Spain, back to classics w Krakowie

Spain, back to classics – Degustacja win Hiszpańskich

Spain, back to classics to niezwykle ciekawa degustacja, która ma odbyć się w ten czwartek, czyli 15.10. 2020 roku. Z przyjemnością mogę powiedzieć, że wybrano mnie jako jej ambasadorkę i dlatego chcę Wam o niej opowiedzieć trochę więcej. Wraz z Ambasadą Hiszpanii i organizacją Wines from Spain, w obecności hiszpańskiego mistrza sommelierów Ferrana Centelllesa odbędzie się degustacja on-line 6 win z tego kraju. Powiem szczerze, że wina które dostałam wyglądają bardzo dobrze i już nie mogę się doczekać wydarzenia. Dla zainteresowanych podaję do niego link.

Spain, back to classics – wina

Do degustacji sommelier wybrał zupełnie różne wina, z kilku regionów Hiszpanii. Dopasowano je tematycznie do idei wydarzenia, czyli mają nam pokazać winnice z tradycyjnym podejściem do uprawy i produkcji. Nie znaczy to, że nie są one innowacyjnymi. Większość z nich wręcz przeciwnie, stara się godzić wielowiekowe tradycje rodzinne z wprowadzaniem nowych technik. W tym artykule skupię się bardziej więc na winnicach i ich historii. W kolejnym, już po wydarzeniu, opisze Wam jak smakowały wina.

Hiszpańskie wina - Verdejo rueda

Wino #1

Pierwszym winem naszej czwartkowej degustacji online – Spain back to classics, będzie Cuatro Rayas Verdejo z winnicy Bodega Cuatro Rayas, dostępne w sklepie Winers. Co to za wino? Jako że to początek, będzie więc dość lekko i świeżo. To białe, wytrawne Verdejo z regionu Rueda D.O. wyprodukowano w winnicy założonej w 1935 roku. Winnica ta niezwykłą wagę przykłada do zrównoważonego rozwoju. Produkują obecnie około 20% białych win w regionie i są tam największym producentem. Verdejo jest ich głównych szczepem, na którym się skupiają. Zasilają rynek Hiszpański, ale można ich też spotkać w 50 innych krajach jak np. Japonii czy Meksyku. Przedstawione wino posiada certyfikat bio, jest więc organiczne, a do tego wegańskie.

Podawać schłodzone do temperatury 6-8°C, najlepiej do ryb i świeżych owoców morza i białych mięs.

Spain, back to classics - Godello

Wino #2

Kolejne białe wino – Godello z Losada Vinos de Finca, dostępne w sklepie Dekanter. Winnica zlokalizowana w regionie Bierzo, który to powstał z popiołów pod koniec lat 90. Dzięki wizji grupy młodych winiarzy, uważany jest obecnie za jeden z głównych obszarów produkcji nowoczesnych win czerwonych w Hiszpanii. Od średniowiecza uprawia się tu odmianę winorośli zwaną Mencia. Ta ciemna odmiana może zaoferować czerwone wina o wielkiej autentyczności. W celu nadania winom z nowego Bierzo profilu elegancji, Losada Vinos de Finca zdecydowała się na ryzykowną ścieżkę. Zdecydowali się utworzyć swoją winnicę ze starych parcel, położonych na obszarach gliniastych, do niedawna niedocenianych.

Ich białe wino ze szczepu Godello to bardzo ciekawy przykład wina świeżego, z wyraźnym mineralnym charakterem i o dużej strukturze, które z biegiem czasu może ewoluować.

Particular garnacha

Wino #3

Następne wino z naszej listy degustacyjnej to Particular Garnacha Old Vines z Bodega San Valero. Bodega San Valero to część większej Cooperativa Vinícola San Valero, gdzie tradycja i innowacja idą ręka w rękę z produkcją różnego rodzaju, zaskakujących win z każdego rocznika. Zlokalizowani są w regionie Cariñena D.O. Seria win z nazwą „Particular” oznacza kolekcję specjalnie wyselekcjonowanych butelek, gdzie właśnie dano pokaz temu połączeniu tradycji i innowacyjności. Oddano tu hołd początkom winnicy, kiedy to wino produkowano na potrzeby własne. Limitowana produkcja, zainspirowana zwyczajami przodków, ale mogąca z powodzeniem cieszyć podniebienia w XXI wieku.

Nasze wino – Particular Garnacha Old Vine pochodzi z obszaru o unikatowym terroir, charakteryzującym się kamiennymi glebami i ekstremalnymi warunkami uprawy. Jako rezultat otrzymujemy małe grona, niezwykle skoncentrowane i pełne aromatów. Co przekłada się dalej na mocne, kompleksowo zbudowane wina ze szczepu zwanego przez nich – „królową winnic”.

Spain, back to classics - Ochoa

Wino #4

Kolejne czwartkowe wino to 8A La Foto de 1938 od Bodega Ochoa. Winnice zlokalizowane są w regionie Navarra D.O. gdzie ta pasjonująca się winem rodzina, uprawia ziemię od 1845, traktując wino jak ich szefa. Miłość do wina przekazują sobie w genach, razem z filozofią szacunku dla środowiska.  Praca w najwyższym poszanowaniu dla natury, nie wyklucza jednak wcale innowacyjności. Kolekcja 8A to seria win podpisanych przez Adriannę Ochoa, która jest tu winiarzem. Nazwa kolekcji „8A” jest hołdem dla jej  dziadka Adriano, który zwykł podpisywać się w ten właśnie sposób.

