Szczep Chardonnay – charakterystyka

Chardonnay to jedna z najczęściej uprawianych odmian winorośli na całym świecie. Szczep ten jest dość niezwykły, bo produkowane z niego wina potrafią być dobrej jakości w wielu regionach, o zróżnicowanym klimacie. Nie jest to odmiana bardzo aromatyczna, dlatego łatwo poddaje się wpływom beczki. Wiele z aromatów jakie poczujecie w swoim winie, może nie pochodzić z winogrona, ale właśnie z metod użytych podczas produkcji, takich jak:

  1. Fermentacja malolaktyczna
  2. Pozostawienie wina w kontakcie z martwymi komórkami drożdży, czyli tzw. dojrzewanie nad osadem
  3. Użycie beczki dębowej – jej wpływ na smak wina.

Dodatkowo szczep ten w zależności od miejsca uprawy, potrafi dać owoc, o zróżnicowanym profilu aromatycznym i smakowym. Aromaty będą się rozwijać wraz ze wzrostem temperatury, naśladując uprawiane w danym klimacie gatunki owoców.

Profil aromatyczny

Uprawiane w zimnym klimacie:

– owoce zielone – jabłko, gruszka

– owoce cytrusowe – cytryna, limonka

– nuty warzywne – ogórek

ogórek

Uprawiane w klimacie umiarkowanym:

– nuty cytrusowe – wciąż cytryna i limonka

– owoce pestkowe – brzoskwinia

Brzoskwinia

– owoce tropikalne – melon

Melon

Uprawiane w klimacie gorącym:

– owoce tropikalne – brzoskwinia, banan, ananas, mango, figa

Szczep Chardonnay – uprawa w Europie

Chardonnay to szczep powszechnie uprawiany na całym jej terenie. Cieżko wymienić kraj, w którym nie występuje. Jednak są tutaj regiony, gdzie traktuje się go po królewsku.

Francja, Burgundia

Najważniejszym, klasycznym krajem uprawy jest na pewno Francja. Chardonnay jest podstawą win z Burgundii. Dodaje się go też do większości Szampanów.

Winnica Burgundia, Francja szczep Chardonnay

Tutaj szczep ten pokazuje co ma najlepszego do zaoferowania. Często wiąże się to niestety, z nieosiągalnymi dla normalnego człowieka cenami win. Burgundia to region położony we wschodniej części kraju. Uprawia się tu głównie chardonnay i czerwony szczep pinot noir. Mimo to, nie zobaczycie tu jednak jego imienia na etykiecie. Zamiast nazwy szczepu używa się nazwy regionu, dystryktu, wioski a nawet pojedynczej winnicy. Jeśli widzicie na butelce nazwę Bourgogne AC a wino w środku jest białe, będzie to w 99% chardonnay. Jest to najniższa klasyfikacja win, odzwierciedlająca poziom regionalny. Dalej mamy mniejsze regiony. Najważniejsze z nich to:

1) Chablis – tutaj produkuje się wytrawne wina z wysoką kwasowością. Mogą być wręcz odbierane jako cierpkie. Charakteryzują się nutami cytrusowymi i zielonych owoców. Dodatkowo wiele z nich oferuje rozpoznawalny dymny, mineralny charakter.

2) Côte d’Or – to serce regionu. Dzieli się je na dwa mniejsze, z czego jeden – Côte de Beaune – odpowiada za produkcje najlepszych białych win na świecie. Na etykietach musicie szukać nazw wiosek, w których wyhodowano winogrona. Najważniejsze z nich to: Mersault i Puligny-Montrachet. Wina z nich są dobrze zbudowane, a ciało otrzymują przez kontakt z małą beczką, lub resztkami drożdżowego osadu. Są to wina bardzo kompleksowe. Oferują aromaty cytrusów, brzoskwini, czy nawet owoców tropikalnych, dodatkowo wzbogacone o nuty z dębu, przyprawy czy nuty maślane.

3) Mâconnais – najbardziej na południe wysunięty region, jest źródłem dużych ilości win w różnym przedziale cenowym. Są to wina lekkie, owocowe (melon, cytrusy), rzadziej widzące beczkę. Pouilly-Fuissé oferuje wina cięższe, z obecnymi nutami tropikalnymi i charakterem z dębu.

Burgundia, Maconnais uprawa szczep Chardonnay

Wina z nazwą Premier Cru i najwyższą możliwą – Grand Cru – są to wina z pojedynczych, najlepszych winnic w regionie.

Szczep Chardonnay – uprawa na Świecie

Do najważniejszych miejsc uprawy chardonnay na świecie, należy na pewno region Kalifornii w Stanach Zjednoczonych. Można tu znaleźć zarówno ciężkie wersje, z bardzo intensywną obecnością aromatów beczki, lub zupełnie delikatne, lekkie wina.

Regiony Margaret River i Adelaide Hills w Australii, gdzie również powstają wina przy dużej obecności dębowych beczek, ale i lżejsze, owocowe przykłady.

Naturalnie orzeźwiające wina z Malborough w Nowej Zelandii, czy bardzo wysokiej jakości z doliny Casablanca w Chile oraz Mendozy w Argentynie.

Jaki jest najlepszy sposób na poznanie różnic między winami z różnych krajów? Jedyny właściwy – degustacja!

Chardonnay w blendach

Choć najczęściej znajdziecie je w wersji jednoszczepowej, zdarzają się też przypadki mieszania go z innymi szczepami. Robi się tak zazwyczaj, aby obniżyć cenę końcową wina, dodając tańszy komponent. Tak działają najczęściej mieszanki chardonnay – sémillon z Australii, czy chardonnay – chenin blanc z Kalifornii.

Białe wino kieliszek, szczep chardonnay