Winnica w Rias Baixas, Galicja, Hiszpania

Albariño – jak świeże i lekkie może być wino

Szczep albariño to jeden z moich ulubionych i na szczęście zaczynających zyskiwać coraz większą popularność w naszym kraju. Daje on średnie, niezwykle świeże wina, o orzeźwiającej kwasowości. Powstają też przykłady z pełniejszym ciałem i większym bogactwem aromatów. W celu ukazania jak najwyraźniejszych aromatów pochodzących z owocu, raczej unika się kontaktu z beczką.

Albariño – Profil aromatyczny

– owoce zielone i cytrusy – jabłko, gruszka, grejpfrut, mogą też pojawić się owoce pestkowe – morela.

Albariño – regiony uprawy

Głównie szczep ten uprawia się w Europie, w dwóch sąsiadujących ze sobą krajach oraz w ich regionach położonych bardzo blisko siebie.

Hiszpania

Albariño to szczep, który uprawia się w południowo-wschodnim hiszpańskim regionie – Galicja. Poprzez położenie w bliskości Oceanu Atlantyckiego jest on chłodniejszy i charakteryzuje się wyższymi opadami niż reszta kraju. Dlatego właśnie tu produkuje się jedne z najlepszych białych win. Szczególnie na uwagę zasługuje albariño z Rias Baixas DO. 

Rias Baixas DO

Umiejscowione na wybrzeżu Atlantyku ma umiarkowany, wilgotny klimat. Niesie on za sobą zagrożenia w postaci pleśni i innych chorób spowodowanych nadmierną wilgocią. W większości win wykorzystuje się ekspresyjną, świeżą kwasowość i unika kontaktu z beczką. Niekiedy jednak winiarz może zastosować techniki, wykorzystywane przy np. chardonnay, w celu dodania odrobiny ciała. Są to właśnie starzenie lub fermentacja w dębowej beczce lub pozostawienie wina by dojrzewało nad osadem.

Wina na lato Vinho Verde

Portugalia

Tutaj powstaje ciekawy styl wina zwany Vinho Verde. Tak zwane „zielone wino” można je dostać na obszarze położonym w pobliżu Atlantyku. Podstawowe Vinho Verde powstaje ze szczepów loureiro i arinto i jest bardzo lekkim winem, ze śladowym odczuciem musowania. Jednak nas interesuje bardziej Vinho Verde Alvarinho. Jest to dokładnie ten sam szczep co w sąsiedniej Hiszpanii. Najlepsze przykłady pochodzą z regionu Monção e Malgaço. Jest ono lepiej zbudowane, ma wyższy alkohol (11,5-14 promili) i aromaty dojrzałych owoców tropikalnych.

Albariño – podsumowanie

Wina powstałe z tego szczepu nadają się idealnie na letnie, słoneczne popołudnia. Zwłaszcza Vinho Verde, dzięki swojemu lekkiemu musowaniu, sprawdza się zawsze.

Scroll to Top