Winnica Świdnicka

Winnica Świdnicka powstała w 2004 r. w Makowicach (gmina Świdnica). Usytuowana jest na wzgórzu wysokości 255 m n.p.m, z którego rozciągają się niesamowite widoki na góry: Masyw Ślęży, Góry Sowie z Wielką Sową na czele i Góry Wałbrzyskie. Uprawia się tu ponad 100 różnych odmian winorośli, dostosowanych do warunków klimatycznych oraz glebowych. Są to odmiany zarówno przerobowe jak i deserowe. Wśród licznie uprawianych szczepów można wyliczyć np. Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Muskat, Gewurztraminer, Rondo, Regent, Marshall Foch, Leon Milot, Riesling, Cabernet Dorsa czy Gołubok.

Historia miejsca

Historia miejsca rozpoczyna się w  2004 roku, kiedy właściciel zakupił pierwszą 40 arową działkę i postanowił rozwijać swoją pasję. Początki nie były łatwe. Wtedy jeszcze uprawa winorośli w Polsce nie była tak powszechna jak dzisiaj. Ludzie odradzali właścicielom uprawę twierdząc, że przecież „Polska to nie Włochy” i że to się nie może udać. Na szczęście Jolanta i Ryszard byli pewni swojego pomysłu. Na dzień dzisiejszy właściciele są bogatsi w doświadczenie i wiedzę jakie odmiany nadają się do uprawy w tym niełatwym klimacie. Winnica osiągnęła wielkość 3,65 h i jest usytuowana na czterech działkach, o różnych właściwościach gleby. Dodatkowo duże nachylenie jednej z działek zainspirowało właścicieli do obsadzenia kaskadowego, pięknie wkomponowując się w miejscowy krajobraz. Stanowi to dość unikalne, jak na polskie warunki rozwiązanie.

Winnica Świdnicka – nazwa

Wybór nazwy był dla nich oczywisty. Nawiązuje ona do bliskiego sąsiedztwa miasta Świdnica, którego panoramę można podziwiać ze wzgórz winnicy. Dodatkowo, pierwsze wzmianki o winnicy mieszczącej się w tym miejscu, można odnaleźć już w średniowieczu. Uprawiano tu winorośl, produkowano wino i regulowano nim płatności.

Metody uprawy i zarządzanie winnicą

Wina produkowane w Winnicy Świdnickiej wytwarzane są z ręcznie zbieranych i wyselekcjonowanych gron. Produkty zostały wyróżnione certyfikatem „Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska”, który zrzesza producentów z poszczególnych regionów członkowskich Europy. Grupa ta ma na celu zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych.

Winnica Świdnicka – oferta

W stałej ofercie winnicy znajduje się dziewięć win. Dodatkowo, zależnie od wielkości zbiorów w danym roku, mogą pojawiać się nowe rodzaje. Na szczególną uwagę zasługuje wino „Czarne”, produkowane z ukraińskiej odmiany Gołubok. Było ono poddane szczegółowym badaniom, które wykazały dużo większą zawartością w nim polifenoli, niż w innych czerwonych winach. Polifenole są związkami fitochemicznymi, które występują głównie w skórce czerwonych winogron, oraz w mniejszych ilościach w takich produktach żywnościowych jak orzeszki ziemne, maliny, czy owoc granatu. Obecnie znanych jest ponad 4000 różnych  gatunków polifenoli. Najlepiej poznane z nich to: kwercentyna, katechiny, epikatechiny i resweratrol. Zwłaszcza ten ostatni wykazuje niesłychanie dobre działanie ochronne przeciwko chorobom układu krążenia, działa zapobiegawczo przeciw chorobom nowotworowym  i faktorom zapalenia. Wpływa też na metabolizm i powoduje spowolnienie procesu starzenia się.

W ofercie winnicy są zarówno wina jak i usługi takie jak: zwiedzanie winnicy, degustacje wina, imprezy urozmaicone dobranymi do wina przekąskami. Dopełnieniem degustacji jest rozmowa na temat produkcji bądź uprawy winorośli.

Portfolio producenta

Wino Czarne
CZARNE
 
gronowe, czerwone, wytrawne.
 
Szczep: Gołubok
 
To intensywne wino o głębokiej, ciemnej barwie. Dymne aromaty wędzonej śliwki i porzeczki nadają mu niespotykanego powszechnie smaku.
Wino Regero, winnica Świdnicka

REGERO

gronowe, czerwone wytrawne.

Szczep: Rondo, Regent

Klasyczne wytrawne wino, w którym aromaty gronowe współgrają z aromatami szorstkiej dębowej beczki i łagodnej wanilii. 
 

DORE

gonowe, czerwone wytrawne 

Szczep: Dornfelder

To wino o pięknej rubinowej barwie, charakterystycznych garbnikach i nieco innowacyjnym smaku. Wino doskonale uzupełnia dania mięsne.

Wino Dore
MALGO
 
gronowe, czerwone, wytrawne
 
Szczep: Marechal foch, Leon millot, Gołubok
Ta mieszkanka starannie wyselekcjonowanych odmian winorośli, która łączy w sobie mocno owocowe aromaty czereśni i czarnych jagód.
Wino Malgo
Wino Sey, winnica Świdnicka

SEY

gronowe, białe, półwytrawne

Szczep: Seyval blanc

To wino powstałe z hybrydowych odmian winorośli niosące w sobie nowe nuty – owoców tropikalnych przeplatanych aromatem egzotycznych roślin.

GRIS

gronowe, białe, wytrawne

Szczep: Pinot Gris

To klasyczne białe wino do potraw.

Wino Gris, winnica Świdnicka
Wino Różowe, winnica Świdnicka

RÓŻOWE

gronowe, różowe, półwytrawne

Szczep: Portuguese

To lekkie i aromatyczne wino o truskawkowo-poziomkowych nutach w swym smaku perliste i świeże. Idealne na lato.

Winnica Świdnicka – podsumowanie

Wina zapowiadają się niezwykle ciekawie. Jest kilka szczepów, które mnie zaskoczyły i które bardzo chcę spróbować. Jeśli ktoś z was ma ochotę odwiedzić <<Winnicę Świdnicką>> kliknijcie w link. Czasami organizowane są przez nich degustacje, gdzie możecie zapoznać się z winami. Jeśli chcielibyście kupić butelkę, można to zrobić w Świdnicy, na ul. Kraszowickiej 23 lub w specjalistycznych sklepach na terenie Wrocławia. Najlepiej jednak zaglądajcie na ich stronę internetową albo profil na Facebooku.

Makowice, winnica Swidnicka