To konkretne wino „La Foto de 1938” pokazuje tą 4 pokoleniową rodzinę winiarską, która już od lat kocha to co robi i zawsze zostawia specjalne wino dla swojej rodziny i znajomych. Tym winem jest właśnie świeża, owocowa i dynamiczna Crianza, którą można się cieszyć w ważnych dla nas momentach życia, jako dodatek do posiłku, ale równie dobrze smakuje pita sama.

Spain, back to classics - Vivanco rioja

Wino #5

Winnica Vivanco zlokalizowana jest w Briones, uprzywilejowanej enklawie regionu La Rioja Alta. Obszar ten charakteryzuje łagodny mikroklimat z niezwykłymi kredowo – gliniastymi glebami. Tempranillo jest tutaj głównym szczepem, oprócz niego uprawia się również Graciano, Garnachę, Mazuelo, Viurę i inne. Winiarz Rafael Vivanco prezentuje nam jak jego eksperymenty i badania nad różnymi metodami produkcji i uprawy, gdzie użycie szczepów o mniejszym znaczeniu i starzenie w różnego rodzaju beczkach, wpływa na charakter produkowanych przez niego win.

To konkretne wino Vivanco Reserva powstało w 90% ze szczepu Tempranillo i 10% Graciano, wyrosłych na conajmniej 35-letnich krzewach w Briones i zbieranych wyłącznie ręcznie. Po 24 miesiącach leżakowania w beczkach pierwszego i drugiego napełnienia z francuskiego i amerykańskiego dębu, wino dalej odpoczywa w dębowych zbiornikach zanim zostanie zabutelkowane. Następnie leży dalej przez kolejne 24 miesiące. Butelka jest zainspirowana oryginalną XVIII-wieczną butelką, która jest obecnie przechowywana w Muzeum Kultury i Wina Vivanco.

Wino to najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealnie sprawdzi się z różnego rodzaju mięsami, gulaszami, dziczyzną, grzybami, mocnymi starzonymi serami. Nadaje się również do małych przekąsek typu tapas, pite samo, albo z kostką ciemnej czekolady.

Pedrosa

Wino #6

Ostatnie wino jakie będzie nam dane spróbować to Viña Pedrosa Crianza z Bodegas Hnos. Pérez Pascuas. Historia tutaj zaczyna się od postaci Mauro Péreza i jego niespotykanej miłości do ziemi, którą przez lata uprawiał. Dzisiaj winiarnia położona jest przy winnicach, które pozostawił swojej rodzinie, w Pedrosa de Duero, w hiszpańskiej prowincji Burgos. Właśnie tam w 1980 roku bracia Pérez Pascuas zadecydowali utworzyć swoją winiarnie. Wszystko to aby móc spełniać marzenia o wytwarzaniu win najlepszej jakości i utrzymywać wieloletnią tradycję winiarską przy życiu.

Viña Pedrosa jest teraz rozpoznawalną na świecie marką. Łączy ona dwie generacje entuzjastów winiarstwa, którzy wciąż chcą jak najlepiej wywiązywać się ze swojego motto: „przemieniamy owoce ziemi w jak najlepsze wino”. W winnicy gdzie ekstremalna elewacja, płytkie bogate w kredę gliniaste gleby, niskie opady deszczu, duże różnice pomiędzy temperaturami w dzień i nocy podczas dojrzewania gron, znaczący wiek krzewów dają owoce niezwykle wysokiej jakości. Dzięki wielkości i charakterystykom tego miejsca, winnica jest obecnie jedną z niewielu samowystarczalnych w regionie. Ich średnia roczna produkcja znajduje się na poziomie 600 000 butelek.

Viña Pedrosa Crianza to owoc pasji i cierpliwości, która pokazuje temperament i osobowość winiarzy. Jest ich emblematycznym winem, z 8/10 letnim potencjałem starzenia. To jest wino, które najlepiej oddaje styl i charakter Viña Pedrosa. Zrobione w 100% ze szczepu Tinto Fino (Tempranillo), rosnącego w całości w ich winnicy położonej na wysokości 835 m n.p.m., na około 35 letnich krzewach. Zbierane ręcznie, ze średnim plonem na poziomie 4500 kg z hektara. Starzone przez 18 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu i dalej pozostawione na 6 miesięcy w butelce.

Idealna temperatura podania tego mocnego, czerwonego wina to około 16-17 0C. Pasuje dobrze do dań mięsnych, dziczyzny i dojrzewających serów. Doskonałe również pite jako wino kontemplacyjne.

Spain, back to classics - Pedrosa

Spain, back to classics – podsumowanie

Mam nadzieję, że udało mi się Was zainteresować tym niezwykłym przekrojem przez winiarstwo hiszpańskie. Każde wino znalazło się tutaj z tego samego powodu. Ma nam pokazać jak winiarstwo hiszpańskie się zmienia, ale robi to, nie zapominając o wielowiekowej tradycji. Do zobaczenia na degustacji!

Dodaj komentarz