Wino do sushi

Jakie dobre wino do sushi 

Dobieranie wina do sushi jest chyba moim ulubionym piątkowym zajęciem. Trochę już tych piątków było, więc najwyższy czas zrobić dla was jakieś podsumowanie tematu. Jakie są ogólne zasady dobierania wina do dań znajdziecie w odnośniku. Czasem mówi się, że „to, co rośnie razem, je się razem”, w branży winiarskiej, nie zawsze tak jest. W myśl tej zasady do sushi powinno podawać się więc sake, czy jakieś japońskie piwo. I chociaż są one cudowne z prawie każdym rodzajem sushi i sashimi, również wiele win potrafi podkreślić nam czyste rybne smaki. Kiedy zamawiacie jedzenie nie chcecie tylko dostać smacznego posiłku, którym zaspokoicie głód. Płacicie za doznania. Nauczenie się więc, jak najlepiej łączyć napoje z posiłkiem, może zapewnić wam doznania kulinarne, które zapamiętacie na długo. Różne napoje mogą podkreślić i poprawić smaki w jedzeniu. Oczywiście po drodze mogą zdarzyć się i złe doświadczenia, ale ten się przecież nie myli, kto niczego nie próbuje. 

Wino do sushi – dobieramy 

Tak jak dobre wino może uzupełnić każdy posiłek, tak takie źle dobrane może całkowicie go zrujnować. Dlatego aby w pełni cieszyć się z pozytywnych doznań kulinarnych, musicie wybrać dobre wino. Jak to zrobić? Mały przewodnik znajdziecie poniżej. Oczywiście nie wyczerpuje on wszystkich możliwości, jednak pozwoli wam czuć się odrobinę pewniej poruszając się następnym razem po menu restauracyjnym, czy szukając czegoś na półkach sklepowych.

A co do sushi. Nie możemy traktować go jako jednego dania. Istnieje bowiem mnogość różnych rolek i każda będzie smakować odrobinę inaczej. Nie będziemy się jednak tak bardzo w to zagłębiać, bo chyba nikt z Was nie ma zamiaru dobierać osobnej butelki, czy kieliszka do każdej rolki. Ogólnie rzecz biorąc, jedną z najważniejszych podstawowych zasad jest to, że lekkie białe wina doskonale nadają się do ryb. Powinny też mieć wyższą kwasowość.

1. Cavy, szampany i inne wina musujące

Szampan ma reputację dość drogiego, więc jeśli nie świętujemy jakiejś specjalnej okazji, równie dobrze można go wymienić na hiszpańską cavę, czy włoskie prosecco. Wina musujące bardzo dobrze komponują się z owocami morza i rybami. Ich nierzadko bardzo wysoka kwasowość działa orzeźwiająco, czyści nam paletę z tłustych kęsów, ale także doskonale współgra z słonością dań i ich kwaśnym, cytrynowym charakterem. 

Sprawdzi się doskonale do: rolek w tempurze, tłustych ryb, słonych ryb 

Zobacz także: Cava Vilarnau – kilka pozycji 

2. Riesling, najlepiej z lekką słodyczą

Rieslinga chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Najbardziej popularne te z Niemiec, w naszym kraju można dostać w naprawdę dobrych cenach. Są one doskonałym wyborem do wielu dań. Mają reputację win z wysoką kwasowością i bardzo orzeźwiających. Mogą mieć w zasadzie każdy poziom słodyczy – od wytrawnych, aż po deserowo słodkie. Do sushi najlepiej będą pasować te wytrawne i z delikatna słodyczą (off-dry, czy półwytrawne). Wina te doskonale pasują do odrobinę ostrzejszych dań. Słodsze wina obniżają odczucie pikantności, chłodzą podniebienie i orzeźwiają. Mają też często niższy alkohol, co jest kolejnym plusem przy ostrzejszych daniach. Alkohol bowiem wzmaga odczucie pieczenia w ustach. Innym winem, które będzie działać podobnie, ale charakteryzuje się niższą kwasowością i przyprawowymi nutami jest gewurztraminer, zarówno niemiecki, jak i ten z Alzacji. 

