Najlepsze winnice Luján de Cuyo - logoNajlepsze winnice w Luján de Cuyo 

Kolejnym subregionem winiarskim Mendozy, który udało nam się odwiedzić podczas naszego pobytu jest Luján de Cuyo. Jak wszędzie w Mendozie, tak i tu malbec jest najważniejszą odmianą winorośli, pozwalającą produkować odważne, intensywne wina. Innymi popularnymi ciemnymi jest cabernet sauvignon oraz zyskujący na popularności cabernet franc, czy syrah. Z białych szczepów uprawia się głównie chardonnay, sauvignon blanc oraz torrontés.

Charakterystyka subregionu Luján de Cuyo 

Region Luján de Cuyo leży w dolinie, na południe od samego miasta Mendoza. Jest on domem dla jednych z najbardziej znanych nazwisk argentyńskiego winiarstwa. Należą do nich m.in. Catena Zapata, Bodega Septima, czy Cheval des Andes. Małe miasteczko Luján de Cuyo leży na północnym brzegu rzeki Mendoza. Stąd obszar uprawy winorośli o tej nazwie rozciąga się na południe przez około 30 kilometrów między Andami na zachodzie a wzgórzami Lunlunta na wschodzie.

Klimat Luján de Cuyo 

Położenie na skraju imponującego łańcucha górskiego Andów ma ogromny wpływ na terroir regionu. Gorący i suchy klimat jest tutaj łagodzony przez wysokości nad poziomem morza, średnio wynoszące około 1000 m. Na takich wysokościach winnice w ciągu dnia narażone są na intensywniejsze promieniowanie słoneczne. Dla równowagi zaś wieczorami temperatura znacznie spada, chłodzona przez alpejskie wiatry znad Andów. Taka dobowa zmiana temperatury spowalnia dojrzewanie w ciągu nocy, przez co wydłuża się okres wegetacyjny. Winogrona mogą rozwinąć pełną dojrzałość fenolową bez ryzyka utraty kwasowości. Wina z nich będą bardziej intensywne w barwie, ale też i smaku, pełniejsze i elegantsze.

Cały subregion Luján de Cuyo znajduje się w tzw. deszczowym cieniu Andów, przez co doświadcza niezwykle suchego, prawie pustynnego klimatu. Uprawa winorośli jest tutaj możliwa dzięki nawadnianiu wodą lodowcową, co przez jej częste niedostatki jest ściśle kontrolowane przez władze. W części winnic wciąż używa się nawadniania typu powodziowego, czyli po prostu zalewania wodą całego obszaru uprawy. Taki sposób jest jednak niezwykle niedokładny i powoduje duże straty, na co w tym miejscu nikt nie chce sobie pozwolić. Dlatego nowsze winnice używają nawadniania punktowego, czy też kroplowego, aby uzyskać większą kontrolę zarówno nad wzrostem winorośli, jak i zużyciem wody. 

Luján de Cuyo – gleby 

Bliskość Andów ma również wpływ na gleby w regionie. Są to w większości gleby aluwialne, naniesione przez rzeki w ciągu tysięcy lat. Te skaliste, piaszczyste gleby zawierają niewiele materii organicznej, a ich niska żyzność sprawia, że ​​są idealne do uprawy winorośli. Winorośl bowiem nie lubi żyznych gleb. Poddane lekkiemu stresowi wytwarzają mniej zielonych części i mniejsze jagody, a to pozwala na rozwinięcie bardziej skoncentrowanych smaków. 

DOC Luján de Cuyo 

Region jako pierwszy w Argentynie został oficjalnie uznany za apelację w 1993 roku. Obszar produkcji win z chronioną nazwą pochodzenia obejmuje dzielnice Ciudad, Mayor Drummond, Vistalba, Las Compuertas, Carrodilla, La Puntilla, Chacras de Coria, Perdriel i Agrelo. Dodatkowo obszar ten słynie ze starych krzewów malbeca. Maipu leży bezpośrednio na wschód od Luján de Cuyo, a dolina Uco znajduje się na południu.

W 1989 r., po raz pierwszy od momentu powstania, apelacja zwiększyła liczbę należących do niej winnic do siedmiu. W ten sposób winnice, które obecnie tworzą DOC Luján de Cuyo to: Bressia, Chandon, Lagarde, Luigi Bosca, Mendel, Nieto Senetiner i Norton.

Najlepsze winnice w Luján de Cuyo – Catena Zapata

Jednym z moich największych winiarskich marzeń było odwiedzenie winnicy Catena Zapata. Często znajdująca się na szczycie rankingów najlepszych winnic na świecie, od prawie dwóch lat jest niestety zamknięta na odwiedzających. Pierwotnie za sprawą sytuacji epidemiologicznej, później zaczęto w niej remont. Jednak dzięki zupełnemu zbiegowi okoliczności udało mi się ją odwiedzić. Dodatkowo moja wizyta z degustacją była darmowa i prywatna. 

Catena Zapata – historia winnicy 

Bodegę Catena Zapata założył w 1902 r. włoski imigrant Nicola Catena, a później przekazał ją swojemu synowi Domingo. Nicolás Catena Zapata, był jednym z pierwszych, który wprowadził europejskie i amerykańskie techniki produkcji wina do Argentyny i odegrał kluczową rolę w umieszczeniu na mapie wysokogórskiego Malbeca z Mendozy. Obecnie winnica znana jest z pionierskiej roli w wskrzeszaniu malbeca jako grona zdolnego wyprodukowa wysokogatunkowe wina oraz odkrywaniu ekstremalnych terroirów położonych na dużych wysokościach u podnóża Andów w Mendozie. Ich rodzinną winnicę Adriannę, położoną na wysokości ponad 1500 m n.p.m. nazwano Grand Cru Ameryki Południowej. Wielokrotnie nagradzana przez wszelkiego rodzaju instytucje, z wieloma winami otrzymującymi nawyższe noty na degustacjach. Spokojnie można rzec, że historia Cateny to historia argentyńskiego wina.

Dziś wina Catena Zapata pochodzą z sześciu historycznych winnic: Angélica, La Pirámide, Nicasia, Domingo, Adrianna i Angélica Sur. Każda z winnic należących do rodziny jest podzielona na działki w zależności od składu gleby. Działki te zbierają i winifikują indywidualnie, z myślą o zachowaniu jak najbardziej autentycznej ekspresji owoców. W winnicy zawsze starają się myśleć przyszłościowo. Catena wprowadziła jeden z pierwszych kodeksów zrównoważonego rozwoju do argentyńskiego przemysłu winiarskiego. Ich winnice w większości uprawiają w sposób zrównoważony i ekologiczny, koncentrując się na niższych plonach i większej różnorodności biologicznej.

Catena Zapata – winiarnia 

Ich winiarnia jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych w Argentynie. Uderzająca struktura w kształcie piramidy oparta na architekturze Majów, jest punktem orientacyjnym widocznym z wielu miejsc wokół apelacji. Obecnie winnicę prowadzi Laura, córka Nicolasa i czwarte pokolenie rodziny. To ona założyła Catena Institute of Wine, który koncentruje się na badaniu terroir, zrównoważonym rozwoju i pomagają w dalszym podnoszeniu statusu Mendozy jako światowej klasy regionu winiarskiego.

Z ich najbardziej znanych wina należy wymienić “Malbec Argentino” z niezwykle poszukiwaną w naszym kraju etykietą, metaforycznie prezentującą historię winnicy. Wszystkie super-premium wina ze szczepu malbec z obszaru Gualtallary. Ekscytujące białe wina z winnicy Adrianna „White Bones” i „White Stones” ze szczepu chardonnay. Cabernet sauvignon był dla winnicy charakterystyczną odmianą, szczególnie kiedy zmieszany jest z malbekiem w ich słynnym winie „Nicolás Catena Zapata”. Chociaż winnica uwielbia odnosić się do tradycji, pod ręką Alejandro Vigila i jego zespołu innowacje wciąż z niej wypływają.

