Bardzo Dobry Sauvignon Blanc z Lidla Valle de Leyda

Dzisiaj recenzujemy mój osobisty hit – Sauvignon Blanc z Lidla Valle de Leyda. Nigdy wcześniej nie widziałam tego wina na półce. Znalazłam je wśród ostatnich butelek, które w Lidlu upchnięte są gdzieś na dole w rogu. I cieszę się bardzo, że je zauważyłam, bo wino to naprawdę godne jest uwagi. U mnie występowało w cenie 24.99 zł. Nie wiem, czy jest to jego normalna cena, aczkolwiek nie było wtedy na żadnej promocji.

O sauvignon blanc słów kilka

Zacznijmy od krótkiego przedstawienia szczepu, z którego wino powstało oraz regionu, gdzie się go uprawia. Sauvignon Blanc to odmiana uwielbiana przez koneserów wina za jej świeży, rześki charakter. Daje zazwyczaj bardzo aromatyczne wina o wysokiej kwasowości i średnim ciele. Potrzebuje chłodnych temperatur, ale przetrwa również w cieplejszym klimacie. Wtedy wino będzie miało wyraźnie mniej świeżości, a jego aromaty z roślinnych przejdą w bardziej tropikalne. Uprawia się go na całym świecie, a najważniejszymi miejscami jest francuska Dolina Loary, czy Nowa Zelandia.

Chile i chłodna Dolina Leyda jest jednym z regionów, które dopiero całkiem niedawno zaczęto doceniać jako idealne miejsca do uprawy tego szczepu. Winnice leżą po zachodniej stronie gór przybrzeżnych Chile. Oznacza to, że są pod silnym wpływem znajdującego się w odległości zaledwie kilku kilometrów Oceanu Spokojnego – a w szczególności chłodnego Prądu Humboldta. Kombinacja porannych i popołudniowych mgieł powoduje powstanie środowiska, które dobrze nadaje się do uprawy winogron o eleganckich smakach i rześkiej, orzeźwiającej naturalnej kwasowości.

Sauvignon Blanc z LidlaSauvignon Blanc z Lidla Valle de Leyda

 

Jak już wspomniałam wcześniej wino powstało z winogron uprawianych w dolinie Leyda, która jest podregionem San Antonio Valley. Rosnące tam winogrona nie mogą narzekać na brak słońca. Chłodzone nocnymi mgłami znad oddalonego o zaledwie 12 km Oceanu Spokojnego, są w stanie wykształcić naturalną kwasowość i wysoki poziom aromatów.

W nosie jest bardzo intensywnie. Spodoba się fanom pięknych, mocno uderzających aromatów. Mamy tu zielony pieprz, liście czarnej porzeczki, zieloną paprykę oraz sporo owoców – cytryna, grejpfrut, marakuja. Dodatkowo wyczuwalny mineralny charakter – mokra kreda, lekka słoność.

W ustach wino jest wytrawne. Jego strukturę dominuje kwasowość. Ma średnie ciało, owocowy charakter, z wciąż przebijającymi się zielonymi akcentami. Przez to że mamy tu sporo owocowych nut, uważam że wino mimo swojej wytrawności, może spodobać się osobom preferującym wina półwytrawne.

Podawać mocno schłodzone. Idealnie komponuje się z owocami morza, tłustymi rybami lub daniami w stylu orientalnym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry