Martin Berdugo Ribera del Duero – Wino z Hiszpańskiego Regionu Wartego Odkrycia

Jedziemy w odwiedziny do winnicy Martin Berdugo z regionu Ribera del Duero. Może pamiętacie jak w ubiegłym roku ogłosiłam wszem i wobec, że Ribera del Duero to moje miejsce i moje ukochane wina. Do tej pory zawsze pozostająca w cieniu innego hiszpańskiego regionu – Rioja, teraz zaczyna być lepiej zauważalna na świecie.

Produkuje się tu wina na wysokościach dochodzących do 850 m n.p.m. głównie ze szczepu tempranillo, nazywanego tutaj tinto fino lub tinta del pais. Odmiana ta musi być podstawą win i stanowić co najmniej 75% składu. Innymi dozwolonymi szczepami są cabernet sauvignon, merlot lub malbec, a także do 5% albillo (biała odmiana). Dlatego jeszcze bardziej ucieszyła mnie możliwość spróbowania kolejnych win z tego regionu. Tym razem są to wina z pojedynczej winnicy Martin Berdugo. 

Martin Berdugo - wina

Martin Berdugo Ribera del Duero – historia winnicy 

Z dokumentów rodziny Berdugo wynika, że w ich ​​posiadłości położonej nad brzegiem rzeki Duero na wschód od miasta Aranda uprawiano winogrona od co najmniej 200 lat. Obecne nowe plantacje posadzono pod koniec lat 80. XX wieku i do 1990 roku winnica nabrała ostatecznego kształtu.

Teraz ten wiek winnicy zaczyna przynosić efekty, w postaci win wysokiej jakości. Stare krzewy, a tutaj już prawie połowa winorośli ma co najmniej 30 lat, oznaczają coraz ciekawsze, bardziej skoncentrowane i intensywne wina. Winnica wychodząca na południe znajduje się na półce skalnej, mniej więcej sześć metrów nad rzeką Duero. 

Klimat i gleby

Winnica położona jest na wysokości 800 metrów nad poziomem morza. Uprawiają w niej głównie tempranillo (tinto fino), ale też trochę cabernet sauvignon. Klimat można scharakteryzować jako kontynentalny z wpływami Atlantyku. Gleby aluwialne (sąsiedztwo rzeki)l zawierające żwir, piasek, muł i lekką glinę. Oferuje to winoroślom bogactwo minerałów. Pozwalają również winogronom w pełni dojrzewać.

Promieniowanie słoneczne padające z góry jest dodatkowo zatrzymywane przy powierzchni przez liczne głazy, skały i żwir. To światło odbite również sprawia, że winogrona wykształcają ciemniejszą skórkę. Robią to, aby chronić materiał genetyczny w nasionach przed potencjalnie destabilizującym promieniowaniem słonecznym. Efekt ten sprzyja dojrzewaniu fenolowemu gron, a stąd już tylko krok do miękkich i jedwabistych tanin, które stanowią charakterystyczny kręgosłup win tej winnicy.

Wysokość winnicy nad poziomem morza, powoduje wyraźne wahania temperatury między dniem a nocą, co stymuluje winorośl i pozwala zachować rześką kwasowość w gronach. Do tego im wyższa wysokość, tym cieńsza warstwa atmosfery ochronnej nad winoroślą, co sprawia, że winogrona wykształcają ciemniejsze skórki. To powoduje dalsze pogrubienie skórki winogron, co zwiększa syntezę antocyjanów, substancji odpowiedzialnych za koloryt skórki.

Martin Berdugo - Ribera del Duero

Martin Berdugo Ribera del Duero – wina 

Rosado

Różowe wino zrobione w 100% z tempranillo. Przez 12 godzin macerowane na zimno w temperaturze 7°C. Fermentowane również na zimno (11°C). Wszystko po to, aby zapewnić czystość i klarowność owocu.

Jak smakuje?

Perfumowany nos ze sporą ilością czerwonych owoców (czereśnia, wiśnia, truskawka). Rześkie, z dobrze zaznaczoną, dość wysoką kwasowością i średnim finiszem. Ładny, średnio intensywny różowy kolor. Dla mnie z wina wybija się zbyt agresywny alkohol – aż 15%! Z początku nie wiedziałam, czy po prostu nie podałam go zbyt lekko schłodzonego, ale niestety dalsze chłodzenie nie pomogło. Czuć alkohol i to bardzo, no ale przy takiej ilości w winie różowym, wytrawnym, nie może być inaczej. Nie jest to na pewno lekkie, letnie wino. To wino wymaga skupienia i uważnego spożywania.

Będzie dobre z wszelkimi potrawami z ryżu, od delikatnego risotto z grzybami, przez smażone, grillowane ryby, po młode sery. Unikałabym ostrych dań – alkohol będzie zabójczy.

Barrica 

Szczep to 100% tempranillo, z alkoholem na mocnym poziomie 14%. To wytrawne, czerwone wino będzie idealną bazą wypadową do odkrywania win z tego regionu. Dojrzewa 4 miesiące w 225-litrowych beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Pojawia się, więc pierwsze przydymione aromaty wanilii, wyczuwalne, ale nie przytłaczające. Truskawki i dojrzała czereśnia, owoce leśne (jagoda, jeżyna), odrobina lukrecji. W ustach owocowe, gładkie i przyjemne. Wysoka, ale dojrzała tanina, wysoka kwasowość, więcej niż średnie ciało i przyjemny dębowy finisz.

Sprawdzi się do czerwonych mięs, hamburgerów, dań z grilla i starzonych serów. 

Crianza 

Również powstałe w 100% z tempranillo. Zawartość alkoholu to 14.5%. To wytrawne czerwone wino spędziło 12 miesięcy w 225-litrowych beczkach, głównie z nowego dębu, w 90% amerykańskiego, a reszta z francuskiego. Później jeszcze 12 miesięcy w butelce, poprawiając w ten sposób równowagę owoców, zmiękczyć taniny i złagodzić kwasowość.

Wcześniej fermentowane w niskiej temperaturze 25°C, aby zachować jak najwięcej finezyjnych, lotnych, kwiatowych aromatów. W nosie mamy bardzo intensywne aromaty owocowów (truskawka, czereśnia, wiśnia, jeżyny), przeplatane aromatami z beczki (wanilia, tosty i kakao). W ustach potwierdzenie nosa, krągłe, miękkie taniny, lekka słodycz, pełne ciało i długie zakończenie.

Podawać z czerwonym mięsem, pieczenią, grillowanymi daniami i starzonymi serami.

Martin Berdugo Ribera del Duero – Podsumowanie

Wina te są dostępne w Polsce w sklepie wine4u. Jak dla mnie przestawiają świetny stosunek jakości do ceny. Uważam, że naprawdę warto zainteresować się winami z tego regionu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top