Sprawdzi się doskonale do: rolek z tuńczykiem na ostro

3. Grüner veltliner

Kolejne białe wino z chłodnego klimatu – grüner veltliner z Austrii, Czech, czy Słowacji. Te wyraziste wina z wysoką kwasowością, mają subtelne nuty owocowo-mineralne. Pełne limonki, cytryny i grejpfruta, z odrobinę zielonym smakiem – zioła, również często biały pieprz. Podobny efekt zagwarantują nam też wina ze szczepów grillo, verdicchio, czy verdejo

Sprawdzi się doskonale do: rolek z wędzonym węgorzem 

4. Inne biele 

Jest jeszcze sporo innych białych win, które bardzo dobrze sprawdzają się z sushi. Nie można nie wspomnieć o sauvignon blanc, zarówno tym z Francji jak i nowozelandzkim. Kolejne podobne wina, to na przykład portugalskie vinho verde, hiszpańskie albariño, czy włoskie pecorino. Wszystkie one są bardzo świeże, orzeźwiające i owocowe. Niektóre posiadają delikatne musowanie, które jeszcze dodaje do ich świeżości. Poradzą sobie z rolkami smażonymi w głębokim tłuszczu. 

Sprawdzi się doskonale do: rolek w tempurze

Zobacz także: Greyrock Sauvignon Blanc z Biedronki

Do lekkich i nietłustych ryb można dobrać wina ze szczepu pinot grigio. Sprawdzi się tu również godello, czy chablis – bardzo lekkie i delikatne chardonnay, produkowane we Francji, często bez kontaktu z beczką dębową

Sprawdzi się doskonale do:  sashimi, nigiri lub maki

5. Wina różowe 

Jeśli myślisz o zamówieniu rolek wege, czy takich z łososiem, kieliszek wytrawnego wina różowego z pewnością nie zawiedzie. Może to być coś z francuskiego regionu Prowansji, ale generalnie większość win różowych powinna się sprawdzić. Możecie zwrócić tutaj uwagę na zawartość alkoholu w winie – wysoki jego poziom może źle wpłynąć na odbiór zwłaszcza pikantnych rolek. 

Sprawdzi się doskonale do: wegetariańskich maki, rolek z łososiem

6. Pinot Noir

Co tutaj robi wino czerwone, kiedy większość sushi zawiera rybę, a jak wiadomo rybka pływa tylko w białym winie? Cóż, jest i kilka czerwonych odmian, które dobrze pasują do sushi i dań z owoców morza. Powodów, dla którego „zasada” (która jest bardziej wskazówką) mówi, że ryby dobrze łączą się z białym winem jest kilka. Jednym z nich jest lekki smak ryby, który wymaga od nas lekkiego wina, aby jej nie przytłoczyć. Również taniny w czerwonych winach, mogą z niektórymi tłustymi rybami dać nieciekawy metaliczny posmak. Jeśli jednak wybierzemy lżejsze i delikatniejsze wina czerwone, nie będą one zbytnio konkurowały z delikatnym smakiem ryby. Takim winem jest na przykład pinot noir – zarówno z Burgundii, jak i wielu innych miejsc, czy też gamay z regionu Beaujolais we Francji.

Sprawdzi się doskonale do: tłustych rolek z tuńczykiem, czy łososiem

Dobre wino do sushi – podsumowanie 

Chociaż te wina są moimi ulubionymi i sprawdzonymi wyborami, traktujcie je jako wskazówki. Na świecie jest tak wiele różnych wspaniałych win, więc wybierajcie, przebierajcie i cieszcie się próbując. Próbowanie nowości to zawsze świetna zabawa i nie ma co się przejmować jeśli wybierzecie wino, które niekoniecznie pasuje, ale Wam smakuje. Wybierając i pijąc coś co lubicie, myślę że i tak sprawicie sobie przyjemność!

Dodaj komentarz