Winnice w Armenii

Początki winiarstwa w Armenii

Ktoś tu chce poznać armeńskie wina? Dobrze się składa, bo kolejny kraj, do którego zawitamy podczas naszej winnej przygody to właśnie Armenia. Początki winiarstwa w tym kraju sięgają 6000 roku p.n.e. Materiały dokumentujące wczesną produkcję wina odnaleziono w maleńkiej jaskini Areni-1, w prowincji Vayots Dzor w południowej części kraju. Najnowsze badania natomiast wskazują, że już 9 tys. lat temu mieszkańcom tych terenów winogrodnictwo i produkcja wina nie były obce. Szacuje się że spośród 6–7 tysięcy odmian winorośli uprawianych dziś na świecie, źródło aż 1200 można znaleźć właśnie w tym kraju!

Uprawiane szczepy

W Armenii uprawia się winorośl w sześciu regionach: Aragacotn, Ararat, Armawir, Wajoc Dzor, Tawusz i Arcach. Wśród białych winogron można znaleźć takie szczepy jak m.in. Voskehat, Kangun, Garandmak, Lalwari, Mskhalizy. Wśród czerwonych króluje Areni, ale znajdziemy także Haghtanak, Kakhet, Karmrahyut czy Khindogni.

Nazwy to napewno językowe łamańce, ale same wina pije się bardzo przyjemnie.

Recenzja winnicy Tushpa

Jedną z moich ulubionych armeńskich winnic jest Tushpa Winery. Znajduje się ona 35 km od Erywania, pod biblijna górą Ararat. Jest to maleńka, rodzinna winnica (6 hektarów upraw) na wysokości niemalże 800 metrów nad poziomem morza. Winiarze tutaj w każdym wyprodukowanym winie starają się jak najlepiej oddać charakter terroir. Uprawiają dwie odmiany: czerwony Haghtanak oraz biały Kangun.

Tushpa, wino z Armenii, Ararat Valley

Armeńskie wina – Kangun

Jest to wino białe o lekkiej żółtej barwie. Posiada niezwykle bogaty kwiatowy bukiet, przeplatany cudownymi cytrusowymi aromatami. Znajdziecie tu cytrynę, limonkę, zielone jabłko, gruszkę oraz dużo kwiatów. Wszystko to podbite wyraźną kwasowością i dość wysokim alkoholem, jednak doskonale zbalansowanym. Wino bardzo gładkie, poleca się serwować mocno schłodzone.

Armeńskie wina – Haghtanak

Doskonałe wino czerwone, produkowane poprzez spontaniczną fermentację. Starzone przez 7 miesięcy w beczkach z dębu kaukaskiego. Posiada niezwykle głęboki rubinowy kolor. Jest to wino wytrawne, z pełnym ciałem i intensywnym bukietem. Poczujecie czarną porzeczkę, wiśnie, czereśnie, dużo ciemnego i czerwonego owocu, ale także aromaty z beczki. Pojawi się wanilia, również pikantniejsze przyprawy. Wino to rozwija się i ewoluuję zarówno w butelce, jak i w kieliszku po otwarciu. Można zdekantować.

Winnica ma w ofercie również wyższą wersję tego wina – Haghtanak Reserva. Wytwarzane w 100% z endemicznego dla Ararat Valley grona Haghtanak. Fermentacja spontaniczna, czyli przy użyciu obecnych w winnicy i na gronach drożdży. Dalej wino jest starzone przez 14 miesięcy w beczkach z Kaukaskiego dębu. Niesamowicie eleganckie, karmazynowo czerwone wytrawne wino z eleganckimi nutami dębu i intensywnym bukietem zarówno czerwonych jak i ciemnych owoców.

Armeńskie wino Tushpa

Podsumowanie

W Polsce jest już możliwość kupienia ciekawych armeńskich win, jednak ta winnica nie jest jeszcze dostępna. W posiadanie win z niej weszłam dzięki poznaniu syna właściciela na targach Expo w Krakowie. Niezwykle ciepli ludzie, pełni pasji i kochający to co robią. Mam nadzieje że niedługo uda im się znaleźć importera w naszym kraju żebyście i wy mogli spróbować win od nich.

Dodaj komentarz