Przetestuj ze Mną 3 Wina ze Sklepu Buywine.pl

Dzisiaj zapraszam Was do wspólnej podróży po świecie wyjątkowych win, które czekają na nasze odkrycie w sklepie Buywine.pl. Jak i w poprzednich postach było ich trzy – musujące prosecco millesimato, biały włoski kupaż trzech szczepów trebbiano, passerina, pecorino oraz czerwona Hiszpania z regionu La Mancha. Dzięki wspólnemu testowaniu tych wybranych przeze mnie win, będziemy mieli okazję zgłębić tajemnice, charakterystykę i wyjątkowe doznania towarzyszące każdemu z nich.

Wina zostały do mnie przysłane przez sklep. 

Prosecco Paladin Extra Dry

Casa Paladin, Prosecco Extra Dry Millesimato, Glera, Veneto, Włochy

Casa Paladin to rodzinna posiadłość założona w 1962 roku w Motta di Livenza. Siedziba winnicy znajduje się niemal na granicy regionów Veneto (Wenecja Euganejska) i Friuli Venzia Giulia. To co w naszych kieliszkach, ukształtowały pasja i miłość do winorośli Valentino Paladina. To on wzorując się na swoim dziadku, z którym jako dziecko spędzał czas w winnicach i przetwórni, tworzy teraz dla nas wina, przy czym kieruje się szacunkiem i tradycją. Jest też pasjonatem, nie bojącym się eksperymentować.

Prosecco jest winem musującym powstającym przy użyciu metody Charmata, o której więcej dowiecie się pod wskazanym linkiem. Dodatkowo millesimato na butelce oznacza, że wino to zostało wytworzone z winogron zebranych w jednym roku (co najmniej 85%).

Kolor: jasny słomkowo-żółty 

Aromat i Smak:

Wino ma drobne i trwałe bąbelki, choć z początku dość agresywne. W nosie mamy odrobinę kwiatowych niuansów, sporo cytrusów, jabłko i melon. W ustach rześkie, z wyczuwalną słodyczą resztkową (wersja extra dry, czyli półwytrawna). Niezbyt kompleksowe, łatwe i przyjemne. Wielu z Was na moim instagramie c’estlevin sugerowało podawać jako aperitif, z przystawkami, lekkimi daniami rybnymi, czy sałatkami.

Temperatura serwowania: mocno schłodzone, 6 – 8°C

Ocena: dobre
Cena: 48 zł

Falerio de Angelis

De Angelis, Falerio, trebbiano, passerina, pecorino, Marchia, Włochy

Winnica należąca do rodziny De Angelis została założona w latach pięćdziesiątych XX wieku. Obecnie dysponuje ona 50 hektarami winnic w różnych gminach. Wraz z przybyciem do firmy Quinto Faustiniego, zaczęto transformację winnicy z producenta dużych ilości codziennych win w stronę win DOC – win apelacyjnych.

Nie chcąc odchodzić od korzeni, rozpoczęli produkcję z trzema historycznymi dla regionu szczepami: montepulciano, sangiovese i trebbiano w apelacjach Rosso Piceno, Rosso Piceno Superiore i Falerio. Obecnie trzecie pokolenie zarządzające winnicą, wykazuje zainteresowanie historycznymi odmianami białych szczepów pecorino oraz passeriną.

Kolor: bardzo jasny żółty, wręcz przezroczysty 

Aromat i Smak:

Jest bardzo świeżo już od samego początku. Całkiem intensywne nuty białych kwiatów, cytrusy (bardziej sok z cytryny niż skórka), trawa cytrynowa, białe owoce pestkowe. Wino ma dość wysoką, orzeźwiającą kwasowość i odrobinę cukru resztkowego, co sprawia, że niezwykle łatwo się je pije. W smaku owocowe i świeże. Idealnie sprawdzi się jako niezobowiązujące wino na lato. Podawać z: przystawkami, makaronami, świeżymi serami, owocami morza i rybami.

Temperatura serwowania: schłodzone do 12– 13°C

Ocena: dobre plus 

Cena: 36 zł

Azagador Crianza - Buywine.pl

Pago de La Jaraba, Azagador Crianza, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, La Mancha, Hiszpania

La Jaraba położona jest w historycznym miejscu o tej samej nazwie, znajdującym się w sercu hiszpańskiej prowincji La Mancha. Nazwa “Jaraba” jest najprawdopodobniej zaczerpnięta z języka arabskiego i oznacza „obfitość wody”. Obecnie wytwarza się tu głównie czerwone wina ze szczepów tempranillo, cabernet sauvignon i merlot.

Od rocznika 2020 winnica Pago de la Jaraba sygnuje swoje wina apelacją D.O.P. La Jaraba. Są praktycznie jedynym producentem wytwarzającym wina w ramach tej apelacji. To wino jest kupażem składającym się w 80% z tempranillo, a pozostałe 20% dzielą między sobą cabernet sauvignon i merlot. 

Kolor: średnio intensywna rubinowa czerwień 

Aromat i Smak:

Nos całkiem intensywny, pikantny. Z początku można wyczuć kwiatowe niuanse – fiołki, trochę przypraw – lukrecja, drzewo cedrowe, wanilia. W ustach zarówno czerwone jak i ciemne owoce – dojrzałe śliwki, wiśnie, przyprawy. Na podniebieniu wino jest soczyste, taniny dojrzałe, na średnim poziomie, dobra kwasowość, ciało również średnie i taki sam finisz. Można podawać z wszelkiego rodzaju mięsami, również tymi wędzonymi, miękkie sery. 

Temperatura serwowania: 16 – 17°C

Ocena: dobre minus

Cena: 37 zł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top