Klasyfikacja win niemieckich

Pod względem jakościowym wina niemieckie można podzielić na dwie kategorie:

  1. Qualitätswein – to niższe jakościowo, podstawowe wina
  2. Prädikatswein – wyższa ranga, podzielona na 6 kategorii biorąc pod uwagę słodycz wina a dokładnie zawartość cukru w moszczu.

Wchodząc w kategorie Prädikatswein musimy wiedzieć co to takiego jest szlachetna pleśń. Kategoria ta dotyczy różnych szczepów, ale najczęściej znajdziecie te oznaczenia na butelkach rieslinga, dlatego na nim skupimy się najmocniej.

Klasyfikacja win niemieckich według Prädikatswein

Ten podział, może nam się przydać podczas zakupów. Tak więc, widząc na etykiecie:

Kabinett – najlżejsze rieslingi z wysoką kwasowością i aromatami zielonych jabłek, klasyfikuje się je od wytrawnych po pół-słodkie. Wiemy więc jaka mniej więcej może być słodycz, ale wciąż jest to spory rozrzut.

Dla ułatwienia podzielę się z wami pewną zależnością. Jeśli widzicie, że alkohol w danym winie jest nisko, w przedziale 8-9 promila – będą to wina słodsze. Jeśli zaś jest wyżej (11-12 promila), będzie to wino wytrawne.

Spätlese – czyli „późny zbiór”, są to wina o odrobinie wyższej koncentracji, dojrzalsze, z cięższym ciałem, wyższym alkoholem i pojawiającymi się owocami pestkowymi. Poziom słodyczy również między wytrawnym a pół-słodkim. Również sprawdźcie tu poziom alkoholu. Im wyżej, tym wytrawniejsze wino.

Auslese – to wina powstałe z wyselekcjonowanych gron, charakteryzujących się dużą dojrzałością. W smaku również są dojrzalsze, bogatsze. Mogą lub nie posiadać grona zainfekowane szlachetną pleśnią.

Beerenauslese (BA) i Trockenbeerenauslese (TBA)- tutaj już mamy do czynienia z winami bardzo słodkimi. Jeśli jeszcze poziom koncentracji potrzebny przy produkcji win BA można osiągnąć bez wspierania się szlachetną pleśnią, to już wina TBA są całkowicie produkowane z zainfekowanych gron. Wiąże się to z powstaniem określonych aromatów i smaków.

Eiswein – są to jedne z najrzadszych i najmniej regularnie produkowanych win. Są one niezwykle słodkie i skoncentrowane. Jednak odpowiednio wysoki poziom słodkości nie otrzymuje się dzięki obecności szlachetnej pleśni, bo chodzi tu przede wszystkim o czystość ekspresji aromatów pochodzących z gron oraz zachowanie wysokiej kwasowości. Otrzymuje się ją poprzez pozostawienie gron na krzakach aż po zimowe miesiące. Ich zamarznięcie prowadzi do skoncentrowania cukrów, kwasowości i zachowania czystej ekspresji z owocu.

Poziom słodyczy w  winach oznaczonych Qualitätswein to:

trocken – wino wytrawne

halbtrocken – półwytrawne, czasem używa się terminu feinherb, ale ten nie jest prawnie zakwalifikowany

Klasyfikacja win niemieckich

Podsumowanie

Mam nadzieję, że przebrnęliście przez te wszystkie ciężkie wyrażenia, związane z winami niemieckimi. Teraz będzie Wam łatwiej odnaleźć się w sklepie podczas zakupów. Może się to przydać szczególnie jeśli nie chcecie wina słodkiego, a te są bardzo często winami o najwyższej jakości.