Duca di Saragnano Chianti DOCG – Włoskie Chianti z Biedronki

Dzisiaj oceniam kolejne wino z marketu – tym razem padło na dość popularne Chianti z Biedronki – Duca di Saragnano Chianti DOCG. Chianti to czerwone wino produkowane w regionie Chianti we włoskiej Toskanii. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Chianti, położonej na południe od Florencji. Region leży u podnóży Apeninów, pomiędzy miastami Piza, Florencja i Sienna.

Produkuje się tam wino od co najmniej XII wieku. Sam region jest wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO i jest domem dla jednych z najbardziej oszałamiających architektów i artystów na świecie.

Historia Wina W Regionie Chianti

Wino powstaje tutaj z mieszanki winogron, w skład której wchodzi szczep sangiovese. Sangiovese dominuje uprawę, często miesza się go z innymi ciemnymi szczepami, zarówno francuskimi jak i włoskimi. Wina niższej jakości produkuje się z gron zbieranych z całego regionu.

Historia wina w tym rejonie sięga XII wieku. Po raz pierwszy zostało wyprodukowane przez mnichów z klasztoru Santa Maria di Carmignano, którzy używali go jako sposobu na zebranie funduszy dla swojego klasztoru. Produkcja wina była kontynuowana nawet po zamknięciu klasztoru w 1784 roku. Początkowo wino było głównie spożywane lokalnie, a nie eksportowane poza granice Włoch.

Słowo „chianti” pochodzi od starego słowa dialektalnego oznaczającego „żywy”.

Szczep Sangiovese

Sangiovese to czerwone winogrono, które dobrze rośnie w gorącym klimacie i daje wina o wysokim poziomie tanin i głębokim kolorze. Sangiovese jest używane do produkcji dwóch bardzo ważnych czerwonych win włoskich: Chianti i Brunello di Montalcino.

Chianti to czerwone wino, o głębokim kolorze i ziemistym smaku. Czasami jest starzone w dębowych beczkach, aby nadać mu gładkie wykończenie i dodatkową złożoność.

O Chianti Classico DOCG

Jakość Chianti Classico jest tak wyjątkowa, że przyznano jej odrębne oznaczenie DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Jest to najbardziej klasyczny, najstarszy teren uprawy sangiovese w Toskanii. Ze względu na wysokość, winogrona dojrzewają tu wolniej niż w podstawowym Chianti, dając wina o wyższej kwasowości i bardziej złożonych aromatach.

Chianti Classico DOCG musi byś starzone minimum 12 miesięcy zanim trafi na rynek, Chianti Classico Riserva DOCG – 24 miesiące, z czego 3 w butelce. Według prawa Chianti Classico musi zawierać 80- 100% Sangiovese i do 20% canaiolo, colorino, cabernet sauvignon, lub merlot.

Chianti z Biedronki – Duca di Saragnano Chianti DOCG

Chianti BiedronkaTo biedronkowe, podstawowe Chianti szczyci się apelacją DOCG, czyli jedną z najwyższych w regionie. Na etykiecie widzimy również kilka nagród winu przyznanych.

Co więc w butelce?
Dość intensywnie purpurowe, czerwone, młode wino. Mamy w nim sporo mocnych wiśniowych akcentów, jagody, szczyptę fiołków.

Wytrawne, świeże, z dobrą kwasowością. Próbowałam znaleźć z jakich dokładnie zrobione jest winogron, ale niestety nie udało mi się. Taniny wyczuwalne, ale dość miękkie. Przyjemne wino na codzień, nie wymaga kontemplacji, ale pije się je łatwo.

Idealnie pasować będzie do dań z sosem pomidorowym – makarony, pizza, a także czerwonych mięs i twardych serów.

Cena: poniżej 20 zł

Ocena: dobre

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top