Wino Biodynamiczne – Odkryj Tajemnice Zrównoważonego Winiarstwa

W tych czasach drastycznych zmian klimatycznych, czy w nie wierzymy czy nie, globalnego ocieplenia i ogólnego chaosu meteorologicznego, wszyscy staramy się żyć trochę bardziej w zgodzie z przyrodą. Produkty ekologiczne stają się popularniejsze, robimy zakupy z torbami wielokrotnego użytku, segregujemy odpady i przetwarzamy trochę więcej niż kiedyś.

Zrównoważony rozwój – to hasło pojawia się coraz częściej w naszym otoczeniu, a praktyki z nim związane stają się bardziej powszechne w świecie rolnictwa. O winach naturalnych i ekologicznych jeszcze będzie. Dziś zajmiemy się niezwykle interesującym, choć odrobinę magicznym ruchem biodynamicznym. 

Wino biodynamiczne - na winnicy

Czym Jest Wino Biodynamiczne?

Według Stowarzyszenia Biodynamicznego Rolnictwa i Ogrodnictwa pod nazwą biodynamiczne kryje się „duchowo-etyczno-ekologiczne podejście do rolnictwa, ogrodnictwa, produkcji żywności i żywienia”. Wykorzystuje się w nim zestaw praktyk rolniczych, które postrzegają gospodarstwo lub winnicę jako jeden solidny organizm.

Funkcjonuje on tak, aby stworzyć samowystarczalny ekosystem. Do jego utrzymania wykorzystywane są naturalne materiały, gleby i komposty. Nawozy chemiczne i pestycydy są zabronione. W takiej winnicy żyją różne zwierzęta, od kaczek, przez konie, tworząc bogate, żyzne środowisko do wzrostu winorośli. Wykorzystuje się ich również jako naturalnych pomocników przy zwalczaniu szkodników. Rolnictwo biodynamiczne skupia się przede wszystkim na tym by nie niszczyć, a nawet więcej, aby pozostawić ziemię w lepszym stanie dla przyszłych pokoleń.

Niektóre z tych praktyk są udowodnione naukowo (praktyki organiczne), ale wiele tych stricte biodynamicznych jest już trudniejsze do naukowego udowodnienia. „Część społeczności naukowej przygląda się metodzie [biodynamicznej] ze sceptycyzmem i określa ją jako dogmatyczną” – piszą autorzy badania z 2009 r. w Journal of Renewable Agriculture and Food Systems.

Dodatkowym utrudnieniem jest wyizolowanie cech biodynamicznych spośród innych, co utrudnia badanie ich wpływu na plony. Na całym świecie istnieje ponad 700 producentów, którzy wytwarzają biodynamiczne wino. Demeter jest zaś bodajże najbardziej wpływowym stowarzyszeniem certyfikującym produkty biodynamiczne. Nie są to tylko wina, ale też żywność, kosmetyki, ubrania, a nawet restauracje.

Biodynamika - logo Demeter

Rolnictwo Biodynamiczne –  Jak To Się Zaczęło?

Zaczęło się od austriackiego filozofa Rudolfa Steinera na początku lat dwudziestych XX wieku. Wynika z tego, że biodynamika wyprzedziła ruch organiczny. Ten filozof i reformator społeczny propagował również stosowanie praktyk rolniczych opartych na kalendarzu księżycowym i wpływach astrologicznych.

To właśnie je uznaje się dzisiaj za tą bardziej kontrowersyjną stronę rolnictwa biodynamicznego. Steiner wierzył, że życie na ziemi jak i rolnictwo ściśle powiązane są z jej ruchami oraz wpływami innych planet. Inna osoba –  Maria Thun była autorytetem w dziedzinie biodynamiki i poświęciła swoje życie stosowaniu i badaniom nad antropozoficzną filozofią Steinera.

Wino biodynamiczne - winnica

Jak Zrobić Wino Biodynamiczne?

Oczywiście winogrona muszą pochodzić z winnicy podążającej za zasadami biodynamiki. W skrócie – traktowanie jej jako samowystarczalnego ekosystemu, eliminacja stosowania chemikaliów oraz wykorzystywanie naturalnych materiałów i kompostów. Kolejną integralną częścią procesu jest podążanie za kalendarzem biodynamicznym.

Coś o czym pewnie niewielu z nas słyszało, ale każda babcia mieszkająca na wsi znała. Czasami wszystkie praktyki rolnicze, od przycinania po zbiory, są kontrolowane przez ten właśnie kalendarz. Dzieli on wszystkie zadania związane z rolnictwem na cztery rodzaje: dni korzeni, dni kwiatów, dni owoców i liści. Z każdym z nich wiążą się pewne zadania do wykonania. Odzwierciedlają one  cztery klasyczne elementy naszej planety (brzmi trochę magicznie i jak dotąd naukowo nie udowodniono ich zasadności).

I tak dni owocowe służą do zbierania, dni liści do podlewania, dni korzeni do przycinania, a w dni kwiatowe winnica zostaje pozostawiona sama sobie, bez żadnej ingerencji z naszej strony.

O krowim Rogu Na Winnicy

Nie mogąc używać żadnych chemicznych preparatów, rolnictwo biodynamiczne wymaga specyficznego kompostu. Jeden jest znany jako obornik z krowich rogów lub preparat 500. O co chodzi? Rogi krowie nadziewa się kompostem z obornika i zakopuje w ziemi na całą zimę. Po wykopaniu ich na wiosnę, materiał z nich jest rozprowadzany po winnicy.

Dlaczego konkretnie używa się krowiego rogu, nigdy na przykład byczego, nie znalazłam informacji. Dlaczego zakopuje się go w ziemi na całą zimę? Również nie do końca wiadomo. Wiadomo jednak, że rogi stają się coraz droższe i czasami winnice sprowadzają je aż z Indii. Według serwisu Biodynamice Services, preparat 500 jest „niezbędny”. Strona nazywa go „potężnym narzędziem do kształtowania gleby”.

Ponadto „stymuluje on aktywność mikrobiologiczną gleby”, reguluje pH, stymuluje kiełkowanie nasion i rozpuszcza minerały. Inne preparaty kompostowe, już nie tak barwne, obejmują krwawnik pospolity, rumianek i pokrzywę.

Wino biodynamiczne - krowi róg

Wino Biodynamiczne a Wino Ekologiczne

Wino biodynamiczne wchodzi w skład większej kategorii jaką są wina ekologiczne. Jest jednak pojęciem węższym. Są podobne w tym sensie, że przy obu praktykach nie używa się chemikaliów. Jednak rolnictwo biodynamiczne bierze jeszcze pod uwagę inne czynniki, takie jak kalendarz księżycowy i astrologia.

Wino ekologiczne powstaje z ekologicznych winogron. Pojęcie biodynamiki bardziej odnosi się do rolnictwa niż samego wina. To bowiem powstaje na winnicy, która jest traktowana jako samowystarczalny ekosystem, zawierający​​inne rośliny, owady, zwierzęta – nie tylko winogrona.

Czy Takie Wino Smakuje Inaczej?

Odpowiadając ogólnie na to pytanie, odpowiedź brzmi: nie. Jest prawie niemożliwe, aby skosztować wina na ślepo i wywnioskować, czy zastosowano przy jego produkcji praktyki biodynamiczne. Wielu winiarzy, którzy uprawiają biodynamicznie, uprawia również owoce ekologiczne.

To w połączeniu z brakiem pestycydów i wdrażaniem praktyk rolniczych zgodnych z naturą (biodynamika) sprawia, że ​​wina te mogą mieć wyższą jakość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top