Wina musujące – Prosecco i Sekt

Wina musujące produkuje się na całym świecie. Oprócz tych powstających przy użyciu bardziej skomplikowanej i czasochłonnej metody tradycyjnej, mamy też bardzo duże ilości mniej skomplikowanych i często nawet bardziej pożądanych. Posiadają one świeższą i czystą ekspresje owocu. Mają też niesamowitą rześkość, dającą ogromną przyjemność w niezobowiązującym spożywaniu. Proces powstawania tych dwóch win musujących, wiąże się nieodłącznie z metodą Charmata, zwaną też metodą włoską, metodą Martinottiego lub metodą prosecco.

Przejdźmy więc do najpopularniejszych win, dzięki niej powstających. Do tej grupy można zaliczyć przede wszystkim dwa najpopularniejsze wina musujące, tj. włoskie prosecco i niemiecki sekt.

Prosecco

Prosecco – pod tą nazwą kryją się wina musujące z północno-wschodnich Włoch, powstające ze szczepu o nazwie glera. Najczęściej spotykaną wersją będzie „extra-dry”, również „dry”, ale będą one miały odrobinę więcej wyczuwalnego cukru resztkowego, niż tak samo oznaczone szampany czy cavy. O poziomie słodyczy w winach musujących możecie przeczytać pod podanym linkiem.

Profil aromatyczny:

To wino musujące, posiada średnią kwasowość i świeże, owocowe aromaty:

– zielone jabłko, mirabelka, brzoskwinia, melon

Nadają się do natychmiastowej konsumpcji i raczej nie skorzystają z pozostawienia na dłuższy okres w butelce.

Wina musujące, Prosecco, gmina Treviso, Włochy

Regiony, hierarchia i nazwy na etykiecie

Jak w przypadku większości win, tak i tutaj istnieją regiony uznawane za bardziej i mniej prestiżowe. Generyczną apelacją wykorzystywaną przy produkcji, jest Prosecco DOC. Pokrywa ona znaczące rejony Veneto i Friuli. Wyżej w hierarchii mamy prosecco z konkretnych, mniejszych regionów na ich terenie. I tak w przypadku Veneto, będzie to Prosecco Treviso DOC. W przypadku zaś Friuli – Prosecco Trieste DOC. Kolejnym skokiem do góry, są kolejne dwa specjalnie wyselekcjonowane miejsca uprawy – na stromych, kredowych zboczach na północny-wschód od Wenecji – Conegliano-Valdobbiadene DOCG oraz chłodniejsze Asolo DOCG.

Jeśli na etykiecie pojawia się termin Cartizze lub Rive, będą to wina z wyjątkowo wysoko ocenianej pod względem jakości winnicy.

Spumante – oznacza w pełni gazowane wina („spuma” – piana).

Frizzante – to wina, które tylko delikatnie musują.

Wina musujące, frizzante

Sekt

Musujące wina produkuje się na całym świecie. Każdy kraj, który uprawia winorośl podejmuje się prędzej czy później prób ich wytworzenia.

Niemcy od lat są ogromnym rynkiem zarówno produkcji jak i konsumpcji tego typu win. U nich króluje sekt. Podstawowe wina produkuje się z winogron przywiezionych z Francji bądź Włoch i winifikowanych na terenie Niemiec. Jeśli zaś chcecie spróbować wina, które nie tylko zostało zrobione na terenie tego kraju, ale również pochodzi z winogron w nim zebranych, szukajcie na etykiecie nazwy Deutscher Sekt. Są one najczęściej produkowane z rieslinga. Przy tych wyższej jakości, grona będą  pochodzić z konkretnego wysokiej klasy regionu apelacyjnego, jak na przykład Mozela. Te mogą być produkowane przy użyciu metody tradycyjnej, jest to jednak bardzo rzadkie.

Wina musujące, Winnice w Moseli, Sekt