Riesling – niemiecka doskonałość

Riesling to biały szczep winorośli pochodzący z Doliny Renu w Niemczech. Jest to odmiana o intensywnie owocowym charakterze, pozwalający na produkcje jednoodmianowych win o różnym poziomie słodyczy. Jako szczep, który powoli buduje cukier w swoich komórkach i zachowuje kwasowość, można pozostawiać go na krzakach dłużej. Aby jednak miało to sens, w danym regionie muszą zachodzić odpowiednie warunki pogodowe – ciepła, słoneczna i sucha jesień. Takie grona nazywane są „z późnego zbioru”. Wysoki poziom kwasowości i intensywnie owocowy charakter, pozwala powstałym z niego winom na długie dojrzewanie w butelce. Tutaj rozwija dymne, benzynowe aromaty. Nowe beczki dębowe nie są raczej stosowane.

Profil aromatyczny

Będzie on głównie zależał od momentu zbioru. Jeśli winogrona zostały zebrane w klimacie chłodnym zaraz po dojrzeniu, możemy się spodziewać:

– owoców zielonych – jabłko, winogrona, aromatów kwiatowych oraz cytrusów – cytryna i limonka

W regionach o klimacie umiarkowanym wyróżniać będą się:

– owoce cytrusowe – cytryna, limonka i pestkowe – brzoskwinia

Grona z późnego zbioru:

– owoce pestkowe – brzoskwinia, nektarynka, owoce tropikalne – mango, ananas.

Riesling – uprawa w Europie

Riesling jak i chardonnay to szczep posiadający zdolność do odzwierciedlania niuansów miejsca, z którego pochodzi. W Europie jest kilka takich, gdzie szczep ten może się rozwinąć i dać niezwykłe rezultaty.

Niemcy

Ten kraj to dom rieslinga. Tutaj produkuje się z niego różne rodzaje win, od wytrawnych począwszy, na likierowo-słodkich skończywszy.

Sprawdź też: O klasyfikacji win niemieckich

Mozela

Region ten produkuje najlżejsze niemieckie rieslingi. Wina z kategorii kabinett i spätlese charakteryzują się średnią słodkością, doskonale zbalansowaną przez orzeźwiającą kwasowość. Najlepsze winnice położone są na niezwykle widowiskowych, stromych zboczach, uniemożliwiających mechanizację. Otaczają słynne wioski Piesport i Bernkastel.

Riesling z winnicy w Moseli, Niemcy

Palatynat i Hesja nadreńska

Ten pierwszy, to duży położony na południu region, blisko francuskiej granicy z Alzacją. Wina stąd są przeważnie pół-wytrawne i o średniej ciężkości. Hesja natomiast to największy obszar pod uprawą winorośli na terenie całego kraju. Najlepsze winnice położone nad brzegami Renu produkują najcięższe niemieckie rieslingi.

Francja

Kolejny raz Francja i Alzacja. Dzięki ochronie łańcucha górskiego Wogezów, teren ten jest niezwykle przyjazny do uprawy rieslinga, który czerpie z promieni porannego słońca u podnóża gór. Jest on tutaj też uznawany za jedną z czterech szlachetnych odmian. Powstają tu średnio zabudowane wina, z aromatami zielonych owoców. Często wytrawne, niejednokrotnie również z wyczuwalną słodyczą. Mogą one być oznaczone Alsace AC lub Alsace Gran Cru – wyższa kategoria, co zarezerwowane jest dla najlepszych winnic.

Austria

Sąsiedni kraj – Austria, również uprawia ten szczep. Rieslingi stąd są dość ciężkie, z cytrusowymi nutami i średnią kwasowością. Najlepsze przykłady potrafią osiągnąć niezwykle głęboką kompleksowość przy dojrzewaniu w butelce.

Riesling – uprawa na świecie

Krajami poza naszym kontynentem, w których uprawa tego szczepu jest możliwa, dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym są: Australia – tutaj szukajcie win z Clare lub Eden Valley oraz Nowa Zelandia. 

Uprawa szczep Riesling, Nowa zelandia

Riesling – podsumowanie

Riesling to niezwykle aromatyczny szczep winorośli. Jego kwiatowy, niemal perfumowany bukiet potrafi zachwycić. Dodatkowo wszystko to, połączone jest w nim wysoką, ale zrównoważoną kwasowością. Jest on znany dzięki swojej wszechstronności. Wykorzystywany do produkcji win, w zasadzie każdego rodzaju: wytrawnych, półsłodkich i musujących. W roku 2004 oszacowano, że jest dwudziestą najczęściej uprawianą odmianą winorośli na świecie. Jednak jeśli uwzględnimy tylko białe wina gatunkowe, plasuje się już znacznie wyżej. Zazwyczaj w obrębie pierwszej trójki razem z odmianami chardonnay i  sauvignon blanc. Jest to szczep potrafiący smakować zupełnie inaczej, w zależności od miejsca produkcji. Daje to producentom ogromne pole do manewru.

Dla mnie był to zawsze szczep uwielbiany. Bardzo łatwo łączy się go z jedzeniem. Przez jego wszechstronność możemy połączyć go w zasadzie z każdym daniem. Idąc przez poziom słodyczy, znajdziemy coś i do przystawki i do deseru. Dlatego często polecam go, jako wino dla początkujących i również kiedy nie wiem co dana osoba lubi. Dlatego również Wam polecam gorąco wina z tej odmiany!