Tempranillo – Esencja Hiszpańskiego Wina: Poznaj Charakterystykę i Regiony Uprawy
Szczep tempranillo jest podstawą win z regionów takich jak hiszpańska Rioja, czy Ribera del Duero. Daje im finezję i aromatyczną moc. Jest bardzo wszechstronny i w zależności od warunków uprawy daje łatwe, lekkie wina z delikatną taniną, a z drugiej zaś strony mocne, taniczne i potrafiące się doskonale starzeć.
Nazwa Tempranillo pochodzi z języka hiszpańskiego i znaczy tyle co „wczesny”. Odnosi się ona do jego wczesnego dojrzewania, w porównaniu z większością szczepów z południa europy. Uznawany za pochodzący z Riojy szczep jest bez wątpienia wizytówką regionu i jedną z wielu szlachetnych odmian winorośli na świecie. Zajmuje tam ponad 75% powierzchni upraw i stanowi podstawę win z regionu.
Tempranillo – charakterystyka
- Zmieniający się profil aromatyczny i smakowy razem z regionem i procesami produkcyjnymi.
- Ciemne owoce – śliwki, wiśnie
- Czerwone owoce: dojrzała truskawka malina, lukrecja
- Średnia kwasowość, średnia tanina, średni alkohol, średni kolor, średnie ciało, delikatna tekstura.
- Bardzo dobry potencjał do starzenia, lubi się z dębową beczką.
- Często blendowany z inny szczepami, jak np. garnacha, graciano, mazuelo, maturana tinta.
Szczep ten ma chyba najwięcej najróżniejszych synonimów w Hiszpanii i poza nią. Najważniejsze z nich to cencibel (La Mancha, Valdepeñas and Madrid), tinta roriz (Douro), tinta fina (Ribera del Duero), ull de llebre (Catalonia).
Uprawa Tempranillo w Hiszpanii – Rioja
Rioja jest to znany winiarski region w Hiszpanii rozciągający się przez 3 wspólnoty autonomiczne La Rioja, Kraj Basków i Navarra. Region dzieli się na 3 części – Rioja Alta, Alavesa, Oriental (dawniej baja) i wznosi się na wysokościach między 300-800 m n.p.m. Jest jednym z dwóch regionów oznaczonych najwyższą apelacją DOCa – Denominación de Origen Calificada (DOCa). Tam produkuje się najwyższe jakościowo wina. Była też pierwszym regionem któremu to oznaczenie przyznano w 1991.
Region chroniony jest przed chłodnymi i wilgotnymi wiatrami znad Atlantyku przez góry Sierra de Cantabria a przed ekstremalnym temperaturami z wnętrza kontynentu przez masyw Sierra de la Demanda and Sierra de Cameros. Wchodzą one w skład systemu Iberyjskiego. Również bliskość rzeki Ebro i siedmiu jej dorzeczy wpływa korzystnie na klimat. Porównując do innych region, Rioja posiada około połowę mniej areału niż Bordeaux ale 3 razy więcej niż Burgundia albo Ribera del Duero.
Navarra
Ten hiszpański region winiarski leży również na północy kraju przy granicy z Francją, krajem Basków i Aragonią. To kraina kontrastów. Rozciągająca się od Pirenejów, aż po płaskowyż „La Ribera”. Podobnie jak Rioja znajduje się pod wpływami klimatycznymi znad Atlantyku i znad morza Śródziemnego.
Uprawia się tu głównie tempranillo, cabernet sauvignon, czy merlot. Dodatkowo z garnachy produkuje się wyjątkowe wina różowe. Region ten znany jest również z uroczystości na cześć świętego Fermina, czyli słynnej gonitwy byków przez Pampelunę.
Ribera del Duero
Ten słynny region jest obok Riojy i Prioratu uznawany za jeden z najbardziej prestiżowych. Leży we wspólnocie autonomicznej Kastylia i León, nad rzeką Duero (portugalskie Douro). Produkuje się tu wina skoncentrowane, intensywne i z piękną strukturą tanin. Na ich wyjątkowość największy wpływ ma klimat i warunki naturalne.
Przede wszystkim położenie na wysokościach dochodzących do 850 m n.p.m. Daje nam to spore różnice temperatur między dniem a nocą, powolne dojrzewanie gron i lepszy rozwój w nich tych związków chemicznych, które wzbogacają aromat i smak wina. Często mówi się, że wina takie są elegantsze i lżejsze – mają delikatniejszą taninę i czasem nawet kwiatowe aromaty.
Główym szczepem regionu jest tempranillo, tutaj występujące pod nazwą tinto fino lub tinta del pais. Odmiana ta musi być podstawą win w regionie i stanowić conajmniej 75% składu. Innymi szczepami są cabernet sauvignon, merlot lub malbec, a także do 5% albillo (biała odmiana).
Zobacz także: Ribera del Duero