Prosecco Freixenet – Klasyczny Smak Włoskiego Wina Musującego
Freixenet Prosecco to białe, wytrawne, włoskie wino musujące. W odróżnienia od na przykład Szampana, powstaje ono przy użyciu metody zbiornikowej, zwanej również metodą Charmata. Uznawana za mniej szlachetną, daje wina mniej kompleksowe, z niższą kwasowością, bardzo owocowe i łatwiejsze do picia.
Tutaj dodatkowo wzrok przyciąga piękna, stylizowana na kryształową butelka. Co do nazwy. Pochodząca z języka katalońskiego, nie jest najprostsza do wypowiedzenia. Ja osobiście słyszałam już tak wiele jej form, że może po prostu napiszę Wam tutaj fonetycznie, jak powinno się ją wymawiać, Freixenet – freżene. Pochodzi ona od winnicy La Freixeneda (po katalońsku “jesionowy zagajnik”).
Wino Musujące Prosecco
Prosecco białe powstaje głównie ze szczepu glera (musi być go w butelce co najmniej 85% aby wino zostało zakwalifikowane jako Prosecco). Najbardziej znanym regionem produkcji jest Veneto, czyli Wenecja Euganejska, znajdująca się w północnych Włoszech. Jest to zazwyczaj wino lekkie i delikatne, z wyczuwalnymi nutami zielonych jabłek, cytrusów i kwiatów, ale często również owoców pestkowych.
- Poznaj Moje Najciekawsze Wina z Żabki
Historia Firmy Freixenet
Historia tej hiszpańskiej, a dokładniej katalońskiej firmy rozpoczyna się w roku 1861. Wtedy to Francesc Sala Ferrés zaczął produkować i eksportować wina do Ameryki. W 1911 roku podjęto decyzję, aby zacząć wytwarzać wina metodą tradycyjną, czyli tą samą, którą produkuje się szampany. Niedługo później, bo w roku 1914 wydano na rynek pierwsze wino musujące pod nazwą Freixenet.
Po licznych zawirowaniach historycznych, dopiero w latach 80 XX wieku, marka zostaje światowym liderem win musujących produkowanych metodą tradycyjną. Kiedy w 2018 roku łączy swoje siły z gigantem, firmą Henkell i Freixenet, udaje im się stworzyć wiodącą na świecie grupę win musujących.
Prosecco Freixenet
Styl: białe, wytrawne
11%