Ribera del Duero -Crianza

Jak Odkryłam Region Ribera del Duero w 2020

Jak Odkryłam Region Ribera del Duero w 2020?  Odkryłam, spróbowałam i pokochałam. Teraz chcę zachęcić i Was do sięgnięcia po wino z niego. Region ten, obok Rioja i Priorat jest uznawany za jeden z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich w Hiszpanii. Leżący we wspólnocie autonomicznej Kastylia i León, nad rzeką Duero (portugalskie Douro), produkuje wina skoncentrowane, intensywne i z piękną strukturą tanin.

Co sprawia, że wina z niego są tak wyjątkowe? Klimat i warunki naturalne. Przede wszystkim jego położenie na wysokościach dochodzących do 850 m n.p.m., co daje nam spore różnice temperatur między dniem a nocą. To zaś sprawia, że winogrona nie dojrzewają zbyt szybko,  dzięki czemu mają czas na rozwijanie związków chemicznych wzbogacających aromat i smak wina. Często mówi się, że wina takie są elegantsze i lżejsze – mają delikatniejszą taninę i czasem nawet kwiatowe aromaty.

Głównym szczepem regionu jest tempranillo, tutaj występujące pod nazwą tinto fino lub tinta del pais. Swoją drogą ten szczep ma chyba najwięcej synonimów nazwy, ale to już temat na kolejny post. Odmiana musi być podstawą win w regionie i stanowić co najmniej 75% składu. Innymi szczepami są cabernet sauvignon, merlot lub malbec, a także do 5% albillo (biała odmiana).

Prime Wine – wino Resalte Lecco Crianza 2016

Kolor: Czerwone
Szczep: Tempranillo
Smak: Wytrawne
Kraj i region: Hiszpania, Ribera del Duero
Alkohol: 14.5%
Cena: 74 zł

Kolejne piękne wino z tego regionu Ribera del Duero, który jest dla mnie największym odkryciem roku 2020. Przyznaję, że i tym razem się nie zwiodłam. Grona zbierane z ponad 30 – letnich krzewów, a wino dojrzewało przez 14 miesięcy w dębowych beczkach – 70% dąb francuski, 30% dąb amerykański. Głęboki kolor, intensywne aromaty ciemnych owoców – śliwki, jagody, wiśnia, mamy też sporo aromatów z beczki – goździki, tost, tytoń. Pełne ciało, wysoka, ale bardzo przyjemna i dojrzała tanina, co nie zawsze jest obecne w winach z tego szczepy, chyba, że właśnie z tego regionu.

Alkohol jest wysoki bo aż 14.5%, ale idealnie przykryty przez owocowość, kwasowość i intensywność. Finisz długi. Mimo że wino mogłoby się wydawać ciężkie, pije się je niesamowicie lekko. Potwierdzam – Ribera del Duero to idealne miejsce jeśli chcecie rozpocząć swoją przygodę z ciężkimi czerwieniami.

1 thought on “Jak Odkryłam Region Ribera del Duero w 2020”

  1. Pingback: Martin Berdugo - Ribera del Duero - Strona o winie

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry