
  •  nuty ziołowe – papryka, mięta
  • aromaty z beczki – dym, wanilia, kawa, cedr

Uprawa w Europie

Uprawia go w zasadzie każdy kraj, jeśli tylko spełnia wymagania klimatyczne. Popularność win z niego produkowanych jest niewątpliwie ogromna i jego rozpoznawalność pomaga w sprzedaży. Uprawia się go w całej Francji, jednak jeden region zbudował na nim swoją światową renomę.

Winnice w Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Francja

Bordeaux, Francja

Jest to klasyczny region dla cabernet sauvignon. Usytuowany jest wzdłuż dorzecza rzeki Żyronda, gdzie łączą się też dwie inne rzeki – Dordogne i Garonne. Posiada idealne warunki klimatyczne do jego uprawy  – umiarkowany klimat, gdzie słoneczna pogoda utrzymuje się długo, aż po jesień. Odnosząc się do tego szczepu, musimy przenieść się na tzw. „lewy brzeg”, tak bowiem powszechnie nazywa się najważniejszy dla niego region.

Lewy brzeg

To tereny, gdzie cabernet sauvignon dominuje. Wiemy już, że winorośl nie lubi żyznych gleb, rośnie wtedy zbyt żywiołowo i nie skupia się na produkcji owocu. Dlatego tutaj najlepiej uprawia się ją na kopcach usypanych ze żwiru. Takie rozwiązanie pozwala na doskonały drenaż wody i zatrzymuje promieniowanie słoneczne, co ułatwia dojrzewanie.

Wina stąd są pełne w smaku, z wysoką ilością tanin i również wysoką kwasowością, średnim alkoholem i bardzo długim finiszem. Są to wina, które korzystają z czasu w beczce lub samej butelce. Początkowo ta obecna w dużej ilości tanina, może się wydawać zbyt ostra. Chwila starzenia pomoże ją złagodzić.

Główne apelacje

Nazwy, z którymi powinniście się zapoznać myśląc o Bordeaux, to na pewno jego główne apelacje, gdzie znajdują się wysokiej klasy châteaux, tzw. Cru Classé. Oczywiście wina stamtąd nie będą tanie. Jeśli jednak macie ochotę na coś niezwykłego, spróbujcie poszukać na etykiecie win z Médoc, albo jego „wyższego” sąsiada Haut-Médoc z ważnymi komunami – Pauillac (czyt. pujak), czy Margaux (czyt. margo).

Kolejne miejsce warte uwagi to Graves (grahws) z komuną Pessac-Léognan (pesak-leonią). Są to wysoko cenione apelacje, z których wina często osiągają niebotyczne ceny i nie są dostępne dla zwykłego człowieka.

Dlatego jeśli chcecie czegoś co nie zrujnuje waszego portfela, pozostańcie przy poziomie regionalnym, czyli generyczne Bourdeaux AC lub Bordeaux Superiore, to drugie będzie zawierało więcej alkoholu.

W nawiasach podałam wam jak mniej więcej powinno cie wymawiać te nazwy. Dla osób które nigdy nie miały styczności z językiem francuskim, wydają się całkowicie kosmiczne. Sama spędziłam godziny słuchając jak powinno się je wymawiać, także nie przejmujcie się jeśli nie wiecie, jak coś przeczytać w sklepie. Wszyscy byliśmy w tym miejscu, a niekiedy osoby pracujące w sklepach z winem same źle je wymawiają.

Wino Cabernet Sauvignon Chateau Bordeaux, Francja

Inne kraje Europy

Jak już wspomniałam uprawia się go w wielu miejscach, nie jest on już jednak gronem dominującym.  W Hiszpanii często partneruje lokalnym szczepom w blendach. Możemy spotkać się z dodaniem go do tempranillo. We Włoszech na tej samej zasadzie dodaje się go do sangiovese.

Uprawa na świecie

Poza Europą widuje się cabernet sauvignon solo jak i w blendach. Uprawia się go w ciepłych miejscach. Wina stamtąd będą pełne, skoncentrowane i często z wysokim alkoholem.

Stany Zjednoczone, Kalifornia i Sonoma

Jest on tu najczęściej uprawianym ciemnym szczepem. Zwłaszcza Dolina Napa posiada idealne warunki pod jego uprawę. Również wina z Rutherford i Oakville znane są z wysokiej klasy win z delikatnymi, dojrzałymi taninami aromatami beczki.

W Sonomie Alexander Valley posiada wysoką reputację w związku z produkcją pełnych ale zarazem delikatnych win.

Winnica w Napa Valley, USA Cabernet Sauvignon

Australia i Nowa Zelandia

Tutaj również jest powszechnie uprawiany, ale dwa regiony zwłaszcza osiągnęły wspaniałe rezultaty w produkcji win przy użyciu tego grona. Wina z regionu Coonawara przejawiają niesamowitą intensywność, wyraźne aromaty porzeczki, ale i mięty i eukaliptusa. Margaret River produkuje wina z wysoką taniną i intensywnością ciemnoowocowych aromatów.

Inne kraje świata

Napewno należy tu wspomnieć o winach z Maipo Valley, Colchagua i Cachapoal w Chile, Mendozy w Argentynie, czy Stellenbosch w Afryce Południowej.

Podsumowanie

Jeśli podobała Wam się dawka wiedzy jaką właśnie przyswoiliście o cabernet sauvignon a chcecie dowiedzieć się czegoś więcej, również o jego najważniejszym partnerze, zapraszam do dalszego przeglądania strony.

Scroll to Top