Prosecco Freixenet – Klasyczny Smak Włoskiego Wina Musującego

Freixenet Prosecco to białe, wytrawne, włoskie wino musujące. W odróżnienia od na przykład Szampana, powstaje ono przy użyciu metody zbiornikowej, zwanej również metodą Charmata. Uznawana za mniej szlachetną, daje wina mniej kompleksowe, z niższą kwasowością, bardzo owocowe i łatwiejsze do picia.

Tutaj dodatkowo wzrok przyciąga piękna, stylizowana na kryształową butelka. Co do nazwy. Pochodząca z języka katalońskiego, nie jest najprostsza do wypowiedzenia. Ja osobiście słyszałam już tak wiele jej form, że może po prostu napiszę Wam tutaj fonetycznie, jak powinno się ją wymawiać, Freixenet – freżene. Pochodzi ona od winnicy La Freixeneda (po katalońsku “jesionowy zagajnik”).

Wino Musujące Prosecco

Prosecco białe powstaje głównie ze szczepu glera (musi być go w butelce co najmniej 85% aby wino zostało zakwalifikowane jako Prosecco). Najbardziej znanym regionem produkcji jest Veneto, czyli Wenecja Euganejska, znajdująca się w północnych Włoszech. Jest to zazwyczaj wino lekkie i delikatne, z wyczuwalnymi nutami zielonych jabłek, cytrusów i kwiatów, ale często również owoców pestkowych.

Historia Firmy Freixenet

Historia tej hiszpańskiej, a dokładniej katalońskiej firmy rozpoczyna się w roku 1861. Wtedy to Francesc Sala Ferrés zaczął produkować i eksportować wina do Ameryki. W 1911 roku podjęto decyzję, aby zacząć wytwarzać wina metodą tradycyjną, czyli tą samą, którą produkuje się szampany. Niedługo później, bo w roku 1914 wydano na rynek pierwsze wino musujące pod nazwą Freixenet.

Po licznych zawirowaniach historycznych, dopiero w latach 80 XX wieku, marka zostaje światowym liderem win musujących produkowanych metodą tradycyjną. Kiedy w 2018 roku łączy swoje siły z gigantem, firmą Henkell i Freixenet, udaje im się stworzyć wiodącą na świecie grupę win musujących.

Prosecco Freixenet

Włochy
Veneto
DOC Prosecco
lera

Styl: białe, wytrawne

11%

Wino od wielkiego hiszpańskiego producenta, możemy bezpiecznie powiedzieć, że trzyma fason. Jest tu wszystko czego można od Prosecco wymagać.
Kolor: jasnożółty, gęste bąbelki.
Nos: Na pierwszy oddech wysuwają się aromaty owoców cytrusowych, zielonego jabłka, jest odrobina białych kwiatów i lekka nuta mineralna.
Smak: Wytrawne, z lekko wyczuwalną słodyczą resztkową, dość wysoka jak na Prosecco kwasowość. Orzeźwiające, jabłkowo-cytrusowe z odrobiną brzoskwini, melona i szczyptą miodu w końcówce. Pije się je niezwykle przyjemnie. Finisz niezbyt długi, łagodny. Jak dla mnie pozytywne zaskoczenie.
Wino to jest czasami dostępne zarówno w Biedronce jak i Lidlu, do tego można je znaleźć w prawie każdym sklepie z alkoholem.
Podawać mocno schłodzone.
Idealne jako aperitif, sprawdzi się do ryb, owoców morza, sushi, słonych przekąsek, sałatek.
Cena: od 25 do 60 zł w zależności od sklepu
Ocena: dobre minus

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top