Ich wina dostępne są w Polsce. 

 

Luján de Cuyo – Luigi Bosca 

Kolejna winnica, w której zakochałam się już dawno, a której nie dane mi było odwiedzić przez Covid. Założona w 1901 roku przez Leoncio Arizu winnica Luigi Bosca ma długą historię w branży. Na chwilę obecną prowadzi ją trzecie i czwarte pokolenie, co pozwala jej być jedną z nielicznych winnic, która przez dziesięciolecia pozostaje w rękach jej właścicieli, rodziny Arizu. Ze względu na tą długą historię, również uznaje się ich za pionierów argentyńskiego wina jakościowego,

Ich winiarnia to duża biała willa w stylu hiszpańskim, która jest domem dla kilku znanych win z rodzinnej winnicy Bosca. Założona w 1901 r. przez Don Leoncio Arizu, Luigi Bosca była pierwszą winnicą, która uzyskała status DOC dla regionu winiarskiego Lujan de Cuyo w 1989 r. Moment ten był krytycznym w historii Mendozy, ale zapoczątkował postrzeganie Lujan jako „krainy malbeka”.

Wycieczka po ich winnicy, kiedy jest już dostępna, prezentuje nowoczesne podejście do produkcji wina i kończy się oczywiście w sali degustacyjnej. A dzięki 12 rodzajom win z różnych linii jest spora możliwość wyboru. Należą do nich różne linie Finca La Linda, Luigi Bosca, Gala i Finca Los Nobles.

Ich wina dostępne są w większości krajów świata, również w Polsce.

Bodega Norton 

Znajdująca się u podnóża pasma górskiego Andów w Luján de Cuyo w Mendozie, Bodega Norton posiada 5 własnych winnic na tym uprzywilejowanym obszarze. Jej wina, nagradzane lokalnie i na arenie międzynarodowej, są obecne w ponad 60 krajach na całym świecie.

Dzięki ponad 123-letniemu doświadczeniu Bodegę Norton uznawaje się za światowej klasy awangardową winnicę ze względu na jakość win zarówno tych spokojnych, jak i musujących. Założona w 1985 roku przez angielskiego inżyniera Edmunda J.P. Nortona, który wprowadził pierwsze winorośle importowane z Francji, dając początek pierwszej w tym czasie winnicy na południe od rzeki Mendoza, w Luján de Cuyo.

Od 1991 roku miejsce prowadzi Michaela Halstrick, zachowując prawdziwego ducha rodzinny i przedsiębiorcze zacięcie. Zespołem winiarskim kieruje David Bonomi, uznany za jednego z 10 najlepszych winiarzy w Ameryce Południowej przez angielski magazyn Decanter.

Najlepsze winnice w Luján de Cuyo – Matias Riccitelli 

Matias Riccitelli urodził się w Cafayate w Salta, małej wiosce na północy Argentyny, miejscu. W Mendozie studiował winiarstwo, a kilka lat później został winiarzem w jednej z najbardziej prestiżowych winnic w Argentynie. W końcu postanowił połączyć swoje doświadczenia z naukami Jorge Riccitelli (jego ojca i mentora) i założył Riccitelli Wines w 2009 roku .

Winiarnia znajduje się w Las Compuertas na wysokości około 1100 m n.p.m. Jest to najwyższy obszar Lujan de Cuyo. To tutaj mają posadzone 20 hektarów nieszczepionych starych winnic (na oryginalnych korzeniach). Współpracują również z mniejszymi hodowcami, którzy posiadają swoje ziemie u podnóży Andów, w miejscach takich jak Gualtallary, Chacayes, Altamira i La Carrera. Winogrona zbiera się ręcznie, następnie fermentuje w małych betonowych kadziach. W ich winach chcą pokazać jak najlepszą ekspresję terroir, zachowując najwyższą czystość i delikatność.

