Czym są kursy WSET?

WSET czyli Wine & Spirit Education Trust to uznawana na całym świecie organizacja zapewniająca edukację i certyfikaty w zakresie znajomości win, alkoholi mocnych i sake dla profesjonalistów oraz entuzjastów. Ich certyfikaty są uznawane jako międzynarodowy standard wiedzy. Różne poziomy kursów skierowane są zarówno dla osób dopiero rozpoczynających swoją karierę zawodową, a także dla uznanych profesjonalistów i osób które mają już sporą wiedzę i doświadczenie w świecie win i alkoholi mocnych.

Wine & Spirit Education Trust to również organizacja przyznającą nagrody i zarejestrowana organizacja charytatywna. Założona w 1969 roku dla brytyjskiego handlu winem, WSET stała się od tego czasu światowym liderem w branży. Jako niezależna organizacja non-profit zapewnia, że edukacja którą oferuje jest bezstronna i rzetelna. Kwalifikacje WSET są dostępne w sieci ponad 900 zatwierdzonych dostawców programów (APP) pracujących w ponad 70 krajach i w 15 językach. W Polsce można znaleźć szkołę przeprowadzającą ich kursy w każdym większym mieście, przykładowo Krakowska Szkoła Sommelierów, czy Republika Wina. Sami prowadzą również własną flagową szkołę WSET School London z siedzibą przy Bermondsey Street w Londynie.

Kursy WSET – przegląd

W Polsce nie istnieje opcja przeprowadzenia egzaminu w naszym języku ojczystym. Językiem wiodącym jest angielski. W innych krajach, jak np. Francja czy Hiszpania, kursy i egzaminy mogą się odbywać w językach narodowych. U nas bardzo często, zwłaszcza na niższych poziomach, szkoły decydują się na przeprowadzenie kursu w języku polskim, jednak egzamin zawsze będzie w języku angielskim. Dla mnie jednak dość oczywiste było, że skoro wszystkie materiały są w języku angielskim, w nim też chcę żeby kurs został przeprowadzony. Obecnie w związku z panującą sytuacją na świecie większość kursów ma formę on-line. Mogą być prowadzone przez lokalną szkołę i jej nauczycieli, albo zdalnie z dostępem do platformy WSET London.

Kurs WSET 1

Zaczynając od poziomu 1, kurs zajmuje około 8 godzin. Dowiecie się na nim bardzo podstawowych informacji na temat najbardziej popularnych szczepów winogron, podstawowych terminów związanych z winami i ich produkcją (jak tanina, kwasowość, etc.), kilka zdań o łączeniu wina i jedzenia. Zdegustujecie ok. 22 win, aby zapoznać się z różnicami w szczepach, ale i metodach produkcji. Egzamin odbywa się zazwyczaj zaraz po zakończeniu kursu, składa się z 30 pytań testowych i nagradzany jest żółtym dyplomem oraz przypinką. Na wyniki trzeba jednak chwilę poczekać, bo na każdym poziomie egzaminy sprawdzane są w Londynie. Porównując poziomy poszczególnych kursów, jeśli liczymy, że poziom 4 (wciąż niedostępny w Polsce, tzw. Diploma) to 100%, poziom 1 oceniłabym na około 5% wiedzy.

Koszt – około 800 zł

Kurs WSET 2

Tutaj już musimy się przygotować na kilka spotkań. Kurs trwa mniej więcej 20 godzin i sugeruje się poświecenie na przygotowania do egzaminu conajmniej drugie tyle czasu własnego. Zdegustujecie na nim ok. 40 różnych win. Poziom wiedzy jest już delikatnie poszerzony. Króluje Francja i wina francuskie, reszta świata jest dość pobieżnie przeleciana w kilku rozdziałach. Ja jeszcze kończyłam kurs Wines and Spirits, więc mieliśmy rozdział o alkoholach mocnych i kilka pytań o nie na egzaminie. Jednak teraz wina i alkohole są podzielone na dwa osobne certyfikaty. Egzamin to 50 pytań testowych. Można go zdać z wynikiem na 3 poziomach:

  • pass – powyżej 55%,
  • pass with merit – powyżej 75%,
  • with distinction – powyżej 85%.

Pozytywny wynik nagradzany jest niebieskim dyplomem i przypinką. Czas oczekiwania na wynik to 1-2 miesiące. Poziom według mnie jakieś 15-20% wiedzy.

