Malbec – argentyński flagowiec

Ten wywodzący się znowu z Bordeaux szczep, nie jest już raczej widywany w winach z tego regionu. Za to pewnie każdy z was spotkał się z nim w zupełnie innej części świata. Otóż malbec, bo o nim tym razem mowa, jest najważniejszym szczepem uprawianym na chwilę obecną w Argentynie. Dotarł do niej przed epidemią filoksery i bardzo dobrze przyjął się wśród panujących tam warunków.

Porównując wina z różnych regionów świata, należy wziąć pod uwagę, że obecnie malbec uprawiany we Francji i ten z Argentyny to najprawdopodobniej dwa różne klony. Różnią się bowiem wielkością gron i grubością skórki. Możliwe że do Argentyny wysłano klon, który nie przetrwał późniejszej epidemii w Europie.

Wracając do samego grona. Produkuje się z niego wina pełne, mocne, o głębokiej barwie i z dużą ilością gładkich tanin. Coraz częściej winiarze zaczynają też skłaniać się ku bardziej delikatnym przykładom, z większą finezją. Bardzo często, o ile nie zawsze, poddaje się go wpływom dębu. 

Profil aromatyczny

Kiedy uprawiany na niższych wysokościach, czy w cieplejszym klimacie przejawia bogate aromaty ciemnych owoców i pełne ciało. Uprawiany w wyższych lub chłodniejszych miejscach, daje wina bardziej eleganckie, z kwiatowymi niuansami. 

– ciemne owoce – wiśnia, borówka, jeżyna, śliwka

– przyprawy i inne – pieprz, goździki, skóra, tytoń

Malbec – uprawa w Europie

Nie jest łatwo znaleźć go na etykiecie, ale wciąż używa się go w marginalnej roli w blendach z Bordeaux. Towarzyszy tam cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc i pettit verdot. Innym francuskim regionem, gdzie czasem używa się go jako dodatku jest Dolina Loary.

Jest jednak jeszcze jedno miejsce w jego ojczyźnie – Francji, gdzie wciąż gra główną rolę. Jest to do niedawna zapomniany region Cahor.

Cahor – wina czarne jak atrament

Region ten leży na wschód od Bordeaux nad rzeką Lot. Malbec jest tutaj znany pod nazwą côt. Obecnie jest chyba jedynym w całej Francji, gdzie wciąż produkuje  się wina, w których to właśnie Malbec jest jedynym szczepem, albo przynajmniej większością blendu. Może zostać zmieszany z merlotem, lub znanym z ciemnego koloru – tannatem. Nie może być go jednak w butelce mniej niż 70%. Najczęściej zobaczycie wina, które zawierają 100% côt.

Wina tam produkowane uznaje się za jedne z najciemniejszych i najbardziej tanicznych na świecie. Dzięki temu mogą przetrwać w butelce dekady. Wierzy się, że to właśnie wapienne gleby, na których rosną krzewy, mają wpływ na tą surową naturę win z nich powstających.

Malbec – uprawa na świecie

Oczywiście kraj, który okazał się drugą ojczyzna dla tego zapominanego i niedocenianego szczepu – Argentyna. Dzięki malbekowi właśnie, winiarstwo w tym kraju zaczęło rozwijać się i podbijać światowe rynki.

Luigi Bosca Gala

Argentyna, kraj Malbekiem płynący

Ten ogromny kraj podzielony jest na trzy główne regiony uprawy winorośli – Patagonia, Cuyo i Regiony Północne. Każdy z nich posiada kilka mniejszych prowincji, a te znów dzielą się na małe departamenty. W tym rozdziale zajmiemy się tylko tymi miejscami, gdzie malbec jest najważniejszy.

Do uprawy wykorzystuje się tu tereny położone u podnóża And. Większość winnic umiejscowiona jest na wysokościach. Dla ciekawostki winnica w Molinos, w prowincji Salta – Altura Maxima – znajduje się na ponad 3000 m n.p.m. i do niedawna uznawana była za najwyżej położoną na świecie. Ten specyficzny mikroklimat, skutkuje w winach, których ekspresji ciężko będzie szukać w innym miejscu. Można znaleźć ciekawe przykłady malbeca z tych obszarów, ale tutaj królem jest biała odmiana – torrontés.

Cafayate, Salta

Mendoza

To prowincja w regionie Cuyo, dominująca całą krajową produkcję. W Centralnej Mendozie, która ma najdłuższą historię uprawy wysokiej klasy win, znajduje się departament Luján de Cuyo. Warto tę nazwę zapamiętać, ponieważ wina stąd, są uznawane za jedne z najlepszych. Jest to też pierwszy i jak narazie jeden z dwóch D.O.C w tym kraju (oznaczenie regionu o najwyżej jakości i najbardziej restrykcyjnych zasadach produkcji). Położony na wysokości między 900-1100 m n.p.m u podnóży Andów posiada stare krzewy, dające gładkie wina z wyczuwalnym charakterem słodkich przypraw.

Lujan de Cuyo wino Luigi Bosca

Uco Valley to kolejny znany z produkcji win wysoko-gatunkowych region. Winnice leżą na imponujących wysokościach – między 900 – 1500 m n.p.m. Zimne noce pomagają utrzymać wysoką kwasowość i świeżość w owocach. Wina stąd posiadają charakterystyczne kwiatowe niuanse. Warto postarać się je znaleźć, zwłaszcza te z departamentu Tupungato. 

Podsumowanie

Wina oparte na malbecu z Argentyny pasują doskonale do ciężkich mięs. Pewnie dlatego przyjęły się tam tak dobrze. Przecież ich sportem narodowym jest robienie asado, czyli grillowanie. Spróbujcie znaleźć też malbeca z jego obu ojczyzn i porównajcie. Na pewno będą się różnić. Może któryś specjalnie przypadnie wam do gustu? Nie bójcie się próbować. Zdobywanie wiedzy poprzez doświadczanie jest przecież najlepszą metodą.