Albariño – Hiszpański Klejnot w Świecie Wina: Odkryj Urok i Świeżość Tego Wyjątkowego Szczepu!
Szczep albariño to jeden z moich ulubionych i na szczęście zaczynających zyskiwać coraz większą popularność w naszym kraju. Daje on średnie, niezwykle świeże wina, o orzeźwiającej kwasowości. Powstają też przykłady z pełniejszym ciałem i większym bogactwem aromatów.
Ta hiszpańska odmianą winogron, uważana jest za prawdziwy klejnot w świecie wina. Pochodzi głównie z regionu Rias Baixas w północno-zachodniej Hiszpanii, chociaż można ją również znaleźć w innych częściach Hiszpanii oraz w niektórych rejonach Portugalii, gdzie znana jest jako Alvarinho.
Albariño – Profil Aromatyczny
Charakterystyka Albariño obejmuje zarówno urok, jak i świeżość, które sprawiają, że jest to wyjątkowa odmiana. Wino z tych winogron często cechuje się jasnymi, złotożółtymi barwami, a w jego aromacie można wyczuć intensywne nuty owocowe, takie jak brzoskwinie, gruszki, jabłka i cytrusy, a także delikatne akcenty kwiatowe, szczególnie białego kwiatu.
Smak Albariño jest pełen życia, pełen świeżości i energii. Wyjątkowo dobrze zbalansowane, często prezentuje owocową eksplozję na podniebieniu, doskonałą kwasowość i delikatne mineralne tony. Te cechy czynią Albariño doskonałym towarzyszem do różnych potraw, szczególnie do owoców morza i ryb, co idealnie komponuje się z charakterystycznym wybrzeżem Galicji w Rias Baixas.
- owoce zielone i cytrusy – jabłko, gruszka, grejpfrut, mogą też pojawić się owoce pestkowe – morela.
Albariño – Regiony Uprawy
Głównie szczep ten uprawia się w Europie, w dwóch sąsiadujących ze sobą krajach oraz w ich regionach położonych bardzo blisko siebie.
Hiszpania
Albariño to szczep, który uprawia się w południowo-wschodnim hiszpańskim regionie – Galicja. Poprzez położenie w bliskości Oceanu Atlantyckiego jest on chłodniejszy i charakteryzuje się wyższymi opadami niż reszta kraju. Dlatego właśnie tu produkuje się jedne z najlepszych białych win. Szczególnie na uwagę zasługuje albariño z Rias Baixas DO.
Rias Baixas DO
Umiejscowione na wybrzeżu Atlantyku ma umiarkowany, wilgotny klimat. Niesie on za sobą zagrożenia w postaci pleśni i innych chorób spowodowanych nadmierną wilgocią. W większości win wykorzystuje się ekspresyjną, świeżą kwasowość i unika kontaktu z beczką.
Niekiedy jednak winiarz może zastosować techniki, wykorzystywane przy np. chardonnay, w celu dodania odrobiny ciała. Są to właśnie dojrzewanie lub fermentacja w dębowej beczce lub pozostawienie wina by dojrzewało nad osadem.
Portugalia
Tutaj powstaje ciekawy styl wina zwany Vinho Verde. Tak zwane „zielone wino” można je dostać na obszarze położonym w pobliżu Atlantyku. Podstawowe Vinho Verde powstaje ze szczepów loureiro i arinto i jest bardzo lekkim winem, ze śladowym odczuciem musowania. Jednak nas interesuje bardziej Vinho Verde Alvarinho.
Jest to dokładnie ten sam szczep co w sąsiedniej Hiszpanii. Najlepsze przykłady pochodzą z regionu Monção e Malgaço. Jest ono lepiej zbudowane, ma wyższy alkohol (11,5-14 promili) i aromaty dojrzałych owoców tropikalnych.
Albariño – Podsumowanie
Albariño ma potencjał do starzenia, choć jest też wyjątkowo smaczne jako młode wino. Warto dodać, że winnice w Rias Baixas często korzystają z charakterystycznego systemu uprawy winorośli, znanego jako „pergola”, aby uniknąć nadmiernego zachwaszczenia gleby i zapewnić odpowiednie nasłonecznienie winogron.
Wina powstałe z tego szczepu nadają się idealnie na letnie, słoneczne popołudnia. Zwłaszcza Vinho Verde, dzięki swojemu lekkiemu musowaniu, sprawdza się zawsze.