Chablis – o winie i regionie

Chablis czyli zarówno nazwa wina, jak i francuskiego regionu winiarskiego, będącego częścią Burgundii. Z dala od splendoru Bordeaux i Szampanii, może cieszy się on mniejszą uwagą, ale nie można go przeoczyć. Region ten produkuje wina w stylu dostosowanym do lokalnych warunków pogodowych. Aby być uznane za „Chablis”, wino musi być wyprodukowane w 100% z winogron szczepu chardonnay.

Chablis region – położenie

Chablis to subregion Burgundii położony bezpośrednio na północ od miasta Dijon, w dolinie rzeki Serein. Dotrzemy do niego po około dwóch godzinach jazdy pociągiem na południowy wschód od Paryża. W tym niewielkim regionie może i znajduje się wiele winiarni, ale produkcja wina nie jest wielka. Duża część jest produkowana przez małych plantatorów, którzy uprawiają nie więcej niż trzy akry ziemi. Region posiada własną apelację AOC (Appellation d’Origine Controllee), co oznacza, że produkowane tam wina są ściśle kontrolowane i podlegają wielu obostrzeniom jakościowym.

Chablis produkuje jedne z najlepszych białych win w całej Burgundii. Charakteryzują się one wysoką jakością, ale są też całkiem przystępne cenowo. W okręgu Chablis znajduje się około 90 wiosek i to z nich pochodzi zdecydowana większość wina. W szerszym regionie Burgundii wiosek jest już około 300 i to właśnie o winach z którejś z nich myślimy, kiedy chcemy się napić białego burgunda. Obszar produkcji wina Chablis jest określony jest przez wioski: Blanchot, Bougros, Chouilly, Bourg-Charente, Solutré-Pouilly i Vailly.

Chablis - mapa regionu

Hierarchia apelacji

Jak to w całej Burgundii, tak i tutaj, położenie winnicy ma ogromny wpływ na jakość wina. Winnice położone na mniej nasłonecznionych, niższych zboczach są klasyfikowane jako Petit Chablis. Podstawowe Chablis często pochodzi również z chłodniejszych zboczy o nachyleniu północnym i płaskich terenów. Winnice klasyfikowane jako Premier i Gran Cru zaś, leżą na zboczach o nachyleniu południowym, co przekłada się na wyższą dojrzałość gron i koncentrację smaków.

Winiarstwo w Chablis charakteryzuje się dbałością o wysoką jakość. Tutejsze gleby są pochodzenia aluwialnego. Składają się z gliny, piasku i żwiru na warstwie kredy. Podglebie w Chablis znane jest jako Kimerydzkie. W sensie geochronologicznym Kimeryd to drugi wiek późnej Jury, około 150 milionów lat temu. W regionie można znaleźć podglebie złożone z szarych margli, które przeplatają się z pasmami wapieni, czasami bardzo bogatych w skamieniałości Exogyra virgula (małej ostrygi w kształcie przecinka). To właśnie z tego szczególnego podłoża, które miejscami przebija powierzchnię, wina Chablis czerpią swój niepowtarzalny charakter, czystość, wyrafinowanie i mineralność. Gleby na zboczach dość płytkie, z dobrym drenażem. Na płaskich obszarach głębsze, bardziej urodzajne.

Gleba w regionie Chablis

Klimat można scharakteryzować jako kontynentalny chłodny z wiatrami południowo-zachodnimi wiejącymi średnio przez 180 dni w roku. Największym pogodowym zagrożeniem dla uprawy winorośli są przymrozki.

Jak smakuje wino Chablis?

Wina są zazwyczaj w lekkim stylu, ale mogą być też bardzo owocowe. Te z najwyższych apelacji nierzadko bywają fermentowane lub starzone w używanych dębowych beczkach. Pozwala to na uzyskanie gładszej tekstury i pełniejszego smaku. Jednak podstawowy styl to wciąż bardzo kwasowe wina, niezbyt aromatyczne, z mineralnym, kredowym charakterem. Petit Chablis i Chablis często bywają dość surowe, niedojrzałe, pełne aromatów i smaków jabłek i innych zielonych owoców. Premier i Grand Cru dzięki położeniu na bardziej nasłonecznionych zboczach, są dojrzalsze, pełniejsze i zamiast zielonego jabłka mają więcej nut cytrusowych w smaku. Wina te świetnie sprawdzają się w towarzystwie ryb i owoców morza, ale też tłustych, bogatych potraw, takich jak foie gras. Idealnie pasują do twardych serów, takich jak np. Parmigiano-Reggiano.

3 komentarze do “Chablis – o winie i regionie”

Dodaj komentarz