Składniki wina - co w naszym winie

Składniki wina  – z czego składa się nasze wino 

Jakie składniki znajdują się w naszym winie? Wydawałoby się, że w butelce naszego ulubionego trunku nie znajdziemy nic zaskakującego. W końcu wino to przecież sfermentowany moszcz z winogron. Jeśli pozostawimy pojemnik pełen winogron samemu sobie, z upływem czasu, naturalnie otrzymamy z niego wino. Drożdże znajdujące się bowiem na skórkach tych winogron rozpoczną fermentację cukrów w nich zawartych. Wynikiem czego otrzymamy alkohol, czyli nasze upragnione wino. Tak powstawało ono przecież już wiele wieków temu.

W dzisiejszych czasach jednak tylko niewielu winiarzy produkuje wina w tak prosty sposób. I chociaż rynek win “naturalnych” wychodzi z długiego zapomnienia, wciąż główni producenci dodają do swoich win całkiem sporo składników, które mają na celu zwiększenie kontroli nad całym procesem, poprawienie ich walorów estetycznych jak i smakowych. Jakie składniki możecie znaleźć w swojej butelce? Jest ich całkiem sporo bo ponad 70 substancji jest dopuszczone do użytku w przemyśle winiarskim. O większości jednak nie znajdziemy żadnej informacji na etykiecie, bo winnice nie muszą ich tam umieszczać. Ba, mówiąc więcej, w niektórych krajach nawet nie mogą tego robić! Przedstawię wam te najbardziej popularne dodatki, z którymi podczas waszej przygody będziecie spotykać się najczęściej. 

Składniki wina – węglan wapnia

Węglanu wapnia używa się do odkwaszenia wina. Jeśli grona miały problem z dojrzeniem (rok był mało słoneczny, okres wegetacyjny został skrócony), w końcowym winie może pojawić się zbyt wiele niechcianej kwasowości. Najczęściej węglan wapnia dodaje się przed rozpoczęciem lub zaraz na początku fermentacji, żeby nie wpłynął na aromaty w winie. 

Smaki

Jak winiarz dodaje smaki do wina? Od lat korzysta się z beczek dębowych, żeby dodać winu subtelne nuty drewna – posmak wanilii, czy przypraw. Cały proces charakteryzuje się tym, że jest jednak dość drogi. Nowe beczki kosztują kilkaset dolarów, stare trochę mniej, ale też nie można ich używać w nieskończoność. Dlatego w większości tylko droższe wina produkowane są w kontakcie z beczką. Do tych tańszych dodaje się dębowe płatki, proszek lub po prostu esencje zastępujące ten czaso- i kosztochłonny proces. 

Skoncentrowany sok winogronowy 

O ile ten składnik nie brzmi groźnie, w końcu jest pochodną tych samych owoców, jednak należy też o nim wspomnieć. Znajdziemy go częściej dodanego w winach niższej jakości, aby podbić kolor win czerwonych, czy dodać odrobinę słodyczy, która wygładzi odrobinę nasze odczucie. Najczęściej wytłaczany z winogron zwanych teinturier, czyli takich które mają ciemną zarówno skórkę jak i wnętrze. 

Składniki wina – substancje nie wegańskie 

Przede wszystkim należy wiedzieć, że nie każde wino jest wegańskie. W zasadzie większość z nich nie jest. Dzieje się to za sprawą dodawania przez winiarzy substancji oczyszczających, klaryfikujących i filtrujących wino, takich jak np. białko jaja kurzego, czy klej rybi, otrzymywany z wysuszonych pęcherzy rybich.  

Sproszkowane taniny 

Taniny to substancje naturalnie występujące w skórkach winogron, szypułkach i pestkach. To one w czerwonych winach powodują wysuszanie naszych dziąseł zwłaszcza przy linii warg. Dodają kompleksowości i struktury. Jednak czasami ich poziom jest za niski (spowodowane jest to wieloma czynnikami, w tym zmianami klimatycznymi). Jednak winiarz może właśnie wspomóc się dodając sproszkowane taniny, aby pomóc winu odzyskać balans. 

Dwutlenek siarki 

Dobrze nam znane sulfity, uznawane przez wielu za źródło obaw i kaca. Należy jednak wiedzieć, że sulfity są naturalnym produktem ubocznym fermentacji, dlatego nie istnieją wina bez nich. Wina naturalne są przeważnie produkowane bez ich dodatku. A po co dodaje się je do wina? Ponieważ mają szerokie właściwości m.in. antyseptyczne, czy też chronią wino przed oksydacją. Najmniejszy ich poziom będzie w czerwonych winach wytrawnych, najwyższy w białych słodkich.  

Cukier 

O ile wielu mogło by założyć, że cukier dodaje się do wina w celu podniesienie poziomu jego słodyczy, nic bardziej mylnego. Proces zwany “chaptalizacją” polega na dodaniu cukru w celu podniesienia zawartości alkoholu w końcowym produkcie. Jest on jednak nielegalny pod wieloma apelacjami, dlatego poddane jemu bywają tanie wina, niewiadomego pochodzenia. 

Składniki wina – drożdże

Jeden z kluczowych składników przy produkcji wina. To dzięki drożdżom najczęściej rozpoczyna się fermentacja – zamieniają cukry w alkohol. Drożdże jednak mogą być naturalne – występujące na gronach jak i w całej winiarni, ale też wyhodowane w laboratorium. Tych drugich używa się ponieważ dają przewidywalne wyniki fermentacji, czy też wzbogacają wino o specyficzny profil smakowy, jakiego winiarz oczekuje.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry