Ciekawostki o winie

Zaskakujące fakty i ciekawostki o winie

Coraz częściej w moich podróżach po winnym świecie, napotykam na swojej drodze różna czasami dziwne, czasami śmieszne ciekawostki o winie. Dlatego też postanowiłam, że pozbieram je w jednym miejscu i podzielę się nimi z Wami. Oczywiście jeśli coś nowego się nawinie będę uzupełniać post.

Kto jest największym światowym konsumentem wina?

Wierzcie lub nie, ale okazuje się, że nie jest to jakiś słynący z wielowiekowym tradycji winiarskich kraj, nie jest to nawet kraj kojarzący się z winem. Watykan. Zaskakujące? Troche tak, zwłaszcza biorąc pod uwagę wielkość tego państwa. Mieszkańcy wypijają tu rocznie około 62 litry wina na głowę. Dla porównania Polacy to około 2 litry wina, ostatnio liczba ta wzrosła do około 4 litrów. Dlaczego tak to wygląda w Watykanie? Cóż, średnią zawyżają całkiem sporo księża, ponieważ konsumują oni ogromne ilości win mszalnych.

W pierwszej trójce znalazły się Andora i Luksemburg, a tuż za nimi Francja, Słowenia, Portugalia, Szwajcaria i Włochy.

Wino wynaleziono przed kołem

Zaskakująco, Patrick Mc Govern, analizując próbki gliny z terenu chińskiej osady zbudowanej 9 tysięcy lat temu znalazł na nich ślady miodu pitnego o mocy 10%. Jak już wiemy z wcześniejszych postów  na temat Gruzji, tam odnaleziono szczątki naczyń do przechowywania wina datowanych na 7,5-8 tysięcy lat! Tymczasem wynalezienie koła historycy umieszczają w Mezopotamii IV tysiąclecia p.n.e.

Ciekawostki o winie - stare butelki

Ile lat może mieć butelka wina?

Najstarsza butelka wina na świecie to ta, którą możecie zobaczyć w niemieckim muzeum Speyer. Datowana na 325 rok naszej ery.

Ciekawostki o winie – najstarsze winne prawo

Kto oglądał „Kwaśne winogrona ten wie jak okropnym, ale też dość częstym precederem jest fałszowanie butelek wina. Miał na to sposób juz Hammurabi. W swoim słynnym kodeksie z 1800 roku p.n.e zawarł prawo, mówiące, że sprzedawca, który dopuszcza się podrabiania wina, może zostać skazany na karę śmierci, poprzez utopienie w rzece. Co ty na to Rudy Kurniawan?

Ciekawostki o winie – picie „na zdrowie”

Ten jakże popularny i znany wszystkim zwyczaj ma całkiem ciekawe i niespodziewane początki. Otóż w starożytnej Grecji pomysł ten powstał, aby gospodarz wznosząc toast pił jako pierwszy, czym udowadniał pozostałym gościom, że wino które podał nie jest zatrute. Miło prawda? Kontynuacją tego jest wznoszenie toastów przez starożytnych Rzymian. Ci to bowiem, wznosząc toast zawsze stukali się kieliszkami. Wydaje się miło? Miało to zupełnie inne zastosowanie. Otóż podczas uderzenia, wino często przedostawało się z jednego naczynia do drugiego powodując zmieszanie napojów. Również używano tego sposobu aby mieć pewność, że jeden nie chcę otruć drugiego.

Ciekawostki o winie - czerwone grona

Białe wino może powstawać z czerwonych winogron

To jest pewnie dość oczywiste już dla większości z Was. Miąższ wewnątrz winogron obu rodzajów, czy to białych, czy czerwonych, jest tak naprawdę w większości przypadków jasny. Jedynie przedstawiciele winogron zwanych „teinturiers”, mają również wnętrza zabarwione na czerwono. W pozostałych przypadkach to skórka owocu zawiera pigment i odpowiada za ciemny – czerwony kolor. Jeśli wyciśniemy sok z obranych ciemnych gron, pozostanie on biały. Natomiast jeśli będzie miał on kontakt ze skórką w czasie fermentacji a także i czasem przed nią, uzyska czerwoną barwę. Jak przebiega proces produkcji win <<białych>> i <<czerwonych>>, możecie znaleźć na mojej stronie pod podanymi linkami.

