Wino Marsala - miasto na Sycylii

Słodkie wino Marsala

Marsala to włoskie wino wzmacniane, produkowane z mieszanki winogron, w tym Malvasia, Catarrato (lub Zibibbo), Inzolia i Grillo. Wino dojrzewa w drewnianych beczkach, co nadaje mu głęboki, bogaty kolor. Poprawna wymowa słowa Marsala to MAR-za-la (nie MAR-sa-la). Dzięki swojej słodyczy  jest często używane jako składnik deserów, takich jak tiramisu, jest również bardzo uniwersalne: może być spożywane samodzielnie lub w połączeniu z serem lub czekoladą. A jeśli szukasz czegoś specjalnego na świąteczny stół, Marsala jest pięknym prezentem.

Skąd pochodzi Marsala?

Marsala jest produkowana głównie w zachodniej części Sycylii, a można ją kupić w całych Włoszech i również w innych krajach. Najbardziej znanym regionem produkcji Marsali jest Trapani, z którego pochodzi ponad połowa wszystkich Marsali produkowanych na świecie.

Jak wygląda wino Marsala?

Cóż, różni się w zależności od marki i rocznika, ale generalnie występuje w dwóch głównych typach: wytrawnym i słodkim. Wytrawna Marsala ma blady złoty kolor z nutą bursztynu wokół krawędzi; słodka Marsala ma głębszy złoty odcień z bardziej czerwonymi tonami. Kolor wina Marsala jest ważnym czynnikiem wpływającym na sposób jego spożywania. Im ciemniejszy kolor, tym słodszy smak; Marsale o jasnym kolorze najlepiej podawać z serem lub czekoladą.

A jak smakuje wino Marsala? Wytrawne Marsale mają lekkie ciało, z aromatami wanilii i migdałów. Słodkie Marsale są ciemniejsze w kolorze i słodsze na podniebieniu; mają nutę suszonych owoców i czekolady.

Wyróżnia się następujące rodzaje marsali:

  • fine starzona do roku
  • superiore, starzona co najmniej dwa lata
  • superiore riserva, starzona co najmniej cztery lata
  • vergine albo soleras, starzona co najmniej pięć lat
  • vergine stravecchio albo vergine riserva, starzona co najmniej dziesięć lat

Wino objęte apelacją Marsala DOC musi cechować się zawartością alkoholu minimum 17%, a od kategorii superiore wzwyż – 18%.

Istnieje wiele miejsc, w których można kupić wino Marsala online, ale zalecamy odwiedzenie [strony internetowej], gdzie można przeglądać ich zasoby według punktu cenowego lub rodzaju profilu smakowego – od łagodnego do odważnego!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry