Syrah – moc zamknięta w małym gronie

Ten ciemny szczep znany jako syrah we Francji i shiraz w Australii, daje małe grona z grubą, ciemną skórką. Wina otrzymywane z niego charakteryzuje przeważnie głęboka, ciemna barwa, średnia kwasowość i średnia/wysoka taniną. Żeby dojrzał potrzebuje co najmniej klimatu umiarkowanego. Bardzo często poddawany wpływom beczki. Potrafi bardzo dobrze się starzeć.

Blendowany z innym gronem – grenache, na podobnej zasadzie co cabernet sauvignon i merlot. Jednak łatwiej jest uzyskać satysfakcjonujące wino z 100% syrah, niż z 100% caberneta. Dodanie grenache skutkuje zwiększeniem poziomu alkoholu, zmniejszeniem tanin i kwasowości oraz dodaniem aromatów czerwonych owoców. Wiele regionów korzysta z tego rozwiązania w jedną, bądź druga stronę. Można bowiem również uzupełniać grenache odrobina syrah, jak i innych szczepów, przykładowo mouvédre, czy cinsault.

Profil aromatyczny syrah

Głównymi aromatami są:

–  borówka i ciemna czekolada

Kiedy uprawiany w umiarkowanym klimacie:

– nuty ziołowe, wędzone mięso, czarny pieprz

 

W ciepłym klimacie nuty przyprawowe, przechodzą bardziej na słodką stronę:

– lukrecja

Lukrecja

Przy dojrzewaniu, pojawiają się aromaty:

– skóra, mokre liście, ziemia

Wraz z beczką:

– tost, dym, wanilia, kokos

Uprawa w Europie

W Europie istnieją w zasadzie dwa regiony, słynące z uprawy tego szczepu. Oba znajdują się we Francji. Oba noszą tą samą nazwę i często rozpatrywane razem, są jednak zupełnie od siebie różne. W jednym z nich królem jest właśnie syrah, w drugim jego niezawodny partner – grenache.

Dolina Północnego Rodanu

To klasyczny region produkcji win z syrah. Najlepsze przykłady pochodzą z winnic położonych na stromach zboczach, wznoszących się ponad doliną rzeki Rodan. Jak się pewnie domyślacie wina stąd nie mogą być tanie. Takie położenie uniemożliwia bowiem mechanizację i sprawia, że uprawa jest niezwykle ciężka. Z drugiej jednak strony, ta idealna ekspozycja na promienie słoneczne i dobry drenaż, pozwala na produkcję niezwykle intensywnych i doskonale starzejących się win. Najlepsze apelacje to Côte Rôtie i Hermitage.

Dolina Południowego Rodanu

Tutaj na terenach równinnych, oddalonych od rzeki, jest goręcej i bardziej sucho. Najlepiej radzi sobie ciepłolubna grenache. Łączy się ją najczęściej z syrah i pozostałą dwójką, wspomnianą na początku strony. Z najsłynniejszych apelacji, produkujących najlepsze jakościowo i najintensywniejsze wina należy wspomnieć Châteaneuf-du-Pape. Niektóre wina stąd zawierają 100% grenache, ale większość dodaje też syrah. Generalnie dozwolone jest mieszanie aż 13 szczepów, jednak nie jest to raczej spotykane. Typowe wino będzie pełne, z średnią taniną, niską kwasowością i intensywnymi aromatami czerwonych owoców, przypraw i zwierzęcych nut.

Jeśli chcecie spróbować wina z tych regionów zacznijcie od generycznej apelacji Côtes du Rhone AC. Technicznie może być produkowana w obu, ale w praktyce w zasadzie znajdziecie ją tylko w Rodanie Południowym. Idąc wyżej w klasyfikacji mamy Côtes du Rhone Villages AC – też tylko na południu. Można więc zacząć tam swoją przygodę. Jeśli jednak interesuje was bardziej syrah, spróbujcie poszukać win z Crozes-Hermitage. Są one mniej intensywne i kompleksowe, ale też i wiele tańsze.

Garnacha i Hiszpania

Jeśli już zapoznaliśmy się po drodze z głównym towarzyszem syrah, nie możemy go tak zupełnie pominąć. Jest on bowiem najszerzej uprawianą odmianą w Hiszpanii. Znajdziecie go w intensywnych winach z regionu Priorat, gdzie garnacha – tutaj tak właśnie nazywaną – jest głównym składnikiem blendów. Łączy się ją również z Tempranillo w słynnym regonie Rioja i Navarra.

Uprawa na świecie

Krajem, który zbudował swoją światową rozpoznawalność na syrah, zwanym tutaj shiraz, jest Australia. Uprawia się tu również granache, ale nie jest ona aż tak ważna.

Australijskie Shirazy

Wina tu produkowane mają różne style. Te z gorących regionów jak np. Hunter Valley, Mclaren Vale czy słynnej Barossa Valley, mają intensywne aromaty ciemnych owoców (borówka, śliwka), połączone z nutami słodkich przypraw i gorzkiej czekolady. Oczywiście będą im towarzyszyć przeważnie aromaty z dębu. W bardziej umiarkowanych klimatycznie miejscach, jak region Wiktorii, powstają lżejsze, bardziej pieprzne przykłady, przypominające te znane z Doliny Rodanu. Często najlepsze wina z Australii są międzyregionalnymi blendami, co pozwala na większą ilościowo produkcję win wysokiej klasy.

Winnica w McLaren Vale, Australia

Podsumowanie

Miał to być rozdział całkowicie poświęcony syrah, ale nie da się go opisać nie wspominając jego towarzysza – grenache. Wina te często blendowane ze sobą, bardzo dobrze uzupełniają wzajemnie swoje braki. Jeśli lubicie wina pieprzne, z lżejszym ciałem, spróbujcie Doliny Rodanu Północnego. Jeśli zaś wolicie bardziej owocowego (czerwone owoce) i z pełniejszym ciałem przejdzie na Południe. A jeśli chcecie intensywnych ciemnych owoców i czekolady, spróbujcie Australii.