Winnica 55-100

Winnica 55-100 to kolejne już miejsce z historią w tle, która  połączyła ludzi, w celu stworzenia świetnego wina. Dla założycieli – Tomasza i Doriana, to nie tylko kawałek gleby pokryty roślinami. Dla nich to wiele więcej. To kraina słońca, otoczona stromymi pagórkami, zacienionymi lasami i dziką przyrodą. Miejsce gdzie z pasji rodzą się wyjątkowe rzeczy. Obecnie 4 hektarowa uprawa położona jest na 3 skłonach pasma Wzgórz Trzebnickich. Składa się z 10 000 sadzonek winorośli i daje plon, z którego corocznie wytwarza się
13 000 butelek wina.

Dwa słowa o założycielach

Tomasz Pilawka, opiekun uprawy, już za czasów studenckich pokochał winiarstwo i zamarzył o założeniu własnej winnicy. Stało się to, między innymi dzięki domorosłym eksperymentom z nastawami moszczu z winogron zbieranych u dziadków w ogródku. Dodatkowo liczne podróże wraz z Dorianem Ziębą, szlakiem win oraz regionalnych kuchni z całego świata, rozwinęły w obu wspólną pasję. Dorian w winnicy odpowiada za marketing i sprzedaż.

Logo, winnica 55/100

Winnica 55-100 – historia miejsca

Winnicę 55-100 założyli w 2015 roku na przepięknych terenach Wzgórz Trzebnickich. Co ją wyróżnia wśród licznie powstających obecnie winnic w Polsce? Wyjątkowy mikroklimat i najdłuższym okres wegetacyjny w Polsce. Samo znalezienie odpowiedniego miejsca zajęło im aż 2 lata. A nie było to jedyne wyzwanie, któremu musieli sprostać. Dalej, własnymi rękami, od zera, stworzyli miejsce, w którym każdy promień słońca przekształca się w owocowy aromat wina. Miejsce, które darzą niezwykłą miłością i szacunkiem, ponieważ wiedzą jak wiele pracy potrzeba by stworzyć coś tak wyjątkowego. Oczywiście jest też przyjemna strona. Znaleźli przecież swoje miejsce na ziemi i praca tam niesie ze sobą wiele satysfakcji i radości. Najwięcej wtedy, gdy mogą podzielić się jej owocami z Nami, pijcami wina.

Terroir w winnicy

Winnica powstała na terenach, gdzie spiętrzenia wzniesień morenowych, tworzą przepiękne krajobrazy. Są one pozostałości ruchu lodowca. Podłoże to warstwy ziemi, głazów, gliny a także piasków i lessu. Dodatkowo nasłonecznienie na stokach jest bardziej intensywne niż na płaszczyźnie. Dzięki temu winorośl ma doskonałe warunki do rozwoju i gromadzenia cukru w gronach. Wszystko to: gleba, odpowiednio dobrane szczepy winorośli (odmiany mrozo- i grzyboodporne), szczególne warunki klimatyczne i ciężka praca, łączą się harmonijnie, dając niepowtarzalny charakter wina. Oprócz winorośli, na północnych zboczach parceli rosną owocowe krzewy: jagody kamczackie, borówki amerykańskie i świdośliwy, które co roku rodzą pyszne i zdrowe owoce. Z części z nich tworzą przetwory, pozostałymi dzielą się z gości, którzy mogą jeść je prosto z krzaków.

Winnica 55-100 nasadzenia

Winiarska historia regionu

Dolny Śląsk może poszczycić się najstarszymi tradycjami winiarskimi w kraju oraz doskonałymi warunkami klimatycznymi do uprawy winorośli. Olbrzymią rolę odegrały zakony Cystersów sprowadzone na Dolny Śląsk w XII wieku. Jeśli chcecie poczytać więcej o tym, jak wyglądała <<historia uprawy winorośli w Polsce>>, zapraszam do artykułu pod linkiem. Dolnośląskie cysterskie klasztory, jak w całej Europie, były ośrodkami postępu gospodarczego i kulturalnego, wywierającymi olbrzymi wpływ na rozwój ziem, na których się znajdowały. Cysterski Szlak, biegnący przez Dolny Śląsk, jest częścią Europejskiego Szlaku Kulturowego.

Winnica 55-100 – oferta win

Solaris
Białe, półwytrawne
Rocznik: 2019

Wino o jasnożółtej barwie i ładnym połysku. W nosie wyczuwalne aromaty jabłek, gruszek i dojrzałych brzoskwiń. Mocno owocowe, przenosi nas do sadu wypełnionego promieniami słońca. Wyróżnia się delikatną słodyczą, idealnie współgrającą z odpowiednio zbalansowaną kwasowością. Doskonale uzupełni smak białego mięsa, owoców morza, ryb i makaronów.

Podawać w temperaturze 10-14°C.
Cena: 59 zł

Muscaris
Białe półwytrawne

Rocznik: 2019

To wino o słomkowej, połyskującej barwie. Charakteryzuje się przyjemnym aromatem muszkatowym, łączącym woń ananasów, jabłek, i białych kwiatów. Odpowiednio zrównoważona kwasowość zapewnia świeży i bogaty smak. Świetnie sprawdzi się serwowane do lekkich i świeżych dań, potraw lekko ostrych, a także owoców morza i dań smażonych.

Podawać w temperaturze 10-14°C.

Cena: 59 zł
Rosé
Różowe półsłodkie

Wino o barwie eleganckiego różu. W nosie mamy aromaty dojrzałych truskawek i poziomek. W ustach zaś, czerwone owoce przypominające porzeczki i maliny. Przyjemne i delikatne, z ujmującą nutą słodyczy w tle. Idealne do lekkich dań z drobiu, świeżych ryb, sałatek jak również pite bez żadnego posiłku.

Podawać w temperaturze 10-14°C.

Cena: 59 zł
Regent
Czerwone wytrawne
Rocznik: 2019

Wino o głębokiej rubinowej barwie, będącej wynikiem długiej maceracji. W nosie aromaty wanilii i malin. Na podniebieniu wyczuwalne nuty czerwonych porzeczek, wiśni oraz owoców leśnych. Łagodne, jedwabiste z delikatnie wyczuwalnymi taninami i długim owocowym posmakiem. Polecane do grillowanych mięs, jagnięciny, makaronów oraz deski wędlin i serów.

Podawać w temperaturze 14-18°C.

Cena: 59 zł
Wina, oferta

Atrakcje

Wzgórza Trzebnickie ze względu na ukształtowanie terenu i wyjątkowe walory przyrodnicze nazywane są małą Toskanią. Znajdują się tu liczne trasy piesze i rowerowe – słynny Rowerowy Szlak bursztynowy EV 9 – będący częścią międzynarodowej sieci szlaków Eurovelo. Poza pięknymi krajobrazami znajdziecie tu też wiele innych atrakcji: w pobliskiej wsi mieści się Małe Muzeum Ludowe w Marcinowie, a w dalszej okolicy m.in.: Stawy Trzebnickie, Międzynarodowe Sanktuarium św. Jadwigi Śląskiej i Pocysterski Klasztor w Trzebnicy. Jeśli chcecie odwiedzić winnice i okolice, a także wziąć udział w degustacji najlepiej skontaktujcie się z nimi telefonicznie lub przez mail: +48 730 706 690, [email protected]. Możecie też użyć formularza na ich stronie internetowej, <<Winnica 55-100>>.