Mogen David – Amerykańskie, Słodkie, Czerwone Wino

Mogen David to kolejne niezwykle popularne w naszym kraju wino. Dlaczego tak jest? Ciężko mi powiedzieć, bo wino to zupełnie niczym się nie wyróżnia z tłumu. Słodkie jak ulepek, w zasadzie bez kwasowości żeby ten cukier zbalansować, często aromatyzowane i produkowane ze słabej jakości winogron. Jednak kiedy tylko idę w odwiedziny do babci, czy cioci, zawsze ląduje na stole właśnie ono. Dostępne prawie w każdym sklepie – od Żabki, przez Biedronkę, aż po stację benzynową. 

Jak więc smakuje i co kryje się w butelce wina Mogen David? 

Mogen David – o Winie 

Jak śmiało twierdzi producent – jest to wino inne niż wszystkie. Nie spieszy jednak z wyjaśnieniem co je wyróżnia. Na rynku dostępne są wina czerwone, słodkie i półsłodkie, pojawiło się też coś białego oraz różowego, ale nie miałam jeszcze przyjemności. 

Szukając o nim informacji, dowiadujemy się, że Mogen David jest winem produkowanym we wschodniej części USA, a dokładniej nad jeziorem Erie w Westfield w stanie Nowy Jork.

Co warto wspomnieć. Wina Mogen David to wina koszerne. Całe wyjaśnienie pojęcia koszerności w winie znajdziecie w artykule z odnośnika, opisującym wina izraelskie. 

Mogen David Concord

Mogen David ConcordKolor: czerwone

Typ: półsłodkie 

Szczep: concord

Kraj: USA

Region: Stan Nowy Jork 

Mamy tu słodkie, deserowe, czerwone wino, wyprodukowane  z winogron odmiany concord. W kolorze rubinowe, a w smaku przede wszystkim słodkie. Dżem truskawkowy, ugotowane owoce i niewiele poza tym. Odmiana concord uznaje się, że daje wina dość słabe jakościowo, więc nie spodziewałam się wiele i też żadnego zaskoczenia tutaj nie przeżyłam. 

Jeśli już musicie, podawać dość mocno schłodzone. Pomoże to odrobinę złagodzić wysoki cukier. 

Wino i jedzenieNa jednej stronie znalazłam informację, że wino „wspaniale komponuje się z potrawami mięsnymi, zwłaszcza wołowiną” i powiem szczerze, że nawet nie umiem sobie wyobrazić gorszego pairingu. Wino jest typowo deserowe, więc też do deserów będzie pasować – jakieś owocowe ciasta, może torcik czarny las. Ewentualnie do picia solo lub już po jedzeniu. Samo w sobie jest już wystarczającą dawką cukru. 

Cena: w granicach 25-35 zł

Ocena: mierny plus 

Mogen David Pomegranate

Mogen David PomegranateKolor: czerwone

Typ: słodkie 

Szczep: ?

Kraj: USA

Region: Stan Nowy Jork 

I tutaj wchodzimy w sferę win aromatyzowanych, których z reguły bardzo rzadko dotykam. Tak jak picie kolorowych napojów gazowanych może nam jakąś przyjemność sprawiać, tak jednak jesteśmy świadomi tego, że to sztuczna przyjemność. I tutaj podobnie, musimy, a raczej powinniśmy wziąć pod uwagę jak sztuczne takie wina aromatyzowane są. 

I jeśli wino poprzednie było już niesamowicie słodkie, jakimś sposobem tutaj tego cukru jest jeszcze więcej. W zasadzie nie czujemy już nic poza tym. W kolorze lekkiej czerwieni, a w smaku możemy próbować się doszukać jakichś czerwonych owoców, ale w zasadzie czuć jedynie aromat granatu. Jest słodko i kompotowo. Z winem niewiele mamy tu wspólnego. Czy może smakować? Jasne, jeśli lubimy cukier, tutaj jest go naprawdę sporo. Myślę że nadaje się również dla miłośników słodkich kolorowych drinków. 

Wino i jedzenieRównież podawać dość mocno schłodzone. 

Do picia samo i oczywiście jako wino deserów.

Cena: w granicach 25-35 zł

Ocena: mierny 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top