Poznaj swoje wino - kolory

Poznaj swoje wino 

Każde wino jest inne i to jak smakuje zależy od wielu czynników. Jak więc poznać swoje wino? Najlepiej oczywiście próbować jak najwięcej i wiedzieć co nam smakuje. Czym wina się różnią? Warto zapoznać się z kilkoma składnikami win, które pomogą nam poznać nasz ukochany trunek i nauczyć się wybierać co nam najbardziej smakuje 

Kolor 

To coś na co zwracamy uwagę na samym początku. Wino może być białe, czerwone, różowe. Każdy ten kolor będzie posiadał również całkiem sporo odcieni w zależności od szczepu, czy metod produkcji. Czerwone wina młode mogą być purpurowe, lub rubinowe. Kiedy zaczynają dojrzewać na brzegu kieliszka pojawi się pomarańcz – tzw cegła. Z wiekiem tracą one pigment i brązowieją. Białe młode wina są przeważnie żółte, mogą być zielonkawe, lub cytrynowe. Z wiekiem ich kolor nabiera głębi i pojawiają się w nim złote refleksy. Stare wina zaczynają również brązowieć za sprawą oksydacji. Wina różowe mogą mieć odcienie pomarańczowego, łososiowego, czy po prostu różowego. 

Kolor w winie bierze się w głównej mierze ze skórek winogron. Wina białe najczęściej powstaje z białych szczepów, gdzie sok ma jak najmniejszy kontakt ze skórkami. Istnieją jednak wyjątki tzw wina blancs de noir, które otrzymuje się z winogron ciemnych. Są one jednak dość rzadkie, i głównie używa się tej metody przy produkcji szampanów. Rodzajem wina białego jest również tzw wino pomarańczowe, powstałe przez macerację soku (czy też wina) ze skórkami. Wina czerwone powstają z ciemnych szczepów, gdzie sok zostaje utrzymywany w kontakcie ze skórkami przez dłuższy czas. Wina różowe otrzymuje się z ciemnych winogron, a proces przypomina produkcję win czerwonych, jednak maceracja soku czy też wina ze skórkami to kwestia na ogół kilku godzin (najczęściej od 12 do 36).

Poznaj swoje wino - kolory

Poznaj swoje wino – poziom cukru 

W zależności od poziomu cukru w winie dzielimy je na kilka kategorii. Wina wytrawne, to te, w których cały cukier z owoców został zamieniony w alkohol podczas fermentacji. Ilość cukru dla poszczególnego rodzajów win, zależy to od wielu czynników i w zasadzie każdy kraj ma tu swoje regulacje. Najprościej mówiąc, wino wytrawne to takie, w którym nie poczujecie żadnej słodyczy, w pół-wytrawnym i pół-słodkim będzie już ona wyczuwalna – delikatnie, albo mocniej, ale wciąż nie na tyle, żeby można to wino podać z słodkim deserem. Wina słodkie to właśnie takie, gdzie cukier jest bardzo mocno wyczuwalny i spokojnie będą pasować, a nawet niekiedy zastępować desery.

Zobacz także: Jak powstają wina słodkie 

Jak się zachowuje

Jak wino może się zachowywać? Tak jak i człowiek je spożywający. Może stać spokojnie, albo nie. Te niespokojne nazywane są oczywiście winami musującymi. Istnieje wiele rodzajów win musujących oraz kilka metod, jakich możemy użyć do ich wyprodukowania. Najbardziej znane – Szampany, powstają przy użyciu metody tradycyjnej, zwanej też szampańską. Świeże i owocowe prosecco zaś, przy użyciu mniej wymagającej i uznawanej za mniej szlachetną – metody zbiornikowej.

Poznaj swoje wino – z czego się składa 

Niektóre składniki wina jak poziom cukru już wspomnieliśmy. Warto również poznać kilka innych, niemniej ważnych, żeby lepiej poznać swoje wino. Z niektórymi nazwami pewnie się już spotkaliście.

Taniny

Inaczej zwane garbnikami, to jedno z najbardziej tajemniczych pojęć w świecie wina. Takie się wydają przynajmniej na początku. Mamy z nimi do czynienia głównie przy winach czerwonych, pochodzą bowiem ze skórek winogron (również z szypułek i pestek). Ich poziom zależny jest od charakterystyki szczepu, dojrzałości gron oraz technik wykorzystywanych w procesie produkcji wina. Ale czym są? Ten strukturalny komponent to bardziej odczucie niż smak. To one powodują, że twoje usta zaczynają wysychać, a odczujesz to najbardziej na zewnętrznej powierzchni swoich dziąseł.

Kwasowość

W każdym owocu, więc i w winogronach znajdują się spore ilości różnych kwasów (np. kwas winowy). Ich poziom zmniejsza się wraz z dojrzewaniem owocu. Grono zerwane przed pełną dojrzałością będzie miało go całkiem sporo i będzie po prostu kwaśne w smaku. W winie to właśnie kwasowość sprawia, że nasze ślinianki zaczynają mocniej pracować i produkować duże ilości śliny. Dodaje też winu orzeźwiającej świeżości, a przy winach słodkich balansuje wysoki poziom cukru.

Ciało

Tak nazywamy ogólne odczucie jakie wino pozostawia w naszych ustach. Można je też nazwać jego ciężarem. Wina z większym ciałem to przeważnie te z wysokim alkoholem, wyraźną taniną i często cukrem resztkowym (pozostającym po fermentacji). Od uczucia pełności odejmuje natomiast wysoka kwasowość.

Finisz

Czyli zakończenie. Słowem tym określa się wrażenie, jakie wino pozostawia w naszych ustach po przełknięciu lub wypluciu. Jak długo przyjemne (i tylko te się liczą) wrażenia z niego zostają z nami. Co mam na myśli mówiąc przyjemne? Jak długo jeszcze czujemy owoce, przyjemną taninę, orzeźwiającą kwasowość. Wszystko co sprawia nam przyjemność podczas picia. Bardzo często długi finisz wina uznaje się za oznakę jego wysokiej jakości, krótki oczywiście przeciwnie.

Dodaj komentarz