Jak powstaje wino różowe

Wina różowe otrzymuje się z ciemnych winogron. Ogranicza się jednak kontakt soku ze skórkami. Jest to kwestia na ogół kilku godzin, najczęściej od 12 do 36. Temperatura fermentacji jest jednak niższa, między 12-22°C, co znów bardziej wpasowuje się w zakres temperatur używanych przy winifikacji białych winogron. Proces produkcji win różowych przypomina bardziej produkcję wina czerwonego niż białego, warto więc się z nim zaznajomić.

Wino różowe kieliszki

Trzy metody produkcji rosé

  1. Bezpośrednie wyciskanie – ciemne grona są gniecione i wyciskane dokładnie tak samo jak odbywa się to przy produkcji win białych. Ten proces wydobywa niewiele koloru ze skórek, ale należy uważać, żeby nie wycisnąć zbyt wiele tanin. Mogłyby one zepsuć delikatny charakter napoju. Tą metodą otrzymuje się zazwyczaj najdelikatniej zabarwione wina.
  2. Krótka maceracja – zgniecione grona zostają pozostawione na kilka godzin w kontakcie ze skórkami. Pozwala to na wydobycie z nich koloru, aromatów i smaków. Następnie odsącza się z nich sok, który dalej poddaje się fermentacji. Ta, może zachodzić przy udziale skórek, albo po ich uprzednim wyciśnięciu. Wybór należy do winiarza.
  3. Mieszanie – to chyba najczęstsza odpowiedź jaka pada na pytanie, jak powstają wina różowe?Mieszając wino białe z czerwonym. Otóż nie! Jest to metoda prawie całkowicie zabroniona na terenie Unii Europejskiej, z jednym wyjątkiem będącym Szampanią. Tylko różowe Szampany mogą powstać przez dodanie odrobiny wina czerwonego do białego. Poza tym, że jest to zabronione w większości krajów, byłoby zupełnie niepraktyczne. Wymagało by przecież osobnej fermentacji i produkcji dwóch win bazowych. Niektóre kraje tzw. Nowego Świata pozwalają sobie jednak na produkcje tanich różowych win tą metodą.

Charakterystyka win różowych

Będą to najczęściej lekkie wina owocowe, przeznaczone do szybkiego spożycia. Okres między produkcją a konsumpcją nie powinien przekroczyć roku. Maturacja, czyli starzenie nie jest w ich wypadku raczej stosowana. Oczywiście istnieją nieliczne wyjątki, kiedy to wino różowe może skorzystać z kilku lat w butelce, ale są one bardzo rzadkie. Dlatego kupując wino róże warto sprawdzić rocznik, w którym zostało wyprodukowane. Jeśli wino leży na półce więcej niż rok, może, ale nie zawsze musi, być już lekko zmęczone. W najlepszym przypadku będzie ono miało mniej wyraźne aromaty, smak także będzie przytłumiony. W najgorszym, może nie nadawać się już do spożycia.

Najpopularniejsze regiony

  1. Prowansja – Côtes de Provence to największa apelacja w całej Prowansji. Większość win w niej produkowanych to właśnie rosé. Winnice leżą na nabrzeżu Morza Śródziemnego.
  2. Dolina Loary – w tym kolejnym francuskim regionie, powstaje kilka rodzajów win różowych. Najważniejsze z nich to: Rosé de Loire – zawsze wytrawne, zawiera min. 30% cabernet sauvignon lub Franc. Rosé d’Anjoupółwytrawne, do produkcji używa się przede wszystkim lokalnego szczepu grolleau i łączy się go z cabernet franc. Cabernet d’Anjou – wyższa jakościowo apelacja, wina w niej są półsłodkie, powstają z blendu obu cabernetów.
  3. Dolina Południowego Rodanu – to również Francja. Tutaj do najpopularniejszych miejsc produkujących wina tego koloru, przeważnie ze szczepu grenache, należą apelacje Tavel i Lirac. Charakteryzują się one pełnym ciałem, jak i tym, że potrafią rozwinąć się w butelce. W przeciwieństwie do większości win różowych, te mogą spokojnie chwilę poleżeć.
  4. Kalifornia – „White zinfandel”, czyli delikatnie różowa wersja, popularnego tam ciemnego szczepu. Powstającą przez krótki kontakt wina ze skórkami, teraz masowo produkowana, przeważnie z gorszej jakości winogron i pozostawioną delikatną słodyczą. Uznawana przez ekspertów za wino dla początkujących.
  5. Hiszpania – na całym w zasadzie terenie produkuje się lekkie, różowe wina z szczepu garnacha.

Podsumowanie

Wina różowe mogą uchodzić za wina dla kobiet, biorąc pod uwagę ich piękny kolor. Jednak nie muszą wcale takie być. Są one bardzo łatwe do łączenia z jedzeniem, poprzez ich uniwersalność. Kiedy nie wiecie jakie wino dobrać do kilku potraw w menu, weźcie rosé. Będzie pasować do większości, albo przynajmniej, nie wpłynie negatywnie na smak dań. Jeśli podobał wam się post zapraszam do dalszego przeglądania i udostępniania strony.

Wino różowe butelkowanie