Ciekawostki o winie - vegan

Nie wszystkie wina są wegańskie

Jak to? Przecież produkowane z owoców, jak więc mogą nie być? Wszystko sprowadza się tutaj to jednego procesu używanego bardzo często w celu oczyszczenia wina – klarowania. Większość z Was chcę, żeby ich wino było przejrzyste i bez żadnych zawieszonych w nim cząstek. Dlatego producenci poddają je właśnie temu procesowi, używając do niego odzwierzęcych produktów jak żelatyna, klej rybi, czy najbardziej popularny – białko jaja. Ta substancje przyklejają się do niechcianych cząsteczek w winie, sprawiając, że stają się większe i tym samym łatwiejsze do usunięcia. Obecnie do tego procesu można też używać substancji nie pochodzących od zwierząt, jak na przykład węgiel czy bentonit – typ skały ilastej.

Ciekawostki o winie – wino jako lekarstwo?

Wiele osób uważa wino za lekarstwo, albo chociaż wielkiego sprzymierzeńca zdrowia. Wiąże się to z obecnością w nim składników chemicznych, zwanych polifenolami. Należy tu nadmienić, że znajdują się one w skórkach winogron w sporych ilościach. My już wiemy, że skórki nie wpływają na smak i kolor wszyskich win. Tylko wina czerwone (oczywiście też okazjonalnie białe) mają z nimi kontakt, więc warto nadmienić, że polifenole występują tylko w nich. A co nam dają? Najnowsze badania podają że znajdujące się w winie (a także w czekoladzie, czy innych dobrodziejstwach ludzkości) ulepszają przepływ krwi i dopływ tlenu do mózgu, podnosząc tym samym nasze umiejętności poznawcze. Jeden z nich – Resweratrol jest znanym przeciwutleniaczem. Te zaś odpowiadają za powstawanie wolnych rodników, które mogą być przyczyną wielu chorób, także nowotworowych. Ma on dobre działanie ochronne przeciwko chorobom układu krążenia, działa zapobiegawczo przeciw chorobom nowotworowym i faktorom zapalenia, wpływa na metabolizm. Inny pozytywny efekt działania to spowolnienie procesu starzenia się.

Jak dużo antyoksydantów ma wino?

Aby uzyskać podobną ilość antyoksydantów jaka mieści się w winie, musielibyśmy wypić 20 szklanek soku jabłkowego lub 7 pomarańczowego! Zasadniczo jednak nie powinno się pijać za dużo czerwonego wina, gdyż przy wysokiej konsumpcji, może dojść do negatywnego działania  na nasze zdrowie.

Strach przed winem

Oenofobia – strach przed winem. Tak to nie żart. Istnieje taki syndrom chorobowy. My tutaj chyba jednak jedyny strach jaki odczuwamy w stosunku do wina, to taki, że butelka może się za szybko skończyć, albo jedna to będzie za mało.

Chłodzenie wina

Jak szybko schłodzić wino?

Jeśli zależy Wam na czasie, bo planujecie podać wino białe lub Szampana, a zapomnieliście go porządnie schłodzić, jest na to sposób. Wystarczy że do kubła, czy też jeśli posiadacie, coolera włożycie lód, wodę i dosypiecie sól. Nie potrzeba wiele – około dwóch garści. Czemu akurat sól? Sprawia ona, że lód topi się wolniej, a woda za to nie zamarznie, przez co napój szybciej się schłodzi. Jeśli nie wiecie w jakich <<temperaturach powinniśmy podawać wina>>, kliknijcie w link.

Jak trzymać kieliszek wina?

Tak, na to również jest odpowiedni i całkiem logiczny sposób. Kieliszek powinien być zawsze trzymany za nóżkę. Jeśli chwycicie w dłonie jego czaszę, wtedy zaczniecie swoim dotykiem ogrzewać trunek. Oczywiście jeśli uważacie, że wino jest zbyt chłodne, wtedy nie ma problemu, możecie je chwycić w dłonie i zagrzać.

Ciekawostki o winie – podsumowanie

Mam nadzieję, że podobały Wam się te moje ciekawostki o winie. Jeśli macie ochotę na więcej, dajcie znać w komentarzu i sprawdzajcie regularnie bo post może ewoluować. Zachęcam również do odwiedzin moich profili w mediach społecznościowych, do których odnośniki macie na dole strony.

Dodaj komentarz