Jakie 4 Wina Wybrać Na Nadchodzącą Zimę?
Wino, to napój przesiąknięty tradycją, którym należy się delektować. Choć nie zawsze łatwo da się określić, które wino jest najlepsze na daną porę roku, istnieją pewne wina, które idealnie nadają się na zimę.
Najlepsze wina na zimowe dni to te, które są w stanie zrównoważyć zimną pogodę swoimi bogatymi smakami i aromatami. Te wina zapewnią Ci uczucie komfortu, bez względu na to, jaka pogoda jest na zewnątrz.
Najlepsze Wybory Wina na Zimę
Jeśli szukasz czegoś co Cię rozgrzeje, szukaj win o wyższej zawartości alkoholu. Jeśli nie lubisz tego rozgrzewającego uczucia jakie daje alkohol, spróbuj znaleźć wino, które w smaku pełne jest przypraw i owoców. Dzięki nim, mimo niższej zawartości alkoholu, wciąż poczujesz jego rozgrzewająca moc.
Na Zimę Cabernet Sauvignon

Zazwyczaj są one bogate w aromaty czarnej porzeczki i jeżyny, z licznymi nutami oksydacyjnymi, pochodzącymi z użycia beczki dębowej, takimi jak: lukrecja, wanilia, drzewo cedrowe. Często wina te mają wyższą zawartość alkoholu i spory poziom tanin. Wtedy mogą dojrzewać nawet kilka dekad. To bogactwo smaków, wysoka tanina i alkohol sprawiają, że dobrze pije się je w zimowe wieczory. Polecam wina z cieplejszych regionów świata jak na przykład kalifornijskiej Doliny Napy, Argentyny, czy Chile.
- Poznaj Wino: Taba, Finca Bacara Monastrell
Amarone Zimową Porą

Wina amarone są zazwyczaj wytwarzane z trzech odmian winogron: corvina, rondinella i molinara. Te winogrona muszą być uprawiane w określonym środowisku, aby osiągnąć smak, który kochamy i kojarzymy z amarone. Zwykle winogrona te rosną na zboczach wzgórz na obrzeżach Trydentu-Górnej Adygi. Nazwa amarone oznacza w lokalnym dialekcie „drogi przyjaciel”, co nawiązuje do silnej przyjaźni, która może wywiązać się między tym winem a jego konsumentami.
U mnie tak właśnie się stało. Winogrona, z których powstaje amarone mają wysoką zawartość tanin, które nadają mu cierpki smak. W winach tych można znaleźć wiele różnych smaków, w tym: kwaśny, pikantny, słodki i wytrawny. Najczęstsze z nich, które można znaleźć na podniebieniu to: wiśnia, podsuszane śliwki, rodzynki, czekolada, anyż i figi. Doskonale nadaje się jako wino kontemplacyjne.
- Poznaj Tajemnice Słodkiego Włoskiego Wina Marsala
Porto Najlepiej Smakuje Zimą

Wino porto produkuje się w stylu wytrawnym, półsłodkim lub słodkim, w zależności od tego, na jakim etapie przerwano fermentacje. Jako wino wzmacniane neutralnym alkoholem, jest ono dość mocne. Zawartość alkoholu w tradycyjnym porto często przekracza 20%.
Ta wyższa zawartość alkoholu oznacza większą intensywność i złożoność oraz lepszy potencjał starzenia. Znajdziemy w nim wiele rozgrzewających aromatów, w tym śliwki, rodzynki, czekoladę, orzechy i karmel. Może być podawane jako aperitif, przed deserem, lub zamiast niego.
- Poznaj Wino: Porto Kopke Tawny 10-letnie
Białe Wino na Zimę – Wina ze Szczepu Viognier
Szkoda by było w te zimowe dni i wieczory, nie móc rozkoszować się białym winem. Wina ze szczepu viognier sprawdzą się doskonale. Te niezwykle aromatyczne wina, mają wysoki poziom alkoholu, co czyni je idealnym trunkiem do picia w miesiącach jesiennych i zimowych. Szczep głównie znany z Doliny Rodanu północnego we Francji, Australii, Kalifornii, RPA, Włoch i Waszyngtonu.
Charakteryzują się intensywnymi, perfumowanymi i kwiatowymi aromatami. Daje wina często wytrawne, bogate, oleiste, z średnim lub pełnym ciałem. Pełne białych kwiatów, brzoskwini, nektarynki, nawet takiej w wersji podsuszanej. Przez niższą kwasowość i wysoki alkohol wina te bywają dość ciężkie. Dlatego też szczep ten może być mieszany z innymi, jak na przykład chardonnay, sauvignon blanc, czy semillon, aby wyprodukować wina lżejsze i łatwiejsze w odbiorze.
- Poznaj 3 Wina z Marketu Biedronka
Inne Alternatywy na Zimowe Wieczory
Nie można zapomnieć o grzańcu! Grzane wino to ciepłe, słodkie wino, które tradycyjnie podaje się z dodatkiem owoców cytrusowych lub przypraw. Jego początki sięgają średniowiecza, kiedy to napój ten był spożywany przez wojsko ze względu na swoje właściwości lecznicze, które chroniły przed przeziębieniami i innymi chorobami.
Według Oxford English Dictionary, grzane wino pierwotnie oznaczało napój z podgrzanego czerwonego wina z miodem i przyprawami. Podawano go na gorąco jako napój w miesiącach zimowych, a także w okresie Bożego Narodzenia. Słowo „mulled” odnosi się do starożytnej metody podgrzewania napoju poprzez umieszczanie go nad rozżarzonymi węglami w żelaznym garnku lub kotle.
Termin „grzaniec” stał się powszechnie używany w XVI-wiecznej Anglii jako określenie napojów rozgrzewających poprzez nasączanie ich różnymi substancjami aromatycznymi, takimi jak goździki, cukier i cynamon. Poprzez podgrzanie napoju odczucie alkoholu staje się wyraźniejsze. Rozgrzewa na całego.
A Wy jakie macie swoje zimowe hity?

