Cava Vilarnau – o winnicy

Cava Vilarnau to mała winiarnia, niedaleko Barcelony. Warto wspomnieć, że rodzina Vilarnau osiedliła się w Penedés już w XII wieku. Przez wielu lat uprawiali tam winogrona, aż w końcu w 1949 roku powstała pierwsza cava oznaczona etykietą Vilarnau. Od tego momentu nazwa ta kojarzy się z dobrymi winami musującymi, produkowanymi metodą tradycyjną, dostępnymi w bardzo przystępnej cenie. Od 1982 roku Vilarnau jest częścią rodziny winnic González Byass.

Zobacz także: Wina musujące metoda tradycyjna – Cava, Szampan

Położenie

Posiadłość „Can Petit i les Planes de Vilarnau” zajmuje 20 hektarów w samym sercu krainy cavy – Pendés. Rozciągają się stąd wspaniałe widoki na góry Montserrat, a Morze Śródziemne oddalone jest o zaledwie 30 kilometrów. Wysokość nad poziomem morza (250 m n.p.m), klimat i gleby (pochodzenia aluwialnego, utworzone z warstw wapieni i gliny) sprawiają, że to piękne miejsce doskonale nadaje się do uprawy winorośli.

Jakie winogrona uprawiają? Chardonnay i Pinot Noir (podstawa ich win) i oczywiście Macabeo i Xarel·lo. Najlepszy aspekt, dużo słonecznych godzin, morskie bryzy doskonale wentylujące krzewy, zapewniają rok w rok idealnie dojrzałe grona. Zbiór odbywa się w nocy, aby winogrona dotarły na winnicę chłodne i wciąż świeże.

Cava Vilarnau – w trosce o środowisko

Obecnie wiele winnic stara się zminimalizować swój negatywny wpływ na środowisko. Bardzo się cieszę, że Vilarnau jest jedną z nich. Bardzo się starają, aby zrobić jak najlepsze wino musujące przy jak najmniejszym wpływie na środowisko. Uwielbiam ich motto: „Im lepiej traktujemy ziemię i środowisko, tym lepsze będą owoce z winorośli, a tym samym lepsze będzie nasze wino musujące”.

Co robią aby to osiągnąć?

W regionie byli pionierami w obliczaniu śladu węglowego zarówno dla komercyjnej strony biznesu, jak i dla samego produktu. Próbują zmniejszyć emisję CO2 poprzez:

  • monitorowanie zużycia energii (np. zainstalowanie kotła na biomasę zmniejszającego zużycie paliw kopalnych)
  • gospodarka wodna (nawadnianie wodą z jeziora – jezioro zaś zawiera wodę deszczową zbieraną z dachu winiarni)
  • redukcja odpadów (segregacja, ponowne wykorzystanie, recykling odpadów i nie tylko)

I tak, mają certyfikat ekologicznej uprawy winorośli wydany przez Katalońską Radę Rolnictwa Ekologicznego!

Cava Vilarnau – co w ofercie

W ofercie znajdziemy całkiem spory wybór win, od podstawowych non vintage, dostępnych w Polsce w wielu miejscach, po całkiem ekskluzywne i niestety jeszcze u nas nie dostępne wina rocznikowe, w wersjach Reserva czy Gran Reserva. Mnie dane było spróbować w zasadzie wszystkich win, które produkują. Czasami miło mieć znajomości w różnych miejscach.

Zobacz także: Wina na Sylwestra – Cava Vilarnau dostępna w Polsce.

Brut Reserva Rosé Delicat Organic

Wino jest zrobione z 85% garnatxa i 15% pinot noir, leżakowało ponad 15 miesięcy w butelce.

W kolorze jasnoróżowa, całkiem intensywna i aromatyczna. Nos, mamy trochę kwiatów – fiołki i róże oraz dojrzałe czerwone owoce: truskawka, poziomka, żurawina. Spora kwasowość, potęgująca odczucie świeżości, średnie ciało. Wino jest miękkie i kremowe, trochę jogurtowe w odczuciu. Bardzo eleganckie, sprawdzi się idealne jako przystawka. Ja totalnie jestem fanką różowych bąbli i paruje je z ciężkimi daniami, wykorzystując ich uniwersalność i niezwykłą łatwość w oczyszczaniu naszej palety z tłuszczu z dania. 

Temperatura podania to około  6-8’C.

Cava Vilarnau - Reserva

Brut Nature Vintage

50% macabeo, 35% parellada, 15% chardonnay, które dojrzewały ponad 24 miesiące w butelce.

W tej cavie producent stara się osiągnąć równowagę między trzema rodzajami aromatów. Aromaty pierwszorzędowe, które pochodzą z owoców (winogron) i zapewniają nuty owocowe i kwiatowe, wzbogacone tymi które pochodzą z drugiej fermentacji wewnątrz butelki i przywodzą na myśl zapachy drożdżowe: pieczywo, biszkopty, chałka i inne wypieki. Wreszcie trzeciorzędowe – te które rozwijają się podczas starzenia: tosty, orzechy, suszone owoce, czy miód.

Przyznam, że ta Cava jest moją ulubioną. Intensywna, idealnie zbalansowana, z pełnym ciałem i rześką kwasowością. Piękne, długoutrzymujące się, ale nie agresywne bąbelki. Spokojnie można podać na specjalną okazję, ale nie ma na co czekać. Ja mogę pić ją nawet codziennie. Dobrze komponuje się z białym mięsem, drobiem i rybami w kremowym sosie, a także potrawami z grzybami.

Podawać w temperaturze 6-8ºC.

Cava Vilarnau - Gran Reserva

Gran Reserva Vintage

35% macabeo, 30% parellada, 30% xarel·lo, 5% pinot noir, które leżakowały ponad 36 miesięcy w butelce. Tutaj już rządzą aromaty drugo i trzeciorzędowe. To te, które pojawiają się po długim okresie leżakowania w wyniku autolizy (rozpadu) obumarłych komórek drożdży, ale też te z dojrzewania w butelce. Wciąż jednak można wyczuć owoce, żywą kwasowość i przyjemne, drobne bąbelki.

Wino to zdobyło Złoty Medal na Mistrzostwach Świata Szampanów i Wina Musującego w 2015 roku.

Podawać w temperaturze 6-8 ° C.

 

Dodaj komentarz