Mogen David – Amerykańskie, Słodkie, Czerwone Wino
Mogen David to kolejne niezwykle popularne w naszym kraju wino. Dlaczego tak jest? Ciężko mi powiedzieć, bo wino to zupełnie niczym się nie wyróżnia z tłumu. Słodkie jak ulepek, w zasadzie bez kwasowości żeby ten cukier zbalansować, często aromatyzowane i produkowane ze słabej jakości winogron. Jednak kiedy tylko idę w odwiedziny do babci, czy cioci, zawsze ląduje na stole właśnie ono. Dostępne prawie w każdym sklepie – od Żabki, przez Biedronkę, aż po stację benzynową.
Jak więc smakuje i co kryje się w butelce wina Mogen David?
Mogen David – o Winie
Jak śmiało twierdzi producent – jest to wino inne niż wszystkie. Nie spieszy jednak z wyjaśnieniem co je wyróżnia. Na rynku dostępne są wina czerwone, słodkie i półsłodkie, pojawiło się też coś białego oraz różowego, ale nie miałam jeszcze przyjemności.
Szukając o nim informacji, dowiadujemy się, że Mogen David jest winem produkowanym we wschodniej części USA, a dokładniej nad jeziorem Erie w Westfield w stanie Nowy Jork.
Co warto wspomnieć. Wina Mogen David to wina koszerne. Całe wyjaśnienie pojęcia koszerności w winie znajdziecie w artykule z odnośnika, opisującym wina izraelskie.
Mogen David Concord
Typ: półsłodkie
Szczep: concord
Kraj: USA
Region: Stan Nowy Jork
Mamy tu słodkie, deserowe, czerwone wino, wyprodukowane z winogron odmiany concord. W kolorze rubinowe, a w smaku przede wszystkim słodkie. Dżem truskawkowy, ugotowane owoce i niewiele poza tym. Odmiana concord uznaje się, że daje wina dość słabe jakościowo, więc nie spodziewałam się wiele i też żadnego zaskoczenia tutaj nie przeżyłam.
Jeśli już musicie, podawać dość mocno schłodzone. Pomoże to odrobinę złagodzić wysoki cukier.
Na jednej stronie znalazłam informację, że wino „wspaniale komponuje się z potrawami mięsnymi, zwłaszcza wołowiną” i powiem szczerze, że nawet nie umiem sobie wyobrazić gorszego pairingu. Wino jest typowo deserowe, więc też do deserów będzie pasować – jakieś owocowe ciasta, może torcik czarny las. Ewentualnie do picia solo lub już po jedzeniu. Samo w sobie jest już wystarczającą dawką cukru.
Cena: w granicach 25-35 zł
Ocena: mierny plus
- Poznaj Wino: Loios Alentejo 2021 Portugalia z Biedronki
Mogen David Pomegranate
Typ: słodkie
Szczep: ?
Kraj: USA
Region: Stan Nowy Jork
I tutaj wchodzimy w sferę win aromatyzowanych, których z reguły bardzo rzadko dotykam. Tak jak picie kolorowych napojów gazowanych może nam jakąś przyjemność sprawiać, tak jednak jesteśmy świadomi tego, że to sztuczna przyjemność. I tutaj podobnie, musimy, a raczej powinniśmy wziąć pod uwagę jak sztuczne takie wina aromatyzowane są.
I jeśli wino poprzednie było już niesamowicie słodkie, jakimś sposobem tutaj tego cukru jest jeszcze więcej. W zasadzie nie czujemy już nic poza tym. W kolorze lekkiej czerwieni, a w smaku możemy próbować się doszukać jakichś czerwonych owoców, ale w zasadzie czuć jedynie aromat granatu. Jest słodko i kompotowo. Z winem niewiele mamy tu wspólnego. Czy może smakować? Jasne, jeśli lubimy cukier, tutaj jest go naprawdę sporo. Myślę że nadaje się również dla miłośników słodkich kolorowych drinków.
Również podawać dość mocno schłodzone.
Do picia samo i oczywiście jako wino deserów.
Cena: w granicach 25-35 zł
Ocena: mierny