Winnica Król, region Sandomierszczyzny

Winnica Król, region Sandomierszczyzny

Winnica Król, jest położona tuż pod Sandomierzem. Została założona, a w zasadzie odbudowana przez Wojciecha Króla w 2012 roku. Warto wspomnieć, że historia winnicy w tym miejscu sięga kilkudziesięciu lat wstecz. Jeśli chcecie się dowiedzieć, jak kształtował się rozwój winiarstwa na terenach naszego kraju, zaglądnijcie do mojego artykułu.

Powierzchnia uprawy to nieco ponad 6ha, a gleba to lekki, przepuszczalny less, który urozmaicony jest kamieniami wapiennymi. Do tego miejscami pod powierzchnią ziemi, na głębokości 20-50 cm jest piasek.

Uprawiane są tu szczepy winorośli właściwej, czyli vitis Vinifera: chardonnay, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, czy zweigelt, a także łatwiejsze do utrzymania w naszym kraju odmiany mrozoodporne jak Seyval Blanc.

Całość od samego początku uprawiana jest biodynamicznie oraz ekologicznie, co poparte jest odpowiednim certyfikatem.

Winnica Król – położenie

Radoszki leżą 4 km od Sandomierza. Jest to piękna kraina obejmująca dolinę rzeki Opatówki, poetyckie wąwozy lessowe, liczne doliny i zagajniki. Znajdziemy w nich owiane legendami mistyczne miejsca, jak np. Diabelski Most, Zapaść, Podgajówka. Można tu wciąż wyczuć pełnie natury oraz powiew dawnych czasów. Z pobliskich wzgórz rozciągają się dodatkowo malownicze widoki, aż po Góry Świętokrzyskie.

Radoszki od niepamiętnych czasów zamieszkują ludzie znani z nieprzeciętnej wytrwałości oraz hardego ducha. Już w średniowieczu sprzeciwili się próbom narzucenia im pańszczyzny przez sandomierski magistrat. Przez kilka wieków dowodzili swych racji, powołując się na książęcy przywilej zwalniający ich z tego obowiązku. Prędzej zniesiono pańszczyznę w całym kraju niż Radoszki uznały swoje miejsce w szeregu wsi służebnych.

Jak w winnicy Król postrzega się wino

W winnicy do produkcji wina podchodzi się w sposób niezwykle osobisty. Dla nich wino to nie tylko przefermentowany sok. Dla nich ten najstarszy trunek, który nieraz  towarzyszył bóstwom i ludzkości na kartach historii, jest też trunkiem o niezliczonym bogactwie smaków i aromatów. A że dodatkowo posiada jeszcze niezwykłe właściwości zdrowotnych, tylko dodaje do jego wyjątkowości.

Wierzą tutaj, że wino to „szacunek do natury, to magia miejsca z którego pochodzi, to cząstka ludzi tworzących ten jakże szlachetny trunek, to pot i łzy, to rodzina, to pamięć o przodkach, to miłość, to towarzysz w chwilach trudnych, chwilach szczęścia i smutku, zadumy i refleksji, to miło spędzony czas w gronie najbliższych i przyjaciół, to dobra zabawa, to całe nasze życie…”.

Winnica Król – wina

W tym momencie w sprzedaży znajdują się 3 wina z winnicy Król. Są to:

CHARDONNAY 2018
region sandomierski
pojemność 0,75L
Białe, wytrawne z kwasowością na poziomie 6G/L
Dojrzewanie: 4 miesiące w beczce z dębu amerykańskiego
Alkohol -13,5%
Wino to posiada przyjemny słomkowy kolor. Wyczuwalne aromaty dojrzałych owoców jak: melon, brzoskwinia, grejpfrut. Po chwili w kieliszku poczujemy nuty maślane, krówka. Kwas zbalansowany, alkohol wyczuwalny.
Serwować w temperaturze 13-15°C .
Można zdekantować.
Posiada bardzo wysoki jak na wino białe potencjał leżakowania.
PINOT NOIR BLANC DE NOIR 2018
region sandomierski
pojemność 0,75L
Wino różowe, wytrawne. Kwas 5,8G/L
Dojrzewanie w kadzi ze stali nierdzewnej
Alkohol 13,5%
Wino w teorii białe (blanc de noir – białe wino z czarnych winogron), wizualnie różowe, a w praktyce unikalne wino szare. W nosie melon, grejpfrut, nuty korzenne, siano i pieprz. Smakuje świetnie schłodzone do temp. 7-10°C, ale również można serwować w 13-15°C.
PINOT NOIR 2017
region sandomierski
pojemność 0,75L
Wino czerwone, wytrawne
Kwasowość na poziomie 5,48G/L
Dojrzewanie w średnio palonej beczce z dębu francuskiego przez 18 miesięcy
Alkohol – 13,5%
Wino w kolorze ciemnej, połyskującej czerwieni. Wypełnione aromatami czerwonych owoców pestkowych – czereśnie, wiśnie, również sporo truskawki i silnie wyczuwalne owoce lasu i jeżyny. Wszystko podbite poprzez lekko zaakcentowaną beczkę z nutami wanilii. Na koniec uwieńczone wędzoną śliwką i powidłami. Podawać w temperaturze  13-15°C.

Zwiedzanie Winnicy Król

Winnica zaprasza wszystkich zainteresowanych do odwiedzin. Każdy może do nich zawitać, aby zrelaksować się na łonie natury, przy kieliszku wina i przekąskach, zwłaszcza pijąc ją podczas zachodu słońca.

Przygotowana jest również opcja degustacji urozmaiconej lokalnymi przekąskami, połączona ze spacerem po winnicy (z przewodnikiem) i zwiedzaniem piwnic. Świetna zabawa w przepięknej scenerii, malownicze widoki i niezapomniane doznania – gwarantowane.

Winnica otwarta jest dla wszystkich w miesiącach : od maja do października, w dniach:

Piątek: 17.00 – 23.00

Sobota – Niedziela: 11.00 – 23.00

W innym terminie wskazana jest rezerwacja telefoniczna.

Przewiń do góry