Albariño – jak świeże i lekkie może być wino
Szczep albariño to jeden z moich ulubionych i na szczęście zaczynających zyskiwać coraz większą popularność w naszym kraju. Daje on średnie, niezwykle świeże wina, o orzeźwiającej kwasowości. Powstają też przykłady z pełniejszym ciałem i większym bogactwem aromatów. W celu ukazania jak najwyraźniejszych aromatów pochodzących z owocu, raczej unika się kontaktu z beczką.
Albariño – Profil aromatyczny
– owoce zielone i cytrusy – jabłko, gruszka, grejpfrut, mogą też pojawić się owoce pestkowe – morela.
Albariño – regiony uprawy
Głównie szczep ten uprawia się w Europie, w dwóch sąsiadujących ze sobą krajach oraz w ich regionach położonych bardzo blisko siebie.
Hiszpania
Albariño to szczep, który uprawia się w południowo-wschodnim hiszpańskim regionie – Galicja. Poprzez położenie w bliskości Oceanu Atlantyckiego jest on chłodniejszy i charakteryzuje się wyższymi opadami niż reszta kraju. Dlatego właśnie tu produkuje się jedne z najlepszych białych win. Szczególnie na uwagę zasługuje albariño z Rias Baixas DO.
Rias Baixas DO
Umiejscowione na wybrzeżu Atlantyku ma umiarkowany, wilgotny klimat. Niesie on za sobą zagrożenia w postaci pleśni i innych chorób spowodowanych nadmierną wilgocią. W większości win wykorzystuje się ekspresyjną, świeżą kwasowość i unika kontaktu z beczką. Niekiedy jednak winiarz może zastosować techniki, wykorzystywane przy np. chardonnay, w celu dodania odrobiny ciała. Są to właśnie starzenie lub fermentacja w dębowej beczce lub pozostawienie wina by dojrzewało nad osadem.
Portugalia
Tutaj powstaje ciekawy styl wina zwany Vinho Verde. Tak zwane „zielone wino” można je dostać na obszarze położonym w pobliżu Atlantyku. Podstawowe Vinho Verde powstaje ze szczepów loureiro i arinto i jest bardzo lekkim winem, ze śladowym odczuciem musowania. Jednak nas interesuje bardziej Vinho Verde Alvarinho. Jest to dokładnie ten sam szczep co w sąsiedniej Hiszpanii. Najlepsze przykłady pochodzą z regionu Monção e Malgaço. Jest ono lepiej zbudowane, ma wyższy alkohol (11,5-14 promili) i aromaty dojrzałych owoców tropikalnych.
Albariño – podsumowanie
Wina powstałe z tego szczepu nadają się idealnie na letnie, słoneczne popołudnia. Zwłaszcza Vinho Verde, dzięki swojemu lekkiemu musowaniu, sprawdza się zawsze.