Barkan Altitude

Wina z Izraela

Wina z Izraela zalicza się do tzw. nowego świata. Winorośl uprawia się w 4 regionach – Galilei ze Wzgórzami Golan na północy, Samarii, Wzgórzach Judzkich oraz na Pustyni Negew. Mimo iż kraj nie jest największy, posiada dużą rozpiętość klimatów – od pustynnego począwszy, przez subtropikalny po śródziemnomorski. Warunki sprzyjają uprawie wielu odmianom międzynarodowych a szczepem, który święci tu największe triumfy, jest Cabernet Sauvignon.

Za kolebkę światowej kultury winnej już od  dawna uznaje się Bliski Wschód i wschodnie wybrzeże Morza Śródziemnego. Szerzej znana z Biblii kraina Kanaan mogła być jednym z pierwszych w dziejach regionów winiarskich, zostawiając Europę o jakieś dwa tysiące lat w tyle. Zdaniem archeologów warunki do produkcji wina pojawiły się tam między 8500 a 4000 r.p.n.e.

Koszerność w winie

Kultura picia wina w Izraelu ma wiele wspólnego z religią. Wino ma zapewniać pomyślność błogosławieństw na rozpoczęcie szabatu, czyli dnia odpoczynku. Pojawia się tu najważniejsza zasada – koszerności. Co oznacza, że wino jest koszerne? Musi ono spełnić kilka określonych warunków, zwanych kaszrut. Są to reguły mówiące jakie rodzaje produktów są dozwolone do spożywania oraz nakreślające warunki, w jakich mogą być one produkowane oraz spożywane. Wszystko to potwierdza odpowiedni certyfikat rabina, czyli przywódcy duchowego. Każdy religijny Żyd musi ich przestrzegać, ale i  coraz więcej świeckich amatorów win izraelskich szuka takiego certyfikatu na butelce.

Zasady koszerności

Jeśli chcecie się dowiedzieć dokładnie jakie są wszystkie zasady koszerności, poszukajcie odpowiedniego artykułu w sieci, albo zaglądnijcie do świętej księgi judaizmu – Tory, gdzie opisano je dokładnie. Tutaj podam Wam jedynie ogólny zarys tej idei.

Przykładowo aby wino było koszerne (nie musi być ono wcale winem z Izraela), winnice muszą mieć minimum 4 lata. Wytwarzaniem wina musi zajmować się religijny mężczyzna, pozostający pod nadzorem rabina. Mimo że winnica może być uprawiana przez winogrodnika dowolnej religii, to już wszystkie kolejne procesy, poczynając  od etapu sortowania owoców, muszą być wykonywane przez religijnych, praktykujących Żydów. Wszystko dodatkowo pod nadzorem rabina lub jego uprawnionego delegata, szomera. Ten kontroluje nawet używane w procesie winifikacji akcesoria. Wszystkie sprzęty są dokładnie myte i dezynfekowane parą wodną lub wrzątkiem.

Oczywiście poza Izraelem wiele z tych zasad jest traktowana luźniej, ale zawsze wymagany jest nadzór rabina. Jeśli już wino przygotowane jest w myśl wszystkich zasad koszerności, trzeba także uważać kto je podaje, czy nalewa do kieliszków. Musi to być także osoba religijna. Z ciekawostek, koszerne restauracje mają swojego szomera (brzmi nawet podobnie do sommeliera), który  jest odpowiedzialny za prawidłowe serwowanie wina.

Wino mevushal

Jeśli nie jesteście religijnymi Żydami, ale chcielibyście się napić wina, które wciąż jest koszerne, pomimo, że dotkniecie je swoimi pogańskimi rękami, spróbujcie wina, tzw. mevushal. Jest to najprościej mówiąc wino gotowane. Szybko podgrzewa się je do temp. 85 st.C, a później równie szybko schładza do 0 st.C. Cały ten proces ma zachować koszerność, ustabilizować wino i wytrącić osad oraz zabić bakterie. Niestety powoduje on też znaczny spadek jakości wina. Dlatego jego popularność zmniejsza się sukcesywnie.

wina z Izraela. Barkan Altitude 720, Izrael

Wina z Izraela – winiarstwo obecnie

Obecnie winiarstwo izraelskie uznaje się za jedno z najnowocześniejszych na świecie. Nową falę zapoczątkował pod koniec XIX w francuski Żyd, baron Edmund Rothschild i sir Moses Montefiore. Osadników zaczęto uczyć podstawowych zasad uprawy. Wprowadzono też  uprawę na bazie winorośli pochodzących z francuskich winnic Rotschildów. Wytwarzano wtedy przede wszystkim słodkie wina stołowe.

Po 80-latach XX wieku, wszystko nabrało rozpędu. Teraz na cały rynek kraju składa się w zasadzie pięć wielkich wytwórni – Carmel, Barkan, Golan Heights, Teperberg i Binyamina. Wytwarzają one łącznie ponad dwa miliony butelek, co rocznie stanowi jakieś 80 procent całej produkcji.

Następne w kolejności (łącznie jakieś 800 tysięcy butelek) to Tishbi, Galil Mountain, Recanati, Tabor i Dalton. Wymienione dziesięć największych producentów zbiera 90 procent wszystkich owoców w Izraelu. W sumie istnieje 35 izraelskich winiarni komercyjnych. Wszystkie dane są mniej więcej z 2016 roku, więc mogło się już zmienić co nieco.

Barkan Altitude 720

To konkretne wino z Izraela jest niezwykłe i dla mnie bardzo wyczekiwane. Sama nazwa zawiera, jak się pewnie łatwo domyślić, opis miejsca uprawy. Winnica, z której zebrano grona, jest położona bowiem na wysokości 720 m n.p.m. Jak smakuje? Jeszcze nie wiem. Nie otwierałam go. Dałam mu kilka lat w swojej lodówce, żeby odpowiednio dojrzało. Jak tylko otworzę, zaktualizuję post.

Jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o innych regionach i winach świata, zapraszam do przeglądania strony.

Dodaj komentarz