Pinot Noir – kapryśne dziecko

Ta ciemna odmiana znana jest z bycia niezwykle wybredną i kapryśną, dając się we znaki uprawiającym ją winiarzom. Z drugiej strony zaś jest dość łatwa do picia. Daje bowiem lekkie wina, z relatywnie niskim poziomem tanin, co pozwala cieszyć się nimi od samego początku, czyli momentu zabutelkowania.

Jego cienka skórka sprawia, że wina są lekko zabarwione i nie więcej niż ze średnim poziomem tanin. Niektóre przykłady, z najlepszych miejsc w Burgundii i innych uznawanych za premium, potrafią doskonale się starzeć, pozwalając odkryć swój skrywany potencjał. Można też znaleźć przykłady wyprodukowane z użyciem beczki, jednak intensywna wanilia, może łatwo przyćmić delikatny, owocowy charakter wina.

Profil aromatyczny pinot noir

Lubi klimaty umiarkowane, ale daje radę też w chłodnych. Jeśli jednak będzie dla niego zbyt zimno, da wina z wyraźnymi warzywnymi nutami:

– kapusta, mokre liście

Przy odpowiednim klimacie, wina oferują aromaty:

– czerwone owoce – truskawka, malina, czereśnia

Rozwijają się też niuanse:

– roślinno-zwierzęce – mokre liście, grzyby, dziczyzna

Jeśli jest dla niego za gorąco, traci swoje delikatny aromaty i da wina intensywnie dżemowe.

Uprawa w Europie

Istnieje kilka miejsc na naszym kontynencie, gdzie szczep ten pozwala odkryć swoje prawdziwe oblicze. Niektóre z nich znane są przede wszystkim z jego uprawy. To dzięki niemu osiągnęły swoją rozpoznawalność i renomę na skalę światową. Szampanią i jej miłością do pinot noir zajmiemy się w rozdziale opisującym produkcję najsłynniejszego wina musującego na świecie. Idźmy więc dalej do najważniejszego regiony, produkującego wina spokojne oparte na tym gronie.

Burgundia, Francja

Jest to klasyczny region, gdzie uprawa opiera się głównie na pinot noir. Drugim towarzyszącym my szczepem jest tutaj chardonnay. Ta właśnie dwójka zawładnęła całym regionem Burgundii, skazując inne współistniejące szczepy, zwłaszcza gamay, na wygnanie poza południowe granice.

Regionalnym poziomem jest tutaj Bourgogne AC, gdzie wina są najczęściej średnio zbudowane z dobrym balansem pomiędzy owocowością, a nutami odzwierzęcymi, lekką tanina i kwasowością na średnim poziomie. Wina z poszczególnych wiosek dają różne charakterystyki. Należy wspomnieć tu o najsłynniejszych wioskach w Côte de Nuits, czyli Gevrey-Chambertin (czyt. żewre szambertę), Nuits-Saint-Georges (nuit san żorż) oraz tych w Côte de Beaune, jak na przykład Beaune (bun) i Pommard. Oferują one większą intensywność smaku, kompleksowość i długość finiszu. Zwłaszcza jeśli pochodzą z miejsc klasyfikowanych jako Premier Cru wewnątrz wiosek. Jeśli zaś macie do czynienia z najwyższy oznaczeniem jakości, tutaj jest to Gran Cru, przykładowo Le Chambertin, spodziewajcie się wina o niezwykle mocnych aromatach i kompleksowości pozwalającej mu przetrwać wiele lat w butelce. Są to wina rzadkie i jedne z najdroższych na świecie. Niestety w zasadzie niedostępne dla zwykłych śmiertelników.

Jeśli jednak bardzo chcecie spróbować pinota z Burgundii, zostańcie przy poziomie regionalnym, albo spróbujcie czegoś z mniej znanej części, tzw. Côte Chalonnaise zwłaszcza z prestiżowej wioski Mercurey. Wina stąd będą lżejsze, ale możecie znaleźć przykłady z Premier Cru na etykiecie, które nie zrujnują waszego portfela.

Winnice w Burgundii, Francja

Niemcy i Spätburgunder

Niemcy produkują duże ilości pinot noir, znanego tutaj jako spätburgunder. Uprawia się go zwłaszcza w dwóch wysuniętych na południe regionach – Palatynat i Badenia. Chłodny i umiarkowany klimat pozwala na produkcje win w podstawowym lekkim stylu, ale z wyraźnymi aromatami perfumowanych czerwonych owoców i lekką taniną. Produkuje się też pełniejsze wina poddawane wpływowi beczki.

Pinot Noir w winnicy, Niemcy

Uprawa na świecie

Poprzez swoją kapryśność nie jest to szczep, którego z łatwością można znaleźć wszędzie. Jednak uprawa go jest niesamowitym wyzwaniem dla winiarza i bardzo często podejmują się tej próby.

Na świecie pinot noir można znaleźć na przykład w Australii. Chociaż w większości klimat tego kraju jest dla niego za gorący, w niektórych regionach, dzięki wpływowi chłodzących bryz oceanicznych, czy też wysokości nad poziomem morza, udaje się go wyhodować. Przykładami są tu Yarra Valley i Mornington Peninsula w regionie Victoria. Wina stąd mogą być zarówno lekkie i delikatne, ale i pełniejsze, z mocnym owocowym charakterem i dojrzałą taniną.

W Nowej Zelandii chłodny klimat wysypy południowej wydaje się być dla niego wręcz idealny. Generalnie wina stąd są intensywniej owocowe, pełniejsze i z niższą kwasowością, niż te burgundzkie. Central Otago znane jest z produkcji najintensywniejszych i bardzo dojrzałych pinotów, gdy zaś Marlborough produkuje je w stylu lekkim a większość gron używa się do produkcji win musujących.

W Kalifornii wydawać by się mogło, że będzie za ciepło na uprawę tego zimnolubnego grona. Są jednak jej części, takie jak Los Carneros i chłodniejsze miejsca w Sonomie, gdzie jest to możliwe. Wina stąd są pełne, intensywnie owocowe, z duża ilością czerwonych owoców, ale też intensywnie zwierzęcym i warzywnych charakterem. Również w umiarkowanym klimacie Oregonu, grono to rośnie bardzo dobrze i pozwala na produkcje wysokiej klasy win.

Udaje się też wyhodować go w Chile, w chłodniejszych regionach Casablanki i San Antonio Valley, gdzie daje wina owocowe, z intensywnie wyczuwalnym truskawkowym dżemem.

Winnice w Napa Valley, USA

Podsumowanie

Często patrząc w kieliszek ma się wrażenie, że wino z pinot noir będzie mało intensywne i nijaki, bowiem jego kolor nigdy nie jest mocny. Jednak już po pierwszym łyku lub samym powąchaniu wiemy, że tak wcale nie jest. Wina te potrafią być niezwykle intensywne i dostarczyć ogromnej przyjemności i niejednokrotnie zadziwić osoby pijące.