Na miejscu można odwiedzić winiarnie, pospacerować wśród krzewów winorośli oraz wybrać spomiędzy kilku rodzajów degustacji. W zależności od naszego poziomu zainteresowania, oferują nam wina młode, starzone w beczkach, tylko ze szczepu malbec oraz inne.

Clos De Chacras 

Ta butikowa winiarnia, zlokalizowaną w Chacras de Coria, w prowincji Mendoza, oferuje różnego rodzaju doświadczenia odwiedzającym. Oprócz zwiedzania bodegi i degustacji ich win, są to również opcje lunchu i kolacji w ich restauracji. Menu łączy w sobie śródziemnomorskie i regionalne style kuchni przyrządzane z wysokiej jakości sezonowych składników. Warto wybrać się na spokojny wieczór z kieliszkiem wina i dobrym jedzeniem. W przypadku zwiedzania zarówno winnicy Clos de Chacras, jak i restauracji najlepiej dokonać wcześniejszej rezerwacji.

Historia rozpoczyna się w 1883 roku, kiedy do Argentyny przybył Bautista Geronimo Gargantini ze szwajcarskiego kantonu Ticino. Ich winiarnię wybudowaną w 1921 roku odrestaurowano z zachowaniem oryginalnego stylu. Jednak zmieniono infrastrukturę produkcyjną, którą wyposażono w najnowocześniejszą technologię, aby zagwarantować produkcję win z najwyższej półki. Ich wina wielokrotnie degustowane przez zagranicznych i argentyńskich ekspertów, są cenione za jakość i styl.

Dla miłośników win musujących – Bodega Chandon

Nowoczesna Bodega, która zachęca odwiedzających oferując rozpoznawalne na całym świecie wina musujące. Ten francuski dom szampański,pojawił się w Argentynie jako jeden z pierwszych inwestorów zagranicznych. Po wizycie w regionie w latach 50 zdali sobie sprawę z ogromnego potencjału regionu w zakresie produkcji win musujących. A jako że są marką rozpoznawalną i jedną z najważniejszych na świecie, ich inwestycja przyciągnęła powódź innych inwestorów. To właśnie im przypisuje się wywołanie boomu zagranicznego zainteresowania regionem. Firma rozpoczęła swoją działalność w Argentynie w 1959 roku. Od tego czasu Chandon rozwija się, przenoszą co mniej oczekiwanych krajów, rozpowszechniając swój styl na całym świecie dzięki winnicom w Brazylii, Stanach Zjednoczonych, Australii, Chinach i Indiach

Ich winiarnia znajduje się godzinę drogi na południe od miasta Mendoza, pośrodku winnicy Alto Agrelo. Pokazują odwiedzającym różne metody produkcji wina musującego – zarówno ręcznie robione wina musujące (metoda szampańska lub tradycyjna), jak i te wytwarzane w większych zbiornikach (metoda charmata). Udostępniają też ich stylowe wnętrza oraz niesamowicie piękne ogrody. Wszystko to dopełnione różnymi degustacjami ich win. 

Dla wszystkich foodiest: ich atrakcyjna restauracja L’ Orangerie oferuje wspaniały lunch z winem musującym. Na miejscu jest również Bistró Chandon, gdzie szef kuchni osobiście wyjaśni, podstawy winepairingu z przygotowanym 4-daniowym menu, zaprojektowanym tak, aby towarzyszyć każdemu z 3 wybranych win musujących. Chcesz zjeść na łonie natury? Możesz zdecydować się na piknik w ogrodach, gdzie oprócz win będziesz miał do dyspozycji duży zapas przekąsek. 

Bardzo miłe miejsce na popołudniowy relaks. 

Dodaj komentarz