Koszt – około 2500 zł

WSET 2 - dyplom i przypinka

WSET 3

Tutaj już musimy się przyłożyć. Kurs przeznaczony jest dla osób, które o winie coś wiedzą. Jeśli nie ukończyłeś poziomu 2, może być wymagane podejście do egzaminu, żeby udowodnić, że jesteś co najmniej na tym poziomie. Wiem, że czasami szkoły mogą przeprowadzić wywiad, rozmowę z kandydatem i na jej podstawie dopuścić go do kursu. Ten trwa około 30 godzin, podczas których zdegustujecie 76 win. Program podzielony jest na dwie zasadnicze części:

  • praktyczną, czyli przygotowanie do degustacji według SAT (WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine®),
  • teoretyczną – zrozumienie stylu wina. Tak aby umieć wytłumaczyć jak ono powstaje, jakich metody używa się w produkcji i co one wnoszą. Do tego też wskazać główne czynniki wpływające na produkcję wina, takie jak lokalizacja, odmiana winorośli, metody, dojrzewanie oraz butelkowanie. I na koniec uczymy się jak dostosować zdobytą wiedzę do konkretnych regionów i powstających w nich win.

Jak wygląda egzamin

Egzamin podzielony jest również na dwie części. Pierwsza – praktyka, trwa 30 min i polega na zdegustowaniu w ciemno dwóch win – jedno białe i jedno czerwone (nie mogą być wzmacniane, ani musujące) i na opisaniu ich wedle wytycznych SAT. Druga – teoria, trwa 2 godziny i składa się z dwóch części – test na 50 pytań oraz eseje, tzw. pytania otwarte. 

To właśnie tą drugą część uznaje się za najtrudniejszą i na niej najwięcej osób polega. Nie jest to bowiem już tylko odtwarzanie wiedzy i wybieranie spośród istniejących odpowiedzi. Jest to pisanie odpowiedzi samemu. Dodatkowo w języku angielskim, więc jego znajomość jest już niezbędna. Prowadzenie kursu w języku polskim, jak dla mnie w takim wypadku zupełnie mija się z celem. Niektóre pytania wymagają bardzo kompleksowych odpowiedzi, inne to zaledwie kilka słów, czasami to jedynie nazwa apelacji.

Jak się przygotować

Kurs to nie wszystko. Przygotowując się do egzaminu zaleca się oczywiście pracę własną, tutaj około 30 godzin. Dla mnie było to dużo więcej. Przez tą całą sytuację na świecie, nasz kurs był przekładany w nieskończoność, w oczekiwaniu na powrót normalności. Kiedy jednak ta nie wracała, zmieniliśmy spotkania na żywo, w format online. Próbki wina odbieraliśmy w formie małych buteleczek i ocenialiśmy je podczas spotkań z wykładowcą.

Mając tyle czasu, czytałam książkę kilka razy, znalazłam też liczne kursy na YouTube, które bardzo mi pomogły pogłębić wiedzę i przygotować się do egzaminu. Sam egzamin był dość stresującym przeżyciem. Na degustacji czasu jest całkiem sporo, ale na części pisemnej ciągle musisz się spieszyć. Test ja uznałam za bardzo prosty, rozwiązanie go nie sprawiło mi żadnej trudności. Pytania otwarte wymagały jednak sporej uwagi. Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio tyle pisałam ręcznie. Do tego musiałam się skupiać na tym, żeby pismo było na tyle wyraźne, żeby ktoś był później w stanie je odczytać (jeśli sprawdzający nie wie co jest napisane, nie sprawdza). Po egzaminie znów oczekiwanie na wynik, mówią że maksymalnie 12 tygodni, ale u nas było ponad 3 miesiące. WSET 3 również można zaliczyć na 3 poziomach, identycznych jak na stopniu niżej: pass, merit, distinction. Pozytywny nagradzany jest zielonym dyplomem i przypinką. Teraz można już nazywać siebie sommelierem.

Całość wytycznych można zobaczyć na stronie WSET pod podanym linkiem. Poziom wiedzy to jakieś 50%.

Koszt – około 3500 zł

WSET 3 - podręcznik

WSET 3 – Przykładowe pytania na egzaminie

Jak obiecałam na koniec podaje Wam kilka pytań z egzaminu na poziomie WSET3, z sekcji pytań otwartych. Po pytania testowe zapraszam na mój instagram C’estlevin – tam co niedzielę robie dla Was quizy w podobnej formie.

  1. Wymień dwa regiony o chłodnym klimacie w Chile (2pkt)
  2. Opisz szczep Carménère (4 pkt)
  3. Opisz metodę „pasito” oraz podaj co ta metoda daje winom jej poddanej (4 pkt)

Wszystkie eseje to w sumie 100 pkt, test 50 pkt, degustacja 50 pkt. Z każdej poszczególnej części należy mieć conajmniej 55% żeby zdać.

Po więcej pytań w języku angielskim, zapraszam na maila.

WSET 3 exam questions

English version of all the questions I memorized from my Level 3 exam

Dodaj komentarz