Ajerkoniak świąteczny

Bożonarodzeniowy ajerkoniak 

Bożonarodzeniowy ajerkoniak – wielu z Was pewnie nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niego. U mnie w domu nie było zwyczaju żeby go robić, ale wciąż napój ten kojarzy mi się z całą świąteczną otoczką. Przedstawię Wam dziś przepis na dużą partię, pochodzący z wydania magazynu Gourmet z grudnia 1945 r. i zaadaptowany przez waszyngtońskich barmanów. Trunek rozgrzewający, wystarczająco procentowy, aby utrzymać ludzi na imprezach w wesołych nastrojach.

Świąteczny ajerkoniak – dobór składników

Dobór alkoholi bazowych do bożonarodzeniowego ajerkoniaku jest zazwyczaj dość elastyczny. Te kremowe, gładkie składniki dobrze współgrają ze spektrum alkoholi. Od przyprawionego rumu po bourbon, koniak, czy brandy. Można zdecydować się na tylko jeden, ale kiedy nie chcemy wybierać między nimi, możemy dodać zarówno koniak, jak i rum. Ten przepis wymaga obu. Koniak dodaje eleganckie owocowe nuty, a rum (może być jamajski), doda bogatego, odrobinę zabawowego i pikantnego charakteru. Co do ich jakości. Nie chcemy oczywiście dodawać słabych alkoholi. Nie ma jednak potrzeby popisywać się fantazyjnym koniakiem. Taki lepiej zachować na później. VS poradzi sobie doskonale. Co zaoszczędzimy na alkoholu, możemy wydać na inne składniki.  Lepiej dodać bowiem świeżo startą gałkę muszkatołową zamiast esencji, czy czegoś co stało w słoiku na półce z przyprawami już kilka miesięcy. Jajek też potrzebujemy całkiem sporo. 

Składniki:

  • 24 jajka, rozdzielone
  • 1 butelka 750 ml koniaku lub inna brandy VS
  • Około 500 ml jamajskiego rumu
  • 1 kg cukru pudru
  • 3 litry pełnego mleka, schłodzonego
  • 1 kg ciężkiej śmietany, schłodzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Świąteczny ajerkoniak – przygotowanie (25 porcji)

  • W dużej misce ubij żółtka, aż staną się jasno cytrynowe w kolorze. 
  • Wciąż ubijając dodaj brandy, rum, cukier, mleko, śmietanę i sól.
  • W osobnej misce ubij białka i gałkę muszkatołową na sztywną pianę.
  • Delikatnie przełóż białka do mieszanki z żółtkami.
  • Gotowe! Podawać w kubkach ponczowych.

Można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca, w szczelnie zamkniętym pojemniku. A rozkoszować się nim można zarówno podczas Świąt Bożego Narodzenia, jak i przy każdej innej okazji. 

Zobacz także: Jakie wino wybrać na Wigilię 

Dodaj komentarz